[156] Głośniki głównie przód

Marcino20

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTD 16V
Powitać.

Nadszedł czas zmian carudio w Alfie, radio od razu zmieniowe po zakupie autka Sony CDX-GT929U:

113931.jpg

Teraz natomiast sprawa poruszanego problemu czy też zapytania :D

Zamierzam wymontować śmieszne papierowe głośniczki, zastosować konkretne wygłuszenie plus dystanse MDF, skorzystać z fabrycznych kabli i nie stosować wzmacniacza, w radiu MOSFET 4x52W czyli standardowa moc aktualnie.

Rozmyślałem powiędzy głośnikami firm MB Quart, Hertz jednak wybór padł na Rainbow. Pozostały do wyboru więc trzy modele:

- Rainbow SLX265 w cenie mniej więcej 389zł
- Rainbow CSX265 w cenie mniej więcej 499zł
- Rainbow SAX265.20 w cenie około 600zł

Wybór niby prosty, najdroższe = najlepsze jednak bez wzmacniacza kupując najmocniejsze nie osiągnę dużo, a nawet stracę, nie uzyskam maksymalnych możliwość głośniczków.

Czy ktoś z Was miał styczność z tymi głośnikami lub posiada podobne, na ile moje radio poradzi sobie z nimi i czy nie lepiej wybrać najtańsze z nich tak aby moc 4x52W z radia była wystarczająca?

Z góry dzięki za odpowiedź!

czesc niestety wygłuszanie drzwi i stosowanie tych głosników co podałeś pod samym radiem niema najmniejszego sensu,tak na dobra sprawe to moc jaka posiadasz w radiu jest zdecydowanie zamała dzwiek bedzie przesterowany i zły,tylko zastosowanie dobrego markowego wzmaka o mocy gdzies w okolicach 70 wat w RMS na kanał da ći to czego pewnie oczekujesz pozdrawiam

Czyli lepszy wyborem byłoby cos z hertza w okolicach powiedzmy 250zł typu DSK165

w radiu MOSFET 4x52W czyli standardowa moc aktualnie

Podawanie w parametrach że tranzystory to MOSFET to jak zachwalanie że samochód ma silnik, a 4x52W czego? pobożnych życzeń? W porywie 4x18W w sinusie czyli mocy ciągłej.

Czyli lepszy wyborem byłoby cos z hertza w okolicach powiedzmy 250zł typu DSK165

Nie. Jeżeli bez wzmacniacza to głośniki o jak najmniejszej mocy rms, kłania się nieśmiertelny helix.

http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,156,158&kid=158&pid=714

Oczywiście to moje zdanie i można się z nim nie zgadzać.

Ostatnia edycja:
zgadzam się z przedmówcami, bez wzmacniacza to ciężko będzie nawet zauważyć różnicę, ale jak juz to te helixy pod samo radyjko podejdą. Darowałbym sobie wygłuszanie drzwi przy takiej instalacji bo to nic nie zmieni.

Skłonię się chyba do Helixów, a wygłuszenie kolego to podstawa

a zastanawiałeś się może nad GroundZero lub PowerBass ? Za 3 stówki można mieć naprawdę niekiepskie głośniki....

a zastanawiałeś się może nad GroundZero lub PowerBass ? Za 3 stówki można mieć naprawdę niekiepskie głośniki....

powerBass przereklamowane gówno zate pieniadze mozna wybierac miedzy Helixem lub dokladajac 150 zł skusic sie na Focala jak bedziesz potrzebował sprzet daj znać na priv zrobimy ceny klubowe,umnie w alfie gra przód Focal na 16 pod wzmakiem oriona tył to system Velocity,skrzynka MTX pod wzmakiem audisona i gra to bardzo przyjemnie pod orginalnym radyjkiem z AUX i mp3 pozdro

Wygluszenie drzwi i "wpuszczenie" glosnika do przestrzeni drzwi zmieni duzo nawet spod samego radia, czyli z nedzy zrobi sie cos kolo mizernosci :P Jesli spod radia ma to grac, to moc rms glosnika jak najmniejsza i jak najwyzsza efektywnosc. Radio daje tylko 17w rms. Z mojego doswiadczenia powiem ci, ze jak nie chcesz wstawiac wzmacniacza, to daj sobie spokoj, bo efekt bedzie sredni. Zamaist wywalac kase na mizerne glosniki, lepiej sobie troche odczekaj i zrob porzadnie. Wystarczy jakis maly wzmacniacz 50w i glosniki o podobnej mocny.

Ostatnia edycja:
Siema! ja właśnie skończyłem robić małe audio w swojej alfie konkretnie mam założone głośniki Helix dark blue i zrobiłem wygłuszenie efekt jest ogólnie super ! jeśli chodzi o głośniki pod samo radio to polecam właśnie Helix DB 62.1 + zwrotnice i syczki ! Polecam !

Hej! Dzięki za info, nastawiłem się juz także na Helixy DB 62.1 :) tył również ale HELIX DB 6.1. Mam nadzieję, że będzie fajnie grać! :)

A ja nic nie zmieniam bo mam system Bose :)

Tak na powaznie to polecam wpiac wzmacniacz, glosniki Hertz i subwoofer. Niestety z glosnikow kabinowych nigdy nie osiagnie sie dobrego basu.

Podane glosniki (link) Helix zaczynaja prace od czestotliwosci 60Hz. Ludzkie ucho slyszy od (okolo) 23Hz. Juz tutaj widac jakie braki sa bez subwoofera. Do tego muzyke odbiera sie nie tylko uszami ale i wibracjami jakie wytwarza fala dzwieku, wiec odtwarzanie dzwiekow ponizej progu slyszenia tez jest wazne.

IMHO jak juz ktos decyduje sie aby przerabiac system dzwiekowy to powinno sie to zrobic dobrze, aby przyjemnosc ze sluchania muzyki byla jaknajwieksza.

Ostatnia edycja:
Helix DB62.1 to dobry wybór, mają wystarczające wymagania żeby pociągnęło je radio ale dopiero pod wzmacniaczem wyciśniesz z nich to co potrafią :D Drzwi obowiązkowo do wygłuszenia bo bez tego nie zauważysz różnicy pomiędzy fabrycznym zestawem.

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad sensem montażu głośników w tylne drzwi. Na to konto dołożyłbym kilka zlotych i zaopatrzył się w jakieś konkretne pudlo do bagażnika. 156 do względnie duży samochód, ponadto sedan, bagażnik całkowicie oddzielony od kabiny pasażerskiej, należaloby dobrać jakąś solidną 10" wpasowaną w BR i efekt będzie na pewno :)

Takie moje zdanie, pozdrawiam i życzę przyjemnego słuchania :)

Kolego porterneon - jak radzi sobie sub w tym fabrycznym systemie???

Ostatnia edycja:
W moim założeniu chciałbym osiągnąć jak najlepszy dźwięk przy jak najmniejszej modyfikacji oryginalnej instalacji. Wzmacniacz niby nie problem ale trzeba kable na nowo prowadzić, gdzieś ukryć ten wzmacniacz a tego posunięcia no nie za bardzo chce mi się robić.

Dążę do tego aby Alfa wyglądała i miała jak najwiecej z wyposażenia seryjnego bez kolosalnych modyfikacji.

Skrzynka w bagażniku odpada bo nie chcę zajmować miejsca. Wcześniej jeździłem Fiatem Bravo i wiem co oznacza wibracja we włosach przy dobrym basie :D i jestem również świadomy tego, że przy Helixach nie osiągnę takiego efektu, jednak staram się go jak najbardziej zmaksymalizować przy seryjnej instalacji i wymianie głośników :) a tak było w Bravo:

Marcino20muza.jpg

Fabryczny zestaw Bose gra przyzwoicie, bije na glowe podstawowe naglosnienie, jednak nie powala. Jak podglosnisz muzyke na 75% mozliwosci to subwoofer zanika. Cos jakby brakowalo mu mocy.
Osobiscie bardziej podoba mi sie brzmienie zestawow zbudowanych o sprzet Harman Kardon, daja one cieplejsza barwe dzwieku.

Fabryczne radio daje mi malo mozliwosci regulacji barwy dzwieku. Jest tylko regulacja poziomu niskich i wysokich tonow oraz balans. Nie ma zadnych fanrycznych exualizerow do wyboru (no chyba ze o czms nie wiem).
Mam radio z wbudowana nawigacja i telefonem GSM. Jak ktos zna ten model i wie cos wiecej to prosze o informacje.

No tego się właśnie spodziewałem, z resztą nie ma co oczekiwać fajerwerków - tam siedzi 16cm głośniczek z tego co pamietam, to jest bolączka każdego systemu fabrycznego, a to że spisuje się lepiej od serii to nie ulega wątpliwości :)

W tym radiu z navi nie masz rzeczywiście żadnej regulacji, a jedynym wyjściem byłby montaż zewnętrznego procesora między radiem a wzmacniaczem co wiąże się z grubszą dlubaniną, demontażem radia itd itd itd. Nie ma innej możliwości. Caly zestaw jest optymalnie fabrycznie zestrojony i bez ingerencji w samą elektronikę niczego nie zdziałasz :)

Chyba będziesz potrzebował, żeby zmieściły Ci się i nie zawadzały o szybę. Myślę, że 10mm wystarczy spokojnie, ale najlepiej zdjąć boczek i zmierzyć...

Amortyzatory
Powrót