[156] Listwy progrowe do 156

• Autor wątku Autor wątku BiG_G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BiG_G

Guest
juz prawie wiosna kawalek pozniej lato, i chcialbym wziasc sie za moją alfunie. pierw w planie lakiernik, pozniej felgi, i listwy progowe, tu pytanie dla was mozecie polecic jakies konkretne listwy w miare rozsadnej cenie które sprawdzaja się na naszych 156?

prosze o pomoc,
dziekns!
2

[ Komentarz dodany przez: AR_33: 2008-03-13, 21:32 ]
Proszę o podawanie prefixu przed tematem

Re: Listwy progrowe do 156

BiG_G napisał:
juz prawie wiosna kawalek pozniej lato, i chcialbym wziasc sie za moją alfunie. pierw w planie lakiernik, pozniej felgi, i listwy progowe, tu pytanie dla was mozecie polecic jakies konkretne listwy w miare rozsadnej cenie które sprawdzaja się na naszych 156?

prosze o pomoc,
dziekns!
2

Witam

Jeśli chciałbyś tylko listwy bez zderzaków to moim zdaniem tylko oryginalne ze sport pack'a będą wyglądały rewelacyjnie a reszta to już rzecz gustu ale nie zakładałbym innych bez zmiany reszty gdyż nie fajnie by to wyglądało ,tak jak byś obniżył boki a przód i tył miał wyżej a te oryginalne w zestawieniu z seryjnymi zderzaki wyglądają super

pozdrawiam

Re: Listwy progrowe do 156

BiG_G napisał:

prosze o pomoc,
dziekns!
2
Tak jak poprzednik - radzę Ci zakupić oryginalne listwy progowe. Ja właśnie tak uczyniłem, kupiłem używane, polakierowałem i zamontowałem przy wcześniejszym, antykorozyjnym zabezpieczeniu progów. Listwy najlepiej zamontować na kleju do szyb. Nie na silikonie, jak niektórzy polecają, bo silikon uniwersalny bądź sanitarny zawiera substancje żrące lakier!
Zakupić możesz np na allegro u sprzedawcy: "szwagr100" Możesz ponegocjować z nimi, ale 350zł to minimum jakie musisz dać za listwy w dobrym stanie.
Pozdrawiam.
- Rafał

dziekuje Panowie za podpowiedzi, fakt ze nie chce nic robic innego tylko listwy progowe, wiec tylko bedą pasowaly oryginalne, ale dowiedzialem się też ze firma plastbike robi cos takiego i sa juz sprawdzone w cenie 250 zł za komplet!

Też jestem zdania, że do fabrycznych zderzaków najlepiej pasują oryginalne nakładki progowe. Dlatego takie własnie kupiłem, teraz czekają na polakierowanie i montaż.
Jako ciekawostkę dodam, że listwy mają już naklejony pasek taśmy samoprzylepnej (podonej lub takiej samej jak się użuwa do montażu listw ozdoobnych) więc wystarczy je od dołu tylko przykręcić, a góra trzyma się właśnie na tej taśmie.

a ja mam oryginalne listwy w sp i mam problem - odklejaja sie :( sa na taśme dwustronna i w niektórych miejscach pusciła :( lakiernik polecił mi aby przykleić to na klej do szyb ale trzeba wtedy docisnąć czymś te listwy - chyba mam zajęcie na weekend :)

norbiwolow napisał:
a ja mam oryginalne listwy w sp i mam problem - odklejaja sie :( sa na taśme dwustronna i w niektórych miejscach pusciła :( lakiernik polecił mi aby przykleić to na klej do szyb ale trzeba wtedy docisnąć czymś te listwy - chyba mam zajęcie na weekend :)
I mechanik ma rację - klej do szyb jest do tego najlepszy i szybko schnie. Polecam firmę Wurth, sam używałem. Docisnąć najlepiej przy ścianie jakimiś listewkami, jeśli masz od dołu przykręcone to ok, ale jeśli nie to od spodu też warto czymś podstemplować :)
Natomiast w żadnym wypadku nie używaj silikonu (zeżre lakier).
Z klejem uważaj, bo jak wyschnie, to jest nie do zmycia, więc wszelkie ewentualne zabrudzenia usuwaj z lakieru jak najszybciej. Nie wiem jaki masz kolor samochodu, ale klej do szyb jest koloru czarnego, więc w przypadku innych lakierów niż czarny trzeba być na prawdę ostrożnym, by estetycznie to wyglądało.
Pozdrawiam.
- Rafał

ja ostatnio kupilem ze to niby GTA styl ,o franek przeciez to nawet nie jest GTI styl,pomylka totalna i 70 funtow w plecy. :evil: ,ale jak sie zdecyduje na lato zeby poszerzac moja alfetke cos na styl autodelta,to moze sie przydadza te progi. :wink:

koledzy a widział ktoś może albo ktoś miał założone listwy progowe, bez obniżania zawieszenia, oraz na farbycznych 15" i profili opon baloniastym 65 bo zaczelem sie w ogole zastanawiac jak to bedzie wyglądało w takim połączeniu!

Big_G u ciebie kazdy centymetr w dół to bedzie już dobrze wygladał bo twoje auto musi stac wysoko jak taczka. Ja opusciłem o prawie 4 cm i jest dalej zbyt wysoko jak dla mnie.

Czy seryjne progi od sp beda stanowiły przedłużenie linii przednich i tylnych zderzaków?? bo jezeli tak to one chyba sa na równi z dolną krawędzią auta.

mam normalne zawieszenie a listwy założyłem 2-tyg temu wygląd rewelacja alfa stoi na 16alu choc powiem szczeże przy obnizonym zawieszeniu wyglądała by jeszcze lepiej mysle nad tym .pozdr

darpes napisał:
mam normalne zawieszenie a listwy założyłem 2-tyg temu wygląd rewelacja alfa stoi na 16alu choc powiem szczeże przy obnizonym zawieszeniu wyglądała by jeszcze lepiej mysle nad tym .pozdr
moze jakieś fotki pokazesz?
tez mam kupione progi ze SP tylko nie ma narazie czasu na polakierowanie i montaz.
No i wlasne jak montowales progi? Sam czy u lakiernika?

b.pawełek tez bym chetnie ją spuscil ale narazie funduszy brak...

darpes fotki jak najbardziej bym zobaczyl...

dzieki

ubrałem alficzke w progi przed zlotem pomorskim sam w garazu czas montazu 3godziny bezmała .pozdr

Paweł156 napisał:
tez mam kupione progi ze SP tylko nie ma narazie czasu na polakierowanie i montaz.
No i wlasne jak montowales progi? Sam czy u lakiernika?
ja też montowałem progi ze sport pack'a bo w mojej 156 ich nie było.
Do montażu użyłem kleju do szyb. Zaparkowałem samochód obok ściany i docisnąłem listwy w kilku miejscach, tak, żeby dobrze przylegały. Należy też pamiętać by od spodu je czym podeprzeć, bo mogą opaść. Dodatkowo od spodu wkręciłem po 3 wkręty do każdej listwy.
Nie stosujcie do montażu silikonu, odradził mi to lakiernik, mówiąc, że zawiera on ocet i po prostu żre lakier!
Nadmiar kleju do szyb usunąć należy jak najszybciej, bo zostaną plamy.
Pozdrawiam.
- Rafał

alces1 napisał:
Dodatkowo od spodu wkręciłem po 3 wkręty do każdej listwy.
progi odbieram w przyszłym tyg od lakiernika, i chyba sam bede próbował je zamontowac, śruby od spodu wkręcałeś w podłoge, na żywca, czy wierciłeś wczesniej jakieś otwory?

Paweł156 napisał:
alces1 napisał:
Dodatkowo od spodu wkręciłem po 3 wkręty do każdej listwy.
progi odbieram w przyszłym tyg od lakiernika, i chyba sam bede próbował je zamontowac, śruby od spodu wkręcałeś w podłoge, na żywca, czy wierciłeś wczesniej jakieś otwory?
Wierciłem cienkim wiertłem. Nie w podłodze, lecz w progu. Dobrałem bardzo cienkie blachowkręty, tak, żeby nie trzeba było robić wielkich otworów. Potem wszystko zabezpieczyłem konserwacją a sprayu firmy boll, a jak zaschło (a schnie szybko) dodatkowo obłożyłem miejsca wkrętów klejem do szyb. Tak co by mieć spokój z korozją :)
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. jeśli będziesz montował klejem do szyb, to pamiętaj, że jeśli zaschnie, to już go nie usuniesz żadnym specyfikiem, dlatego trzeba uważać, by było to zrobione estetycznie.

Amortyzatory
Powrót