rafal_n5 napisał:
http://www.allegro.pl/item373873852_naprawiam_modul_zaplonowy_mazda_mitsubishi_ford.html
tutaj gość sie ogłasza ze naprawia takie czujniki ale jak to póżniej działa to niewiadomo
No właśnie - pytanie, czy ten gość naprawia tylko czujniki halla, znajdujące się w aparatach zapłonowych, czy też jest taki dobry, że umie naprawić czujnik od alfy montowany za kołem wydechowego wałka rozrządu.
Natomiast odnośnie tego, co napisał kolega provokator to pęknięcie tego czujnika jest możliwe w 2 przypadkach:
- kiedy wieniec impulsowy koła rozrządu byłby tak skrzywiony, że spowodowałby wyłamanie fragmentu czujnika,
- przy mechanicznym uszkodzeniu przez osobę, która demontując, albo przytrzymując koło rozrządu w celu odkręcenia lub dokręcenia śruby posługiwałaby się nieodpowiednim narzędziem, albo wykonywałaby to w sposób niedbały, nie zdając sobie sprawy, że za kołem jest jeszcze jakaś delikatna część elektroniczna.
Coś mi się wydaje, że w tym przypadku w grę wchodzi tylko ta druga możliwość, znając kłopoty kolegi provokatora z debilnym mechanikiem, który pewnie najpierw połamał czujnik wykonując nieumiejętnie naprawę rozrządu, a potem wciska ciemnotę, że czujnik był pęknięty.