To co zrobiłem w swojej Alfie to :
-kompletna zmiana zawieszenia na gwintowane firmy MTM Technik
-zmiana hamulców na te z Alfy 156 3,2GTA
-zamontowana szpera z modelu Gt Q2 (ale zastanawiam sie nad bardziej profi)
-wymiana IC na model z saaba 3l td(bardzo wydajny i montaż bez wielkiego customowania)
-zaślepiony EGR
-całkowicie zmieniony dolot
-sprzęgło wymienione na 6 spiekowe by Radzikowski ze wzmocnionym dociskiem i do tego koło dwumasowe z Alfy 159 2,4 210 Km
-luźny wydech bez katalizatora
Miałem juz wstawione turbo Gtb2056 garrett ze 159 2,4 210km ale nie spełniło moich oczekiwań.Owszem bardzo dobrze się zbierało z dołu ale max moment jaki wyciągnołem to 443 Nm i 219 Km i troche mnie to nie satysfakcjonuje dlatego jestem teraz w kropce.Zaczołem powaznie mysleć o gt 2256.Ma ona bardzo dobrą opinie.Mam kolege po fachu który jeździ 156 2,4 20v i w tej chwili może sie pochwalic wartościami 223Km/462Nm a zmieniał intercooler i ma tylko nieco zmieniony wydech i dolot,także wartości o których piszesz w 2,4 20v mozna uzyskać bez relatywnie wiekszych kosztów.
Jesli chodzi o twoje pytanie ze sprzęgłem to seryjne sprzegło w 2,4 może i nie jest ideałem ale jest dość mocne i jesli ktoś nie rusza za często zbyt ostro i "umie" zmieniać biegi to przy wartościach rzędu 450Nm spokojnie wytrzyma.Zawsze mozna oddać do pana radzikowskiego na wzmocnienie(naprawde polecam) ,lub też poszukac sprzęgła i dwumasu od alfy 159 2,4 które to jest juz naprawde siemiężne i daje rade(znam przykład +260Km i 540Nm na ori sprzęgle).
Wracając do mojego problemu z turbiną co byś polecał? 2260? choć ta ma dużego laga.Myśle że do połowy marca uporam sie z tym i będe mógł zaprezentować piękny wykres (moje pobożne życzenie) i pokazać wszystkim fanom pancerwagenów że włoska moc nie jest gorsza ,a może i nawet ciut lepsza

. Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.