[156] Nierówna praca silnika

Bucz2 napisał:
Powiem ci tak, nie wiem zbytnio jaka jest konstrukcja 2,5 l silnika, ale u mnie ja mam 2,0 TS mam takie dzidostwo jak wariator. Ja auto było rozgrzane to strasznie szarpał silnikiem nierówno chodził, fakt że coś klekotał. Po wymianie tego jak ręką odjął
Moim zdaniem nie była to przyczyna wariatora

Moim probemem jest termostat i zabrudzona przepustnica tak stwierdzil mechanik ktory juz nie jedna alfe naprawial i ma sporo czesci. Jutro wymienie termostat i wyczyszcze przepustnice i zobacze rezultat. Rowniez stwierdzil ze moze to byc spowodowane brakiem kataizatora i sondy lambda.

DeeS napisał:
Maciek-156 napisał:

Ja tylko pytam czy to sie odnosi do mnie. Nic nie wspominalem ze ceny czesc do alfy sa drogie. Zadalem tylko pytanie odnosnie mojego problemu z alfa. Nie rozumiem twojej odpowiedzi o co ci chodzi z tym tekstem.
On był skierowany nie do ciebie tylko do Bucz2

Maciek-156 napisał:
DeeS napisał:
Maciek-156 napisał:

Ja tylko pytam czy to sie odnosi do mnie. Nic nie wspominalem ze ceny czesc do alfy sa drogie. Zadalem tylko pytanie odnosnie mojego problemu z alfa. Nie rozumiem twojej odpowiedzi o co ci chodzi z tym tekstem.
On był skierowany nie do ciebie tylko do Bucz2

Hehe to sory moje niedopatrzenie slowo bucz z czyms innym mi sie skojarzylo.

DeeS napisał:
Rowniez stwierdzil ze moze to byc spowodowane brakiem kataizatora i sondy lambda.
To chcesz powiedzieć że nie masz też sondy ? :shock: to jestem ciekaw jak ten silnik pracuje :>>

No i problem rozwiazany. Wyczyscilem przepustnice srodkiem do czyszczenia gaznikow i okazalo sie rowniez ze guma byla peknieta od spodu zailozowalem a nowa bedzie jutro zamowiona w servisie alfy ( 108 zł) teraz moja niunia juz nie gasnie i rowno pracuje.

Ups post pod postem sry.

Witam wszyskich
Mam problem z nierówną pracą silnika na niskich obrotach (gdy staje na światłach itp) przy alfie 156 1.8ts. Jest po wymianie świec i sądy lamba własnie z tego powodu lecz nic to nie zmieniło. Gdy ją odpalam przez chwile chodzi ok lecz po 2 minutach zaczyna trekotac. Mozna zauwazyc a nawet usłyszec jak sama zwieksza obroty- Potrafi ktoś może stwierdzic co to moze byc ??? Z góry dziękuje za informacje

- wydaję się tak bez podłaczenia komputera ( tylko program Alfadiag dla ECu M1.5.5 ) że silnik ma zabrudzoną przepustnice oraz otoczenie zaworka odmy.
- jeśli były te elementy czyszczone to prawdopodobnie nie był wykonany poprawnie reset a potem adaptacja silnika.
- jak widzisz po swoim poście wymiana bez poprawnej diagnostyki skutkuje nie potrzebnymi kosztami.
- a byc może że wystarczy tylko wymienić, załatać dziurę w rurze gumowej przed przepustnicą.

Po przeczytaniu waszych postów postanowiłem rowniez sprawdzic gume od przepustnicy- okazało sie ze od spodu sa dwie wielkie dziory....zobaczymy co bedzie po wymianie....dzieki panowie

Amortyzatory
Powrót