[156]Alfa Romeo 156 a'la Ferrari

andro34

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.
witam wszystkich!!! :D

jestem na forum prawie rok i jak do tej pory nie przedstawiłem swojej belli,bo też nie było się czym chwalić... ;//
przez ten okres moje auto przeszło szereg zmian,oczywiście na lepsze... :wink:

ale może od początku.
samochód kupiłem w holandii za nieduże pieniądze pod koniec 2007 roku z uszkodzonym silnikiem(zerwany pasek rozrządu),rocznik 1999,stan licznika 175 tyś.km.
wyposażenie:4xairbag,klimatyzacja,elektryczne szyby z przodu,wszystko oczywiście sprawne.

była trochę zaniedbana,troszkę poobijana ale co najważniejsze bezwypadkowa
i moja :wink:

po przywiezieniu auta do polski wziołem się ostro do pracy!!!

naprawiłem silnik,poprawiłem zawieszenie(miała straszne luzy na górnych wachaczach!!!),wymieniłem tylną klapę(udało mi się kupić w kolorze i ze spojlerem)
spolerowałem lakier na całym samochodzie.wnętrze auta wyglądało w miarę i tym tematem zajeła się moja żona... hi,hi(porządki,czyszczenie) i tyle...
po kilku miesiącach założyłem instalację gazową(sekwencja).w międzyczasie zakupiłem koła 17" z oponami (oryginalne AR 147),przyciemniłem szybki,zamontowałem markowy sprzęt car audio.
ostatnio przerobiłem swoje lampy a'la GTA,zamontowałem soczewki,ringi i xenony :DDD

:!: :!: :!: ale najważniejszą zmianą było odnowienie i zmiana koloru na mojej piękności!!!

dwa tygodnie temu moje auto zostało zrechabilitowane lakierniczo, jedynym oraz słusznym wyborem był kolor...

ROSSO CHERRY-oryginalny kolor ferrari,przepiękna soczysta czerwień :DDD :twisted:

(niestety na zdjęciach nie widać prawdziwej głębii i barwy tego koloru :( )

pracuję w serwisie samochodowym w holandii,więc miałem możliwość dokonać tego wszystkiego przy użyciu profesjonalnego sprzętu,materiałów lakierniczych i kolegi lakiernika,wszystkie inne czynności wykonałem sam...
przy okazji dokonałem kilku drobnych zmian stylistycznych...

po zakończeniu montażu i wyczyszczeniu alfki wziołem do ręki aparat ZORKA 5 i zrobiłem kilka zdjęć :DDD

popatrzcie i oceńcie efekty mojej pracy: :oops:

Masz wspaniały,przepiękny samochód,a kolorek super!!!
Należą Ci się gratulacje za wkład pracy i przywrócenie sprawności autka :wink:

jest poprostu piekna...gratuluje i belli i serca jakie jej oddales...zeby nad moja bella ktos tak popracowal... :mrgreen:

klasa autko!!! aż się człowiekowi uśmiech na twarzy pojawia jak widzi tak ładnie zrobione auto :) ! gratuluje auta i podziwiam za wkład pracy w to cudo

przepiekna bella i ten kolor.... Mmmmm hehe
gratuluje
ale wydaje mi sie na lewym tyllnym kole masz opone zalozona pod prad. bynajmnie tak na foto widac:-)

No nareszcie :)
Sporo zmian zaszło w Twojej AR, no, ale jak kiedyś powiedziałem, diabeł tkwi w szczegółach.
Jak sprawuje Ci się parktronik? Sam montowałeś? Ja na swój nie narzekam, jest bardzo przydatny.
Świetnie prezentuje się Twoja AR, głęboka czerwień wygląda efektownie.
Szkoda, że nie zdecydowałeś się na polakierowanie lusterek, chociaż z ciemnymi szybami fajnie współgrają. Rozważ jeszcze możliwość montażu oryginalnych listew progowych, niewielki koszt, a efekt powalający, zwłaszcza w przypadku czerwonego lakieru.
Mam jeszcze pytanie odnośnie cyferek 156 i napisu TS, to nie jest oryginalna czcionka, ale fajnie wygląda, gdzie ją dopadłeś, bo podchodzi pod tą z modelu 159.
Pozdrawiam.
- Rafał

slider2002 napisał:
przepiekna bella i ten kolor.... Mmmmm hehe
gratuluje
ale wydaje mi sie na lewym tyllnym kole masz opone zalozona pod prad. bynajmnie tak na foto widac:-)

brawo za spostrzegawczość :!:

masz rację z tymi oponami.koła kupiłem na allegro,na zdjęciach tego nie było widać ale tylne opony były zeschodkowane i strasznie hałasowały podczas jazdy.ktoś mi poradził żeby je założyć pod prąd.i pomogło!!!
hałas zmniejszył się o połowę. :>>
na wiosnę planuję odświerzyć lakier na felgach i kupię tym razem komplet nowych opon(żadnych używek!!!)

alces1 napisał:
Mam jeszcze pytanie odnośnie cyferek 156 i napisu TS, to nie jest oryginalna czcionka, ale fajnie wygląda, gdzie ją dopadłeś, bo podchodzi pod tą z modelu 159.
Pozdrawiam.
- Rafał

zgadza się,emblemat 156 pochodzi z modelu 159,tylko z dziewiątki zrobiłem szóstkę. :mrgreen:
znaczek TS również (było JTS, jotka wylądowała w koszu...)

P.S.na zdjęciach tylny spojler jest bez światła stopu,dlatego bo gdzieś mi się to cholerstwo zapodziało.ale na szczęście znalazłem :P

alces1 napisał:
Jak sprawuje Ci się parktronik? Sam montowałeś? Ja na swój nie narzekam, jest bardzo przydatny.
Świetnie prezentuje się Twoja AR, głęboka czerwień wygląda efektownie.
Szkoda, że nie zdecydowałeś się na polakierowanie lusterek, chociaż z ciemnymi szybami fajnie współgrają. Rozważ jeszcze możliwość montażu oryginalnych listew progowych, niewielki koszt, a efekt powalający, zwłaszcza w przypadku czerwonego lakieru.

parkotnik montowałem sam i działa dobrze,przydatna rzecz :wink:
z lusterkami zobaczymy,nie było zbytnio czasu.lakier mam tak więc nie bądzie problemu z polakierowaniem.
nakładki na progi też mi siedzą w głowie,jak się trafią w dobrej cenie i stanie(tylko oryginalne)to biorę!

pozdrawiam!!!
andrzej

Autko fajne, naprawdę widać ze zadbany egzemplarz

andro34 napisał:
ktoś mi poradził żeby je założyć pod prąd.i pomogło!!!
hałas zmniejszył się o połowę

Czy ten ktoś źle Ci życzy ? Lepiej żebyś sie nie zdziwił na mokrym, j abym radził zamontować opony zgodne ze wskazówkami na oponie bo sprawiają wrażenie ze są kierunkowe :!:

Techno napisał:
Autko fajne, naprawdę widać ze zadbany egzemplarz

andro34 napisał:
ktoś mi poradził żeby je założyć pod prąd.i pomogło!!!
hałas zmniejszył się o połowę

Czy ten ktoś źle Ci życzy ? Lepiej żebyś sie nie zdziwił na mokrym, j abym radził zamontować opony zgodne ze wskazówkami na oponie bo sprawiają wrażenie ze są kierunkowe :!:

Ja tez nie ryzykowalbym zakladania opona pod prad, wlasnie dlatego zwrocilem na to uwage. widzialem co sie dzieje zjak w autku mechaniory zale zalozyli jesna opone z tylu to po mokrym tych chcial przod wyprzedzic. ja bym nie ryzykowala uszkodzenia takiego pieknego auto i wolabym pomeczyc sie z halasujacymi oponami. PS. przy zawieszeniach wilowahaczowych podobno najlepiej sprawuja sie opony asymetryczne i nie halasuja. pamietaj o tym kupujac kolejny zastaw.
pozdrowienia.

bardzo ładna :wink:
zmień jeszcze znaczek bo ten już wyblakł , ja swój kupiłem nowy na allegro za 58zł a jak patrzę na przód mojej Alfy to 100 razy lepiej kiedy logo z daleka się prezentuje :mrgreen:

ogólnie odwaliłeś kawał dobrej roboty
pozdrawiam

Poza tym, że wszystko w najlepszym porządku, to ... Alfy 156 przed faceliftem nie zaprojektował Giugiaro. ;)

/edit: literówki...

slider2002 napisał:
Ja tez nie ryzykowalbym zakladania opona pod prad, wlasnie dlatego zwrocilem na to uwage. widzialem co sie dzieje zjak w autku mechaniory zale zalozyli jesna opone z tylu to po mokrym tych chcial przod wyprzedzic. ja bym nie ryzykowala uszkodzenia takiego pieknego auto i wolabym pomeczyc sie z halasujacymi oponami. PS. przy zawieszeniach wilowahaczowych podobno najlepiej sprawuja sie opony asymetryczne i nie halasuja. pamietaj o tym kupujac kolejny zastaw.
pozdrowienia.

witam!!!dzięki za dobre rady,opony są kierunkowe i założyłem je odwrotnie jakiś miesiąc temu żeby choć trochę bieżnik się wyrównał.teraz przed wyjazdem do polski napewno założę je prawidłowo,nie chcę kusić losu :twisted:

niedługo zakładam koła zimowe,a te pójdą na śmietnik!na wiosnę będzie komplet nowych opon,oczywiście asymetryczne :D

bimski napisał:
Alfy 156 przed faceliftem nie zaprojektował Giugiaro. ;)
Na to samo chcialem zwrocic uwage :wink: Walter de Silva ja zaprojektowal, tak samo jak 147 :wink:
Auto pieknie sie prezentuje, felgi super, ale usun ten napis Giugiaro :wink:

Amortyzatory
Powrót