[156] 2.5 V6 spalanie

Garos

Nowy
Auto
Opel Astra III 1.7CDTI Caravan
Proszę o info dotyczące spalania-miasto i trasa (spokojna jazda).
Dostałem maila od Sylwi ile spala jej Alfka i wygląda to tak:Zima przy normalnej jezdzie po miescie 10,4 - 10,9 a latem nawet jeszcze mniej :) Jadac dluzsza trase np. jak jade do Polski (oczywiscie zaladowana po sam dach) nieprzekraczajac 4tys.obrotow spala mi 9,8l. Kiedys ode mnie z Oberhausen do granicy Kostrzynia na calym baku zrobilam 620 km.

Nie wierz w bajki! Ciekawe jak ona liczyła to spalanie?
Jak samochód może palić mniej o 5 litrów w mieście niż jest to określone w katalogu - 16,7?
Moje najniższe spalanie - trasa 9.1
Kiedyś jeździłem tylko po mieście 5-10 km dziennie - spalanie 14,7.
Tak więc zalecam zdrowy rozsądek a bajki czytać dzieciom:)
Pozdrawiam!

Re: 2.5 V6 spalanie

Garos napisał:
Proszę o info dotyczące spalania-miasto i trasa (spokojna jazda).
Dostałem maila od Sylwi ile spala jej Alfka i wygląda to tak:Zima przy normalnej jezdzie po miescie 10,4 - 10,9 a latem nawet jeszcze mniej :)

miasto 13-16 litrów (w lecie 13-14, w zimie 14-16). Trasa 11-13 litrów w zależności od średniej prędkości. Staram się jeździć płynnie, nie agresywnie. Podane przez Ciebie wartości są imho zaniżone - znam kilka 2.5 v6 - żadna z nich nie ma spalania poniżej 12-13 litrów w jeździe rozumianej jako miejska.
Z drugiej strony, jeżeli różnicę dla Ciebie stanowi litr czy 2 w spalaniu na 100 to się zastanów jeszcze parę razy nad tym czy naprawdę chcesz takie auto.

edit: literówka

Jak by 2,5 v6 mialo rzeczywiscie takie spalanie w miescie to taka bym wlasnie jezdzil ! :) moja 2.0 ts pali pow.10 l przy spokojnej jezdzie... no chyba ze w Oberhausen maja takie dobre paliwo ze spalanie sie tak obniza...

trasa juz pisalem przy bardzo spokojnej jezdzie wyszlo mi ok 8 l ale 100 zadko przekraczana, miasto /czyt moja wichura/ napewno 15l

Silver156 napisał:
Jak by 2,5 v6 mialo rzeczywiscie takie spalanie w miescie to taka bym wlasnie jezdzil ! :) moja 2.0 ts pali pow.10 l przy spokojnej jezdzie... no chyba ze w Oberhausen maja takie dobre paliwo ze spalanie sie tak obniza...
A żebyś wiedział że jakość paliwa ma bardzo duży wpływ na jego zużycie a zwłaszcza w V6 choć wbrew pozorom ten silnik nie wymaga paliwa Pb 98

andrzej potwierdzam !!!

Wiatm:)
A wiec tak: Spalanie zima 10,7 na 100 jest to srednia miasto i trasa. W miescie korki w trasie srednio jezdze 110-150 km/h. Paliwo tylko 98
Pozdr.

W Oberhausen nie stoi sie tyle w korku co u nas a wiekszoś ruchu miejskiego odbywa sie po autostradach dlatego tyle może palic

mojax napisał:
Tak więc zalecam zdrowy rozsądek a bajki czytać dzieciom:)
od razu bajki
Sylwia pewno odczytała z komputera który może zaniżać i pewno jej miasto jest mniejsze i mniej zakorkowane co daje bardziej płynną jazdę niż w naszych dużych wiecznie zablokowanych miastach.
A posta założyłem nie dlatego iż uwierzyłem tylko z ciekawości jak wygląda to u innych.

W mieście to raczej Ciężko mi zejść poniżej 13-litrów.
W trasie. Średnia prędkość około 120 km/h udało mi się zejść poniżej 9-ciu (z wył. klimą).
Ale jeśli kupuje się Alfę V6 i zaczyna się myśleć o spalaniu to można lekko ześwirować :D

witam
w mieście to nie łudził bym się , że weżmie mniej jak 13l. a średnio w 11-12 l powinna sie mieścić jeśli wszystko sprawne. na trasie min. 8.8l przy pierdołowatej jeżdzie.
pozdrawiam

Potwierdzam opinie że w miescie spalanie zaczyna się od 13l/100, a trasa przy jeździe ekonomicznej 9-10l/100km.

No to ja mowie wlasnie o jakosci paliwa za granica, bo sam tego doswiadczylem, swoja belle przyprowadzilem z Danii i jezdzilem nia przez jakis tydzien po Danii to spalanie w miescie mialem 8.5-8.7 litra mozna tez nie uwierzyc ale tak bylo...a sa korki w Kopenhadze straszliwe ;/ na trasie 6.5 do 7 litrow, w Polsce nie ma dobrego paliwa !!

Silver156 napisał:
to spalanie w miescie mialem 8.5-8.7 litra mozna tez nie uwierzyc ale tak bylo...a sa korki w Kopenhadze straszliwe ;/ na trasie 6.5 do 7 litrow, w Polsce nie ma dobrego paliwa !!
Silver156 ale nam chodzi o silnik 2.5 V6 a Ty masz TS-a.

To ja dorzucę trochę, żeby zagrzac dyskusję. Moje 2.5 r6 pali na trasie przy pałowaniu 9-10 litrów (w porywach 180, ale osobiście boje się tak szybko jeździc po naszych drogach, już pare razy miałem sytuację, że dupsko mi uciekło z włączoną kontrolą trakcji przy zmianie pasa). Przy normalnej jeździe 120-140 maks spala od 7 do 9 litrów, zależy od warunków na drodze. :)

Wiem, że samochód ten stylu niestety nie ma, ale na koszty eksploatacji narzekac nie mogę.

edit: aha, po mieście raczej nie jeżdżę, ale pewnie ze 13 litrów będzie, jeśli nie więcej.

Jażdziłem ostatnio po mieście i z ciekawości zwróciłem baczną uwage na spalanie ( jazda raczej spokojna ( 11.5 / 100km ) no z tym ze ja mam 12 v

Panowie!
Dane jakie podalam Garosowi byly odczytane z komputera a nie wziete od tak sobie z powietrza. Zaznaczam tez, ze moj BC w alfie jest jak najbardziej w 100% sprawny.
Wypowiedzi mojaxa typu "Nie wierz w bajki!" itd. prosze sobie darowac bo jak nikomu tutaj kitow nie wciskam! Podalam rzeczywisty stan spalania mojego V6 tak jak pokazuje mi komputer.
75andrew155 napisał:
A żebyś wiedział że jakość paliwa ma bardzo duży wpływ na jego zużycie a zwłaszcza w V6...
Oczywiscie, ze ma i zawsze sama tego doswiadczam bedac na urlopie w Polsce. Alfa spala mi wiecej i to zdeycowanie duzo wiecej. Dlaczego? Bo widocznie jakosc paliwa w Polsce jest gorsza niz w Niemczech. A moze sie myle i to jakis inny powod?
A niektorym zamiast sie madrowac to proponuje tak kilka razy pod rzad zatankowac lepszego paliwa to moze ich kosmiczne rezultaty spalania sie poleposza!

Amortyzatory
Powrót