• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Czujnik Halla - gdzie kupić

SG0240

Nowy
Auto
AR156 1,6TS 1999 r.
Mam do wymiany czujnik Halla (czujnik położenia wałka rozrządu). Oryginał to Bosch 0 232 101 035. Może ktoś z kolegów wie, gdzie mogę kupić taki czujnik w rozsądnej cenie, bo w sklepach we Wrocławiu ceny są wzięte chyba z kosmosu.
A może ktoś wie, czy można by taki czujnik naprawić?

ja kiedys kupowałem za 400zl w oryginale ale przynajmniej mam pewnosc ze sie nic po chwili nie zepsuje a z zamiennikami to roznie bywa a wiadomo ile roboty jest z jego demontażem :)

Jest to czujnik hallofoniczny i nie ma tam nic do naprawy pozostaje tylko wymiana a niestety jest on drogi ok 400 zł właśnie i z tego co pamiętam nie ma zamienika. A z kąd wiesz że to on ??? pokazało błąd - spotykałem się z tym że to koło foniczne było uszkodzone a pokazywało błąd czujnika ( bo błędu koła nie może pokazać) usterka wyszła dopiero po wyjęciu koła i sprawdzeniu go

Walczę z tym czujnikiem od jesieni 2007 r. Wówczas to poraz pierwszy zapaliła się kontrolka wtrysku - komputer pokazał błąd czujnika halla. Kupiłem w sklepie nowy czujnik za 250 zł, ale nie oryginał Boscha, tylko jakiejś włoskie firmy EPS, zresztą innych nie mieli. Cały dzień roboty i czujnik wymieniłem - kontrolka zgasła. Nie cieszyłem się jednak długo bezproblemową jazdą - po ok. 3 miesiącach znowu zapaliła się kontrolka wtrysku i znowu ten sam błąd.
Jeżdżę tak już 4 miesiące, ale muszę wreszcie ponownie zabrać się do tego tematu, a nie chcę już kupować zamiennika.

jego sygnał mierzy sie oscyloskopem.. sygnał mozna porownac z prawidłowym wg autodaty a niektore czujniki wygladają tak samo a mają inny sygnał niz oryginał i juz komp wariuje..

Wsadzaj tylko oryginał,te EPS sa beznadziejne,
Wiesz jezeli sam dasz rade go wymienic(masz blokady rozrzadu) to moze kup uzywke-mysle,ze dostaniesz gdzies za 100zł.ale jezeli bedziesz płacic za wymiane to kup nówke -masz gwarancje i... świety spokój:)

SG i jak sprawa z tym czujnikiem się rozwiązała? bo u mnie też go wymieniał, dał jakiś chyba zamiennik bo 200zł kosztował... ale tak czytam Twój temat to u mnie się właśnie też kontrolka od wtryskiwaczy zapala po wejściu na wyższe obroty
Jakie u Ciebie był objawy padniętego czujnika? w jakich warunkach zapalała się kontrolka?

provokator, Ty to najsajnajwpierw znajdz porządnego mechaniora bo błąd tego czujnika wywala tez przy źle zgranym rozrządzie :wink:

no zobaczymy co jutro specjalisci z ASO powiedza bo mają mu ustawiać:P

ale to nie zmienia faktu dotyczącego mojego pytania, czyli czym różni się zamiennik od oryginału? bo wstawił mi zamiennik póki co

provokator napisał:
SG i jak sprawa z tym czujnikiem się rozwiązała? bo u mnie też go wymieniał, dał jakiś chyba zamiennik bo 200zł kosztował... ale tak czytam Twój temat to u mnie się właśnie też kontrolka od wtryskiwaczy zapala po wejściu na wyższe obroty
Jakie u Ciebie był objawy padniętego czujnika? w jakich warunkach zapalała się kontrolka?
Kupiłem drugi czujnik też EPS, bo za oryginał boscha chcieli 550 zł - zaryzykowałem, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem, bo po wymianie, po przejechaniu ok. 2 km kontrolka się znowu zapaliła, ale potem na drugi dzień jeździłem i wszystko było OK.
Ponieważ podejrzewam, że może dziać się coś z ECU, a czujnik jest sprawny, bo od czasu do czasu podłączam jego wtyczkę do instalacji i kontrolka się nie zapala, to na razie jeżdżę z odpiętą kością żeby nie załatwić tego czujnika i czekam na spotkanie z jednym z najwybitniejszych elektroników od alf - kolegą bubu 321, który obiecał, że mi sprawdzi co trzeba i ewentualnie zamieni ECU.
A ten poprzedni czujnik EPS, który wytrzymał 3 miesiące dałem do reklamacji i czekam na jej wynik.

no regeneracja starego nie wchodziła u mnie w grę bo stary był pęknięty...

rafal_n5 napisał:
http://www.allegro.pl/item373873852_naprawiam_modul_zaplonowy_mazda_mitsubishi_ford.html
tutaj gość sie ogłasza ze naprawia takie czujniki ale jak to póżniej działa to niewiadomo
No właśnie - pytanie, czy ten gość naprawia tylko czujniki halla, znajdujące się w aparatach zapłonowych, czy też jest taki dobry, że umie naprawić czujnik od alfy montowany za kołem wydechowego wałka rozrządu.
Natomiast odnośnie tego, co napisał kolega provokator to pęknięcie tego czujnika jest możliwe w 2 przypadkach:
- kiedy wieniec impulsowy koła rozrządu byłby tak skrzywiony, że spowodowałby wyłamanie fragmentu czujnika,
- przy mechanicznym uszkodzeniu przez osobę, która demontując, albo przytrzymując koło rozrządu w celu odkręcenia lub dokręcenia śruby posługiwałaby się nieodpowiednim narzędziem, albo wykonywałaby to w sposób niedbały, nie zdając sobie sprawy, że za kołem jest jeszcze jakaś delikatna część elektroniczna.
Coś mi się wydaje, że w tym przypadku w grę wchodzi tylko ta druga możliwość, znając kłopoty kolegi provokatora z debilnym mechanikiem, który pewnie najpierw połamał czujnik wykonując nieumiejętnie naprawę rozrządu, a potem wciska ciemnotę, że czujnik był pęknięty.

a bardzo możliwe że sam zjebał, jednak nie sprzeczałem się z nim gdyż podczas tego czasu co posiadam auto zdarzyło mi że 2 razy mi wywaliło błąd silnika podobny do tego z opisu padniętego czujnika...

Na stronie http://sklep.intercars.com.pl/ znalazłem dwa czujniki produkowane przez Bosch'a o nr: 0 232 101 035 i 0 232 101 026, różnie między nimi to:
1) inne wtyczki
2) długość przewodu (0 232 101 035 jest dłuższy)
3) cena (0 232 101 035 - 518zł; 0 232 101 026 - zapłaciłem 300 zł)
Wg informacji ze sklepu powinien pasować czujnik tańszy, ale przy wymianie okazało się, że tak nie jest.
Czy ktoś się orientuje czy można po prostu podmienić przewody z wtyczkami między tymi czujnikami? Czy róznia się one jeszcze jakoś między sobą?
Niżej podaję ograniczenia jakie znalazłem na stronie sklepu (niestety nie wiem o co chodzi z tymi kodami silnika)

Ograniczenia 0 232 101 026
Kod silnika: 19
Kod silnika: 14369
Kod silnika: 15388
Kod silnika: 15389
od roku prod.: 1997.10
do roku prod.: 2001.12

Ograniczenia 0 232 101 035
Kod silnika: 15388
od roku prod.: 2002.01

dodam że Alfę mam z 2000 roku.

- ten tańszy toż to słynny producent EPS.
- kolega SG0240 opisywał swoje boje z tym czujnikiem.
- wg. katalogu ten czujnik jest tylko do modeli
opis : Czujnik położenia wałka rozrządu Alfa Romeo
145-166, GT, GTV, Spider 1.4i.e.-2.0JTS 06.95-
producent: EPS
W MAGAZYNIE: 3

Czujnik kupiłem go taniej bo leżał w magazynie i nikt o niego nie pytał, cena bez zniżki to 350 zł), są na nim oznaczenia Bosch'a,
Oba czujniki (0 232 101 026 i 0 232 101 035) są orginalne, oba widnieję w spisie na stronie http://bosch.onyx.pl/czesci_samochodowe/, i jest między nimi podobna różnica cenowa jak pisałem wyżej.
Pytam czy można podmienić przewód między tymi czujnikami? Ten 0 232 101 035 taki miałem jest dłuższy i ma inną wtyczkę, reszta wygląda identycznie.
W eperze wyszukałem że dla rocznika 2000 powinieniem mieć czujnik 0 232 101 026, po zdjęciu rozrzadu i wymontowaniu czujnika był na nim nr 0 232 101 035.
Pytam czy można po prostu pozamieniać w nich kabelki?

Jeśli miałeś założony oryginalnie czujnik 0 232 101 035 to radzę nie kombinować z zamianą kabla i wtyczki, tylko załozyć właśnie taki czujnik.
Sondy lambda też wyglądają jednakowo, a mają różne parametry i ci co kombinowali (ja również) stracili tylko niepotrzebnie pieniądze.
Niestety, Włosi już dobrze pomyśleli, żeby do alfy nie dało sie zastosować tanich części.

Dziękuję za pomoc.
PS.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany kupnem nowego czujnika Bosch'a o nr. 0 232 101 026 proszę o priv'a, Cena do uzgodnienia.

Amortyzatory
Powrót