[155] 155 2.0 Super TS RossoProteo

• Autor wątku Autor wątku Ciups
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam propozycję zakupić prawie nówki sprężyny -40mm o nazwie bilstein b4 i numerze 75107 Front. Cena około 250 zł przebieg 500 km. Stan ideał. Założone, auto padło , wyciągnięte i leżą.
Za ta kase pewnie warto spróbowac co ?

W sensie sprężyny + amortyzatory?
No własnie nie. Same sprężyny. Jeszcze ich nie widziałem ale coś tu niura.
Jak zrobie oględziny to zobaczymy co to takiego . Ale pewnie zakończy się ori amorami i Pro-Kit.
Nie chce suni spaścić jak już tyle serducha w nią poszło.

Rafał moja stoi na -40 voghtland i jest za nisko ? ja bym jeszcze niżej wolał a ciups jak najdalej od produktów firmy tatehnix bo to jest gówno wiem bo mam je na tyle a voghtlanda polecam bardzo dobre springi

U siebie mam czerwony ProKit od Eibacha na seryjnych amortyzatorach i jeśli chodzi o przód to jest dobrze-sztywno ale do przeżycia. Niestety tył- z racji że jest lekki- zachowuje się jak piłeczka ping-pongowa . No i słychać tą twardość- a wszystkie elementy zawieszenia tył/przód mam nowe :)
Jak dla mnie to tył i przód siedzą na tej samej wysokości (felga 17' na 205/40/17) co wygląda średnio- z racji kształtu tylnych nadkoli. Więc albo przód jeszcze w dół(biedna miska) lun tył delikatnie w góre- ale jeszcze nie wiem na jakich sprężynach to zrobić.

Ostatnia edycja:
U siebie mam czerwony ProKit od Eibacha na seryjnych amortyzatorach i jeśli chodzi o przód to jest dobrze-sztywno ale do przeżycia. Niestety tył- z racji że jest lekki- zachowuje się jak piłeczka ping-pongowa . No i słychać tą twardość- a wszystkie elementy zawieszenia tył/przód mam nowe :)
Jak dla mnie to tył i przód siedzą na tej samej wysokości (felga 17' na 205/40/17) co wygląda średnio- z racji kształtu tylnych nadkoli. Więc albo przód jeszcze w dół(biedna miska) lun tył delikatnie w góre- ale jeszcze nie wiem na jakich sprężynach to zrobić.
Zmień tylne gumy od sprężyn na grubsze i tył pójdzie do góry ja mam tak u siebie

a ja głubi cholera takowe wywaliłem tylko ze one miały z 5 cm grubości

nie potrzebujesz czegoś do 155 ?

Obniżenie będzie widoczne, bo sprężyna odpowiada za wysokość, a nie amortyzator.
to jesteś w błędzie, sprężyna która obniża -40 na zwykłym amortyzatorze auto usiądzie najwyżej -20 na zużytym amorku może zejdzie do-30

Miałeś może z tym do czynienia ?
Nie miałem takiego zestawu,kto jak kto ale zestaw kompletny jakiejkolwiek firmy musi spełniać wymagania które podaje tj. obniżenie, gwarancja jakościowa. Dobieranie z księzyca springów do jakiś tam amorków to jest loteria i rzadko kiedy spełnia jakiekolwiek oczekiwania a i technicznie nie wypiął ni przypiął

Ostatnia edycja:
hmmm , Andrzej a jak Ci powiem że to sprezyna i reszta zawiechy daje wysokość pracy amora ?

Amor wynurza się tyle ile moze , ręką go wduszasz i ręką mozesz go przytrzymac . on ma zadbac o tłumienie a nie o wysokośc

Amor wynurza się tyle ile moze , ręką go wduszasz i ręką mozesz go przytrzymac . on ma zadbac o tłumienie a nie o wysokośc
to też o to chodzi jesli amor jest żle dobrany do springów to daje to takie efekty i nigdy nie pisałem że amor odpowiada za wyskość ale zle dobrany ma na nią wpływ

"Koledzy" z grupy VAG ogólnie polecają zestawy AT Tehnix , jest to produkt budżetowy ale nie z najniższej półki. Czytałem ostatnio porównanie z jakimś innym niemieckim zestawem i różnice są jedynie na powłoce amorów, wykończeniu i takie tam pierdoły. W samych parametrach nie było wielkiej różnicy. Firma znana i często używana a jeli chodzi o zestawy to nic innego do kanciaka nie znalazłem. A co do trwałości. Szczerze w dupie to mam :-) W roku nie zrobie pewnie nawet tysiąca km, więc na drugim planie. Byle by wyglądało i ciut lepiej jechało :-) Ale decyzji jeszcze nie podjąłem bo bardziej się liczę z waszym zdaniem niż "kolegów" z VAG. Więc sprawa otwarta. Mam jeszcze dwa tygodnie czasu bo sunia idzie do roboty 3. października.

Amortyzatory
Powrót