156 FL 20V mod+++

kenobi

Nowy
Auto
156 FL 2.4 20V Mjtd
kolej na mnie juz chyba, najwazniejsze rzeczy ogarniete zostaly wiec ....

AR 156 2.4 20V, 2004

Soft + EGR off, u Cinka rok temu, hamowanie na poczatku tygodnia

313.jpg

do "dzis" bella trzymala parametry idealnie

jak wiadomo, apetyt rosnie

wiec przygotowujac auto na kolejne strojenie, wrzucone zostaly nowe graty:

- dwumas - cinsoft
- sprzeglo - cinsoft
- tuleja hudrauliczna sprzegla - ASO
- uszczelniacz walka rozrzadu - ASO
- uszczelniacz walu - ASO
- uszczelniacze polosi + oslony ( obie strony ) ASO
- mocniejszy rozrzad - cinsoft
- nowe kola zebate walu, walka, pompy CR - ASO
- nowe rolki paska klinowego + pasek - ASO
- nowe wahacze gorne, laczniki stabilizatora, drazek stabilizatora - ASO
- tarcze h-ca przod/tyl (mikoda GT - syf )
- klocki h-ca przod/ tyl - ASO
- nowy plyn w skrzyni biegow tutella - ASO
- nowe kompletne polosie prawa/lewa - ASO

- FMIC + strojenie - Cinsoft

314.jpg

315.jpg

krechy

316.jpg

dol zdecydowanie lepszy, gora mega mega mocniejsza, 120 - 180+ rewelacja, szafe zamyka bez problemu

rail na 1600
boost 1.47

mysle ze starczy na jakies dwa tygodnie :)

do zrobienia: ( moze jeszcze na 2012 )
hebel
wydech

wtedy mozna atakowac 240/500

!!!! ze swojej strony chcialbym podziekowac Cinkowi, za mega okrutna wiedze, zaangazowanie w temacie, milion wskazowek, milion wytycznych, za chec odbierania moich telefonow z milionami pytan i o roznych porach :) Profi dla Cinsoftu - polecam Marcina

Ostatnia edycja:
Nooo to mi zrobiłeś smaka ;)
To nie jest szczyt tego silnika. Co jest wąskim gardłem ? Wydech ?

drift-r , trzeba by policzyc, ale komu sie chce ? nie jest to wazne

jakies auto by bylo na pewno :)

jarzabek, wydech i paliwo - ktorego zasadniczo juz nie ma, ale zaatakujemy jeszcze 240+/500

Ostatnia edycja:
Pytałem głównie dlatego że spotkałem się już z kilkoma opiniami że podniesienie mocy w silnikach diesla nie jest drogie a jak tak czasem przeglądam co było w takich autach robione to nie brzmi tanio.

drift-r: zależy do czego porównujesz.

Jak do wolnossącej benzyny to silnik turbo (nie ważne czy benzyna czy diesel) taniej się kręci na małe przyrosty (jakieś 10-20%)
Przy większych przyrostach to cena rośnie wykładniczo w stosunku do otrzymanej mocy.

LOL, a zastanawiałem się czyje auto wisiało na podnośniku jak moje było hamowane :D Hahaha :) Nawet mam felgi z tego auta :]

Ładna sztuka, pooglądałem sobie ją od spodu nawet :P Szkoda, że Ciebie nie było :P

Ktoś pytał o cene takiego zabiegu, mysle ze taki zabieg w tym silniku to ~~10k zł. Zakladając ze auto zdrowe

Mask, ano moja taczka, moze jeszcze sie spotkamy, u cinka najpredzej :)

Noooo panie respekcik :)

Świetnie to wygląda.Musi to ładnie już ganiać.Wielkie gratulacje za to co zrobiłeś i za "odwagę finansową" .Wiem ile co kosztuje ,także tymbardziej szacuneczek.

Kurcze musimy się kiedyś skrzyknąć tymi dieselkami ,popróbować się,pogadać przy dobrym browarze lub wodzie ognistej ;)

Małe doładowanie ustawione jak na taką lochę,także zapas wiatru jeszcze masz,paliwa też mozesz podnieść 50 jednostek.

Gdzie robisz wydech i jakiej średnicy ? Jakie w tej chwili EGT ?

CHciałbym zobaczyc ,jak by wyglądał nasz wyścig z zatrzymanego i z rolowanego.Może z zatrzymanego bym się przytrzymał z tobą chwilkę,ale z rolki raczej byś poszedł ogniem mocno przede mną,a im większa prędkość ,tym pewnym większa róznica by była.

Ostatnia edycja:
koniecznie, moze bedzie okazja "jakos", bo w Twoje strony nie latam wcale ;/

wydech u Cinka raczej, od customowego DP 2.75 przez 2.5 do konca

EGT strzelam, ale ok 940 ? wydech seria poki co

zatrzymany moglby byc podobny przez chwile, rolka ? chyba byloby Tobie ciezej, ladnie gora idzie wlasnie :)

boost do 1.6 da rade, ale czy ogarnie suszara i przez ile ? tego nie wiemy, wiec nie sprawdzane poki co

jeszcze troche jest do zrobienia :)

Ostatnia edycja:
Trudno definiować koszty modów w aucie 9cio letnim w którym i tak rozrząd i przeniesienie napędu wymagało wymiany. Koszty tych elementów to defakto różnica między wersją oryginalną a zastosowanymi elementami + cooler robocizna i strojenie wozu.
Turbina powinna dać radę do 1,65bara przy 3,5k i 1,6 przy 4krpm wg mapy niemniej najpierw musi w aucie być zrobiony wydech i wskaźnik EGT. Na chwilę obecną wąskim gardłem jest DP w aucie - więcej nie chciałem robić właśnie z obawy o temp spalin - hardcorowo w porozumieniu z Borysem dopiero po zamontowaniu w.w
Realnie 250 i 500 jest w zasiegu obawiam się jednak o życie półosi wewnętrznych - koło i sprzęgło zniesie więcej. Raila nie ma sensu w tym układzie ciągnąć wyżej - astronomicznego przyrostu mocy nie będzie a problemów i owszem.

Pozdrawiam

No pięknie to musi latać:D aż zazdroszczę a chciałem kupić 20V ale nie było nic ciekawego i godnego uwagi ale zobaczymy co da się zrobić z moim 16V :P Ale auto super gratulacje dla ciebie i Marcina oczywiście za kawał dobrej roboty!!!

Ogólnie to można pozazdrościć wszystkiego co ma cztery kółka i co stroi marcin. W mojej okolicy nie ma nikogo co by mial jakies większe pojecie o modachw jtd, a czasami to nawet i o mechanice. Ten silnik to bylo kiedys moje marzenie. Niestety jest co innego a le i tak jestem happy

mody modami a gdzie zdjęcia całego auta ? :P

a tak to naprawdę kozak ;) moment musi urywać dupę na 3 biegu ;)
Koszty samych modyfikacji nie są takie duże tak naprawdę. Szczególnie gdy wcześniej wkłada się inne graty z większym potencjałem.

jutro zrobie :)

3 bieg i rolka z 2000rpm ? banan jest :)

sedno sprawy, wszystkiego na raz sie nie robi przeciez

w tygodniu wymiana

- termostat Behr - ASO

- ogranicznik drzwi, denerwuje strasznie :)

Amortyzatory
Powrót