[156] Automatyczne otwieranie bagażnika.

patryyyk

Nowy
Auto
159 Q4
Po pewnych zmianach nadszedł czas na dumanie nad następną (Car audio jest w chwili obecnej kompletowane)
wpadłem na pomysł, aby wykorzystać przycisk do otwierania klapy bagażnika w naszych autach. Czy ktoś wie, ma pomysł, z czego zaadaptować teleskopy i jak to podpiąć aby działało??
PZDR

Dołączam się do pytania...

wpadłem na pomysł, aby wykorzystać przycisk do otwierania klapy bagażnika w naszych autach. Czy ktoś wie, ma pomysł, z czego zaadaptować teleskopy i jak to podpiąć aby działało??

nie za bardzo rozumiem...
chcesz zrobić tak żeby klapa sama unosiła się do góry,czy może chodzi o coś innego?

jak chcesz żeby sama się unosiła to patent jest prosty - mocniejsze teleskopy i już
a jak podpiąć ? - no po prostu wywalasz stare , wkładasz nowe ( mocniejsze ) i tyle ( byle długościowo się mieściły )

i to wystarczy ?? jeśli tak to faktycznie błacha sprawa... Kurcze tylko jak ocenić czy siłownik jest faktycznie mocniejszy od tego już założonego... Czy mają one jakieś parametry ??

jeśli włozysz mocniejsze, to zauważ że otwierając klapa musisz najpierw pokonać opór siłownika, dopiero później on sam ciągnie! poza tym zamykanie takiej klapy wymagało by użycia dużo większej siły!

Jezeli sie juz bawic to proponowal bym zamontowac elektryczny silnik, np. od klapy hondy accord, grad voyagera, czy vw touarega

I gdzie to założysz w 156 ? Widziałeś gdzie są zawiasy? Za duża rzeźba żeby coś wymodzić.
Siłownik który pociągnie zamek z pilota to jedyny bajer który można osiągnąć za relatywnie niewielkie pieniądze, nie trzeba by zasuwać do kabiny lub grzebać kluczem w zamku.

Ups, dopiero teraz zauważyłem że masz SW a ja sedana, ale problem pozostaje (ciężka klapa)
Masz kluczyk z przyciskiem do otwierania zamka klapy? Ja myślałem o dodatkowym pilocie, centralnym z alledrogo, i siłowniku takim jak do centralnych zamków ale z większym uciągiem. Trochę kabli i po kłopocie. Denerwujące jest otwieranie samochodu albo grzebanie w zamku z łapkami pełnymi zakupów.

mam przycisk, ale mnie najbardziej denerwuje brak uchwytu do otwierania klapy i wiecznie usyfione rece...

mam przycisk, ale mnie najbardziej denerwuje brak uchwytu do otwierania klapy i wiecznie usyfione rece...

Mi w moim SW klapa na tyle odskakuje że bez problemu wsadzam palce. Co do siłowników to znajomy w GTV wymienił teleskopy i otwira się samo :) Z zamykaniem nie ma jakiś problemów.

Jak się podniesie klape do jakiegoś poziomu, to ona sama na oryginalnych siłownikach do góry nie poleci? (Bo z tego co pamiętam, zawsze chyba ręką do góry podnoszę maksymalnie jak się da)

a tego to nie wiem bo ja mam aby jeden :) ale mi i koledze pewnie tez chodzi o to ze jak otworze pilotem(czyli jak zamek puści) to zęby się sama podniosła

Zakładasz siłowniki z wersji z tym dużym spoilerem, o ile oczywiście go nie masz. Do zamka wystarczy dołożyć siłownik z SW, lub z modelu po lifcie, i masz automatykę. Ja tak mam zrobione. Jeśli w pilocie masz otwieranie bagażnika z kluczyka...

Amortyzatory
Powrót