• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] 2.4 jtd 136km

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    jtd
S

Sparco123

Guest
jak w temacie 2.4 jtd 136km zamierzam zmienić intercooler na większy (rdzeń 55cm x 23 cm x 6.5 cm, dolot na nierdzewki 2 1/4 cal, filtr k&n, usunąć tłumik środkowy, zamontować dwa tłumiki końcowe i zwiększyć średnicę wydechu do 3 cali, i oczywiście na koniec chip.
Co o tym myślicie bo ja nie wiem za wiele a opinie na temat zmian dolotu jest są podzielone, i czy wydech nie będzie za głośny

W najbliższych dniach zamierzam kupić regenerowane turbo a po modyfikacjach chciałbym osiągnąć moc rzędu 190 - 200 KM

PS nie piszcie: zmień na inną z 2.4 20v, to nie wchodzi w gre

jak zrobisz tak szeroki dolot, bez zmian w kolektorze, będziesz miał straszny burdel w nim, czego skutkiem może być nie wzrost, a spadek mocy. To samo tyczy się wydechu. A co do IC, to rdzeń będzie trochę za cieńki. Regenerowane turbo to nie dobry pomysł przy tak rozbudowanym projekcie. Jeśli celujesz w takie moce, zainwestuj w nowe turbo.

2 1/4 cala to 57mm czyli chyba jak oryginalny?
Co do IC to wymierzyłem że mogę zamontować też 55 x 18 x 10cm czyli o 5 cm niższy.

średnica wewnętrzna dolotu to 50mm, a właśnie wewnętrzna Cie najbardziej interesuje :) IC to drugie będzie dużo lepsze.

Więc zostałem zmylony ktoś pisał że 57mm, już prawie zamawiałem części, to bym się zdziwił
Dzięki

A jakie będzie to regenerowane turbo? od 2.4 10v? czy coś mocniejszego?
A mnie by interesowało na ile można podnieść moc samym chipem w tym silniku (136KM). 170-180KM byloby realne?
pozdrawiam:)

Amortyzatory
Powrót