• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] jak sprawdzić sonde lambda?

• Autor wątku Autor wątku soniak89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soniak89

Guest
Jak sprawdzić sonde lambda za pomocą FiatECUscan? Czy odczyt wartości 'Lamda Sensor Integrator' wystarczy?

READ PARAMETERS:
Lambda Sensor Integrator: 0,000

READ PARAMETERS:
Lambda Sensor Integrator: 1,000

Oznacza to że sonda jest sprawna? Pytam bo wyskoczył mi błąd P130 i P170. Z tego co wyczytałem na forum to są to błędy: P0130 - problemy z połaczeniem elektrycznym. P0170 - problemy z przebiegiem elektrycznym z sondy.

Sondę wymieniałem jakieś pół roku. Przepływomierz również wymieniony na oryginalny Boscha.

nie pamiętam jak się to dokładnie nazywa ale jednostka będą Volty (V)
i na odpalonym silniku, na wolnych obrotach, ta wartość ma się zmieniać w zakresie 0,1 - 0,9
p0130 to brak połączenia elektrycznego z grzałką sondy (dwa biale przewody)
p0170 to znaczy że albo sonda wariuje (wychodzi poza zakres 0,1 - 0,9, albo coś z mieszanką paliwo-powietrze jest nie tak np przepływka walnięta)

jeżeli masz tylko jedną sondę i ten przebieg wykresu jest jej to na 99% jest uwalona

Sonda jest jedna. Skoro jest uwalona to błąd na komputerze nie powinien wracać? Usunąłem go tydzień temu, zrobiłem z 200km i nie powrócił. (błędy były na pewno świeże bo jeszcze nie dawno ich nie było).

jeżeli sonda stoi (czyt. jej zakres to +/- 0,1V), tak jak u Ciebie to jest raczej padnięta
błąd p0170 to znaczy że wyszla poza zakres a Twoja stoi
p0130 to brak połączenia w obwodzie grzałki sondy która może być walnięta i tak

Koledzy ja dziś połączyłem się na chwilę z kompem by to sprawdzić (na jałowym) i u mnie wychodzi że ma 19mV napięcie sonda. Czyli padnięta?

w ecu m1.5.5 do diagnostyki używa się alfa diaga i loguje parametry:

lambda napiecie, lambda status, obroty, oraz parametr lambda regulation Row 1.

wtedy można coś powiedzieć

Czy uszkodzona sonda lambda ZAWSZE wiąże się z falowaniem obrotów?

Ostatnia edycja:
też miałem napięcie na minusie ale nie tyle....
po jakimś czasie na wykresie stała i dopiero po wciśnięciu gazu zaczynała ruszać
ten minus to błąd P0170
a za p0130 może odpowiadać waśnie wtyczka

odświeżę temat, czy z tego wykresu wynika że sonda za katalizatorem nie działa,
przy odpalaniu zimnego silnika czuję zapach benzyny .
39128-156_sprawdzic_sonde_lambda-przechwytywanie.jpg

Załączniki

• Przechwytywanie.jpg
    Przechwytywanie.jpg
    92.1 KB · Wyświetleń: 1,180
Ostatnia edycja:
Do póki sonda nie osiągnie wymaganej temperatury nie zmienia swojego napięcia. A ta temperatura to 300st.
Pytanie czy zdążyła się dogrzać? Tego z wykresu nie widać. Widać jedynie że ma normalne napięcie jak na sondę wąskopasmową czyli ok 0,455V

Czy uszkodzona sonda lambda ZAWSZE wiąże się z falowaniem obrotów?

Nie zawsze. Mimo że sonda jest uszkodzona, ECU może dobrać stechiometryczny skład mieszanki, zwłaszcza np korzystając z drugiej równolegle zamontowanej sondy jak to ma miejsce np w 2.0 JTS

Ostatnia edycja:
Rozgrzana by była gdyby miał ok 90 stopni.
Gazy wylotowe za katem nie są już takie gorące jak przed nim.
Ponadto sondy mają własny system podgrzewania do czasu uzyskania optymalnej temperatury i np on może być uszkodzony

Amortyzatory
Powrót