• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Kontrolka wtryskiwaczy !!

S

Silver156

Guest
Ratujcie Alfisci jutro zlot mam :( ALFA 156 1998 rok !!! A mianowicie, wymienialem dzisiaj olej, filtr oleju i filtr powietrza, po skonczonej robocie, chce wyjechac z garazu a tu patrze ze swieci mi sie kontrolka wygladajaca jak prysznic lub suszarka jak kto woli...obroty lekko faluja slychac po silniku jakby zasysal;/ na wolnych obrotach gasnie, jak duzo gazu to tak jak by sprzegla nie bylo a przeciez wszystko dzialalo sprzeglo ot tak sie nie skonczylo ;/ no ale wracajac do tej konktrolki to z tego co przeczytalem to moze lapac gdzies lewe powietrze ?? wiekszosc mowi ze bez podpiecia pod komp sie nie obedzie... moze zle zlozylem te wszystkie rurki idace do obudowy filtra powietrza ??albo gdzies jakis kabelek ruszylem ?? POMOZCIE !! dodam ze jak wlalem 4,4 litra oleju to na bagnecie wychodzi ze 3/4 jest a przeciez wlalem 4,4 tyle co powinno...moze to ma jakis wplyw ??

olej nie ma tu nic do rzeczy wydaje mi sie ze albo faktycznei ssie lewe powietrze (ale zeby odrazu kontrolka -to az niemozliwe) albo raczej stawiam na to ze jak wymieniales filtr powietrza i grzebales przy dolocie albo odpioles przeplywke albo co gorsza uszkodziles ja jakims paprochem ktory tam wpadl zerknij na przeplywomierz sprawdz wtyczke jesli wszystko jest ok odepnij ja na moment zapal auto i jesli bedzie pracowac dobrze masz diagnoze postawiona

Re: Kontrolka wtryskiwaczy !!

Ja miałem tak samo,jak się okazało żle włożyłem tą wtyczkę do przepływomierza i miałem podobne objawy do Twoich.Najlepiej sprawdż wszystko po kolei,Może coś sie "rozszczelniło"albo żle wpiąłes wtyczkę od przepływki
POZDRAWIAM!

a i wogole ten filtr powietrza tak jak by byl za wysoki ale wszystko dokrecilem i niby cacy i wszystko zlozone hmm kurcze wczesniej mialem stozek i bylo ok ... a postanowilem zmienic na normalny filtr, moze jutro rozbiore to wszystko i zaloze stozek i zobacze czy bedzie sie palic kontrolka od wtryskow ? i jeszcze jedno blisko obudowy byly jakies kabelki z wtyczka owiniete tasma ale ta tasma nie byla w najlepszym stanie i owinalem ta wtyczke na nowo nowa tasma izolacyjna moze to tez mialo wplyw ? a jest mozliwe zebym zle zlozylem dolot ? bo tam w tych gumach plastikach sa zabki zeby dopasowac wszystko i mi sie dopasowalo , ale wczesniej bylo wlasnie nie dopasowane i bylo ok ;/

Kontrolka zgasnie po (chyba) 10 odpaleniu auta albo rozpieprzyli przepływkę

75andrew155 napisał:
Kontrolka zgasnie po (chyba) 10 odpaleniu auta

skąd taka informacja?

a co do samej świecącej kontrolki - sprawdź czy jest wpięty kabel do przepływomierza, jezeli tak to trzeba jechać na komputer (jezeli nie to trzeba wpiąć i się cieszyć że to tylko głupi błąd człowieka :) )

Chyba tak jak przedmowcy mowili moze ponowne owiniecie tasma izolacyjna tej wtyczki od przeplywki zrobilo to zamieszanie ;/ mam nadzieje ze to to ze zle ja wlozylem ! jutro rano pojde do garazu i sprawdze i wam powiem co i jak !! 3majcie kciuki bo ja musze na zlot jechac !!
hmm po 10 razach ? ale co mi po tym jak zgasnie ? ma sie naprawic bo samochod nie jezdzi ;/ odpala ale nie ma buta i trzeba gazowac mocno i pol sprzeglo do tego zeby ruszyl wogole !

marekm napisał:
skąd taka informacja?
Licznik usterek:

W momencie stwierdzenia USTERKI OBECNEJ system "ustawia" licznik tej usterki na wartość 10. Stan licznika będzie się zmniejszał za każdym razem, gdy silnik zostanie uruchomiony bez obecności usterki. Jeżeli licznik osiągnie stan zerowy, uszkodzenie zostanie automatycznie i definitywnie wymazane z pamięci usterek. Jeżeli uszkodzenie pojawi się ponownie - stan licznika powróci do 10.
Informacja pewnie wrzuciłem z księżyca :wink:

peteja_43 napisał:
Na pewno kupiłeś z filtronu
zgadza sie ;/ ? to wywalic go i zalozyc ponownie stozek ? no i sprawdzic ta wtyczke zerwe z niej tasme co okleilem i zobacze jaki bedzie skutek ...

Podociskaj wszystkie zlaczki - i powinno pomoc.
Obejrzyj, czy wszytsko pomontowales - moze cos niechcacy rozlaczyles. Tasme na razie zostaw, moze cos znajdziesz.

75andrew155 napisał:
marekm napisał:
skąd taka informacja?
Licznik usterek:

W momencie stwierdzenia USTERKI OBECNEJ system "ustawia" licznik tej usterki na wartość 10. Stan licznika będzie się zmniejszał za każdym razem, gdy silnik zostanie uruchomiony bez obecności usterki. Jeżeli licznik osiągnie stan zerowy, uszkodzenie zostanie automatycznie i definitywnie wymazane z pamięci usterek. Jeżeli uszkodzenie pojawi się ponownie - stan licznika powróci do 10.
Informacja pewnie wrzuciłem z księżyca :wink:

licznik usterek to nie świecąca kontrolka wtryskiwacza. Rzecz dotyczy zapewne zapisania błędu w pamięci komputera. Z kontrolką wtryskiwaczy jest tak że jak jest awaria - to świeci, nie ma awarii to nie świeci (błąd zostaje zapisany tak czy siak w pamięci komputera).

Silver156 napisał:
zgadza sie ;/ ? to wywalic go i zalozyc ponownie stozek ? no i sprawdzic ta wtyczke zerwe z niej tasme co okleilem i zobacze jaki bedzie skutek ...

imho lepiej odżałować 50 zł i jechać na komputer który wskaże Ci co dokładnie jest przyczyną awarii

Problem rozwiazany!! zle zlozony dolot !! ;/ hmm tzm tak dziwnie bo wszystko wczoraj poskladalem zeby w tych gumach ząbki i wypustki schodziły sie w jedność i tam jest taka część z siatką co wchodzi z nią wtyczka od przepływomierza , załozyłem tą część na odwrót i kontrolka zgasła od razu, złożyłem, przejechałem się i znów pięknie się jeździ !! :D

Na każdym przepływomierzu jest strzałka oznaczająca kierunek przepływu powietrza. Wychodzi na to, że trzeba zawsze się zastanowić, zanim się przepływkę włoży do samochodu. A swoją drogą to ciekawe, dlaczego komputer pokazał błąd, skoro wtyczka była wpięta?

Mozliwe ja zadnych oznaczen nie zauwazylem jak to skladalem..probowalem zlozyc zeby wszystko pasowalo i nic nie odstawalo widocznie w Alfie jest odwrotnie hehe ;) no ale Temat zakonczony ;) problemy rozwiązany ! ja zadowolony bo będe na zlocie !!

Pozdrawiam i Dziekuje wszystkim za pomoc !!! :mrgreen:

75andrew155 napisał:

75andrew155 napisał:
marekm napisał:
licznik usterek to nie świecąca kontrolka wtryskiwacza
usterka to także świecąca kontrolka

Nie bardzo rozumiem. Świecąca kontrolka nie ma związku z kasowaniem się błedu po 10 uruchomieniach bez błędu. Jeżeli nie ma błedu, kontrolka gaśnie od razu.

Klasyfikowanie usterek:

Jeżeli uszkodzenie zostanie rozpoznane po raz pierwszy i będzie trwało przez okres czasu t > 0,5 s, wówczas zostanie ono zapisane jako "trwałe". Jeżeli to uszkodzenie następnie zniknie, wówczas będzie zapisane w pamięci jako "chwilowe". Jeżeli się ono jednak powtórzy, to będzie w dalszym ciągu zapisane jako "chwilowe" ale, uzyska status "usterki obecnej" po upływie tzw. "czasu zatwierdzania" - specyficznego dla każdej niesprawności.

Kiedy usterka zostanie sklasyfikowana jako "trwała", wtedy uaktywnia się funkcja recoyery. Kiedy uszkodzenie później zniknie - system powróci do normalnej funkcji odczytywania lub działania.

Niektóre typy uszkodzeń klasyfikuje się jako "ważne", tzn. ważne w odniesieniu do przepisów dotyczących kontroli zanieczyszczeń.

To o czym piszesz to jest prawda, ale dotyczy pamięci komputera, a nie świecącej się kontrolki.

75andrew155 napisał:

natomiast to jest nieprawda - tak jak napisałem wcześniej, kontrolka zgaśnie od razu jak tylko wykryje że nie ma błędu.

marekm napisał:
natomiast to jest nieprawda - tak jak napisałem wcześniej, kontrolka zgaśnie od razu jak tylko wykryje że nie ma błędu.
Miałem podobny problem z kontrolką stanu oleju , uszkodzony czujnik wymieniłem na nowy i dopiero po 10 odpaleniu zgasła kontrolka braku oleju , może być tak że został odpiety przepływomierz co spowodowało zapalenie kontrolki błąd został zapisany i ponowne podłączenie jego nie koniecznie spowodowało zgaszenie kontrolki ale widać jest to błąd innego typu

Amortyzatory
Powrót