• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Gdzie zamontować odbiornik CB?

• Autor wątku Autor wątku Yamakazik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy ktos moze zna model CB gdzie jest osobny panel podłączony po kablu z radiotelefonem ktory mozna sprytnie schowac.

ja osobiście radyjko schowałem pod popielniczkę. wymagało to ściągnięcia panelu i odcięcia kawałka plastiku by radyjko mogło tam się schować. wygląda ładnie i estetycznie

Znalazłem miejsce i nowe radyjko jest już zamontowane.
Na początku chciałem zamontować je tak:
Zdjęcie131.jpg | render11 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
Uważam, że jest to idealne miejsce do montażu, jednakże zrezygnowałem z tego miejsca z powodu konieczności robienia dziury.
Zamontowałem radyjko tak jak na zdjęciu - zrobiłem to tak nisko, żeby nie haczyć o nie nogą, no i się udało - radio w niczym mi nie przeszkadza, a mam do niego świetny dostęp. Prawdopodobnie podepnę je na stałe do zasilania, żeby kabelki nie latały :P

Kiepska jakość, bo robione telefonikiem :)

no właśne tez tak chciałem zrobić ale stwierdziłem ze apopleksji z pulpitacją serca bym dostał jak bym wciąż nogą je obijał. zrobłem tak jak pokazałeś Zdjęcie131.jpg | render11 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl wbrew pozorom nie jest to jakoś skomplikowane i jak dlamnie lepiej to wygląda.
a ja mam tak

Ostatnia edycja:

troche trzeba bylo wyciac ale Uniden swietnie tutaj pasuje
mam pytanie do posiadaczy tych radii, czy pokretla powinny byc podswietlane.?

troche trzeba bylo wyciac ale Uniden swietnie tutaj pasuje
mam pytanie do posiadaczy tych radii, czy pokretla powinny byc podswietlane.?

nie kolego w unidenku nie świecą pokrętła.. (ubogie wersje robią) a szkoda bo w moim by mi się przydało.. :D
Pozdrawia...

ja to zrobiłem tak:
radyjko:

głośnik zewnętrzny:

a tak to wygląda z boku;

b.dobrze się sprawdza takie rozwiązanie, polecam! ;)
trek

ja to zrobiłem tak:
radyjko:

głośnik zewnętrzny:

a tak to wygląda z boku;

b.dobrze się sprawdza takie rozwiązanie, polecam! ;)
trek

bardzo ciekawe.. właśnie zastanawiałem się jak zamontuje radyjko pod popielniczka to czy będzie coś w ogóle słychać.. a tu dobre rozwiązanie ( głośnik zewnętrzny )

dobre..

no właśne tez tak chciałem zrobić ale stwierdziłem ze apopleksji z pulpitacją serca bym dostał jak bym wciąż nogą je obijał. zrobłem tak jak pokazałeś Zdjęcie131.jpg | render11 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl wbrew pozorom nie jest to jakoś skomplikowane i jak dlamnie lepiej to wygląda.
a ja mam tak

Dlatego zrobiłem to dosyć uważnie i radio jest w takim miejscu, że nie obijam o nie nogą :)

Twoje rozwiązanie jest oczywiście dużo fajniejsze, ale dla osób, które nie chcą nic wycinać, wiercić - moje dużo lepsze :)

Co do montażu radia pod podłokietnikiem to mnie wkurzało to, że nie ma tak dobrego dostępu do radia.

a jakie CB mozecie polecić? mam zamiar dopiero kupic.

Jesli mozesz sobie pozwolic to zdecydowanie jednym z najlepszych jesli chodzi o jakosc, a nie drenujacych kieszeni radyjek jest President Johny II. Jest tez "zgrabny" wiec pasuje w miejsca montazowe przedstawione przez kolegow wyzej.

pozdrawiam

Tfaruk jasne że każdy ma tak jak chce mieć
co do polecenia to zależy ile zamierzasz wydać, president niby wyższa półka ( ja mam president Harry II) choć w porównaniu z alanem to ja różnicy w jakości odbioru - nadawania nie widzę. dzis bym pewnie kupił jakiegoś alanka lub unidena. uważam że raczej na dobrą antenkę powinieneś zwrócic większą uwagę gdyż odniej będzie więcej zależało to jak i co słyszysz. ja mam midlanda 145 i jest jak dlamnie ok

Odświeżam temat bo mam pytanie: czy ktoś montował Unidena 520 pomiędzy fotelem pasażera a konsolą środkową?? Jak jest z przesuwaniem fotela, nie podrapie sobie skóry?? Wnętrze po FL.

Odświeżam temat bo mam pytanie: czy ktoś montował Unidena 520 pomiędzy fotelem pasażera a konsolą środkową?? Jak jest z przesuwaniem fotela, nie podrapie sobie skóry?? Wnętrze po FL.
Sam długo szukałem miejsca w 156 na montaż CB i niestety nie jest łatwo. Próbowałem pod podłokietnikiem, ale nie był to najlepszy pomysł, mało wygodny i przy opuszczeniu fotela do najniższej pozycji radio opierało się o tunel. Do konsoli tak jak Ty chcesz, niestety się nie dało, ze względu na fotel pasażera, a poza tym radio byłoby zbyt widoczne, a mam takie: http://allegro.pl/item983584105_radio_cb_maxon_cm_10.html jest stosunkowo małe, ale mimo to nie zmieściło się, przykręciłem go więc przed fotelem pasażera pod schowkiem jak najbardziej z lewej strony. Nie trzeba wiercić żadnych dziur, tam jest kilka śrub, więc można się pod którąś "podpiąć" - jak komu pasuje. Dodatkowym plusem jest to, że radio jest w zasadzie niewidoczne z zewnątrz samochodu, więc byle amatora cudzej własności kusić nie będzie :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja mam zamontowane w schowku a gruszka w kieszeni na rękawiczki pod popieliczką. włączane po stacyjce, czyli z automatu.

proponuje pod podłokietnikiem ja mam wielkie radio tti 880 regulacja nie jest problemem nic nie widać a działa czyli spełnia swoją powinność .

ps niekiedy fajnie jest słyszeć od pasażera że słyszy jakieś gadanie ale nie wie skąd (to tak jak z tylnymi klamkami w 156 "sory jak to się otwiera")

Moja instalacja cb przy fotelu kierowcy. Uchwyt radia na paski + dwa odciągi
2.jpg

i radio
3.jpg

Jeszcze pochować kable i gitara.

Amortyzatory
Powrót