[156] 2.5 V6 spalanie

Sylwia napisał:
Panowie!
Dane jakie podalam Garosowi byly odczytane z komputera a nie wziete od tak sobie z powietrza.

Pani Sylwio :)
Komputery w 156 bardzo często zaniżają spalanie - z reguły w okolicach 1 litra/100 km
Piszesz ze w trasie (jadąc bardzo delikatanie ("do 4000 obrotów") i za jednym razem Twoja 156 pali w okolicach 10 litrów (9,8 i 620 km na baku). I tej wartości absolutnie nie podważam. Natomiast nie ma mozliwości żeby różnica pomiedzy jazdą w trasie a jazdą miejską (odcinki <20 km - częsta jazda na zimnym silniku, częste stanie w korkach i ruszanie) była niecały 1 litr na 100km. Przypominam, że nawet w danych fabrycznych ta różnica wynosi około 7 litrów, a w praktyce, sprawdzone na kilku egzemplarzach 156 v6 ta różnica to około 3-4 litrów. Imho mogą być takie przyczyny podanych przez Ciebie cyferek (mogące oczywiście występować równocześnie):
- Twój komputer przekłamuje
- odczytujesz spalanie całkowite - w trybie mieszanym z dużą przewagą jazdy na trasie.
- Twoje "miasto" to autostrada.
- chcesz wprowadzić potencjalnego klienta w błąd (w co oczywiście nie chciałbym wierzyć)
- do jazdy miejskiej ktoś Ci zdejmuje ze 2 fajki ze świec :)

Dziwią mnie wypowiedzi niektórych osób :/ W życiu nic mnie nie zdziwi już tym bardziej w motoryzacji.

Najlepiej tankowac do pełna i korzystać np z tej strony KLIK

pozdrawiam

kolego mojax !! a ja ci proponuje odrobine grzecznosci.. :evil:

mojax napisał:
(...) Pisząc że Alfa pali Ci 10 z hakiem w mieście piszesz po prostu bajki i w tym temacie nie ma dyskusji (co potwierdzę nie tylko ja) (...)
Potwierdzam. Bajki.

To mam dla was coś na poprawienie sobie humoru.Wyścigu "o kropelkę" nigdy nie robiłem.Moja V6C w trasie po zatankowaniu na full i przejechaniu 100km,na dystrybutorze pokazało się 18l (były korki za W-wą w stronę Garwolina + złapałem się z Audi RS4 więc ciągły ogień,gość ciśnienia nie wytrzymał bo co wyprzedza to ciągle RAZ PIĘĆ SZEŚĆ go poganiała,a on do tego nieprzyzwyczajony ustąpić nie chciał to trzeba było pokazać jak się jeździ he,he..).Jak jechałem spokojniej to na stacji 15l było.Po Wawie wyniki między 17,3-22-24l ,a i 27,5l było ale to przy pierwszym strojeniu autka (termostat się zawieszał + przepały na postoju).Czeka mnie jeszcze mapowanie silnika,więc spalanie się może obniży troszkę,bo wcześniej trochę zalany był i AFR w związku z tym nie za ciekawy ale pożyjemy zobaczymy.
PS.poprzednia 156TS 2,0 w mieście paliła 9,2-12l,a trasa koło 8l (parę razy 200 na budziku było) myśle,że można zejść poniżej tych wartości ale kto by się tym przejmował.Kupując V6 wiedziałem,że 10l po mieście nie będzie paliła...Pali ile musi.

witam,erstmal gruesse nach oberhausen aus herford, tak czytajac ze 2,5 spala 10 litrow w miescie to bym nie przerabial swojej na gaz,
na trasie mi spalala jakies 9 ale w miescie 11 jak silnik byl w awari, norma ponizej 13 jej nie dostalem a zero gazuje.

dodaje link z tankowaniem i spalaniem v6 http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/203398.html

http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/alfa-romeo/156/i/sedan/silnik-benzynowy-2.5-i-v6-24v-192km
Tu macie stronke i tak to wyglada. Chociaz mi nigdy nie udalo sie zmiescic w tych danych fabrycznych.

- - - Updated - - -

To ja dorzucę trochę, żeby zagrzac dyskusję. Moje 2.5 r6 pali na trasie przy pałowaniu 9-10 litrów (w porywach 180, ale osobiście boje się tak szybko jeździc po naszych drogach, już pare razy miałem sytuację, że dupsko mi uciekło z włączoną kontrolą trakcji przy zmianie pasa). Przy normalnej jeździe 120-140 maks spala od 7 do 9 litrów, zależy od warunków na drodze. :)

Wiem, że samochód ten stylu niestety nie ma, ale na koszty eksploatacji narzekac nie mogę.

edit: aha, po mieście raczej nie jeżdżę, ale pewnie ze 13 litrów będzie, jeśli nie więcej.

Chyba samego oleju tyle pali!!!

Demon wszystkie galerie handlowe pozamykali i nie masz co w niedziele robić?? Po kiego czorta odkopujesz tematy w których dyskusja była parę lat do tyłu a poza tym nie wnosisz nic do tematów??

Przez ostatni rok moim głównym wskaźnikiem w alfie było chwilowe zużycie paliwa. Jazda emerycka, pierdołowata i na autostradzie do 130km/h i wszyskie inne kombinacje. MIĘDZY BAJKI MOŻNA SOBIE WSADZIĆ WSKAZANIA POKŁADOWEGO. TO MA TYLE Z PRAWDĄ CO JA Z ARNOLDEM SZWARCENEGGEREM.
Pozdrawiam Panią Sylwię z całym szacunkiem i jej komputer pokładowy.
Proponuję sobie zrobić komputer pokładowy z elektroniki praktycznej AVT-494 lub jakiś podobny i wyskalować go jak należy. Możemy sobie wtedy porozmawiać o faktycznym zużyciu - różnica wskazania i faktycznego zużycia wynosi 0,2l/100km.

Dopisze tylko ze wskazania komputera można sobie w buty wsadzić. Komputer w moim JTS pokazuje spalanie rzędu 10 litrów, a na 55 litrach robie 430-450 km.
Także te 10 litrów extra gdzieś chyba wyparowuje ;)

16L gazu w automacie w mieście to chyba w normie. Pewnie Pb weźmie 15,no może 14,ale żal mi zalać do pełna i...znów do pełna;) żeby sprawdzić.

Spalanie zależne jest od ciężaru nogi to normalne, ja w trasie jadąc 90 km/h mam wg.komputera od 7do 9l/100 km, ale tak się jechac nie da 120 km/h to koło 9-11 litrów,ale też w mieście żadnym wyczynem nie jest pilowanie jej na obrotach i wiele nie trzeba prosić żeby spalanie dochodziło do 27l :D haha chociaż wiele to nie trwa, jakby nie było spali tyle za ile wlejesz. Chcesz się przemieszczać to możesz jechać w miarę ekonomicznie, ale jak do zabawy to lepiej komputera że spalaniem nie włączać :) zobaczymy jak komputer pokazuje, zalałem do pełna, zrobię 100 km i wleje znowu pod korek to zobaczymy ile wejdzie. Pozdro :)

Wlane do pełna, Zrobiłem 52 km i wlalem 9,5 l :D spalanie łatwo obliczyć hah :) jazda tylko po mieście z ciężką nogą, chociaż licznik średniego spalania pokazywał 13 litrów. Możliwe żeby aż o tyle komputer oszukiwal?

Tylko po mieście na krótkich odcinkach, ostatnio 54litry - 350 km. Na trasie do 140 jakieś 11l/100km. Także poruszanie się w V6 po mieście nie należy do tanich:)

Zgadzam się, w trasie nie jest źle wg. Baku w trasie jest koło 11 litrów, ale komputer pokaże Ci 9. W mieście za ile wlejesz za tyle Ci pójdzie tym.bardziej przy tej pogodzie na starcie pali, że bardzo dużo, dopóki się silnik nie rozkręci. Biorąc pod uwagę frajdę z jazdy odnośnie do kosztów, warto się brać w V6 :)
Na 95 czy 98 jeździcie?

To może i ja dorzucę swoje wyniki. Dodam że nie jeżdżę jak emeryt. Paliwo 95 i 98 różnica w spalaniu nie zauważalna ale różnica w przyspieszeniu i reakcji na gaz jest odczuwalna.
Miasto: 13-14
Trasa: 140km/h 11
120km/h 10
Wolniej po trasie nie jeżdżę :-P

Hmmm, moja 156 SW 2.5 v6 spala 13,9l na 100km średnio, tak samo wychodziło u poprzednika. na autostradzie piłując wyszło ostatnio po tankowaniu 18,5l na 100km, więc wyniki w okolicy 10l są wg mnie ściemą :)

Amortyzatory
Powrót