[155] 155 2.0 16V Czesław

hehe, to masz wydech przewyższający wartość auta ;) ładnie to się prezentuje ciekawe jak brzmi. Wszystkie są przelotowe oprócz tej przedostatniej puszki?

Spoko, zamontuję, tylko muszę dorobić dwie nierdzewne obejmy i załatwić śruby do flanszy, też ze stali nierdzewnej.

174737-155_2_0_16v_czeslaw-alfa_romeo_155_2.0_16v_ts_2015_08_07_01_.jpg

Już zamówiłem śruby, nakrętki i podkładki sprężyste w bardzo fajnym sklepie internetowym i nawet pręt nierdzewny na obejmę tam kupiłem.

Jak by ktoś potrzebował elementy złączne ze stali nierdzewnej, a mają praktycznie wszystko, to odsyłam do tego sklepu: http://www.hurtmet.pl

Załączniki

• Alfa Romeo 155 2.0 16V TS 2015-08-07 (01).jpg
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS 2015-08-07 (01).jpg
    62.7 KB · Wyświetleń: 122
Ostatnia edycja:
Wszystkie są przelotowe oprócz tej przedostatniej puszki?

Tak. Reszta, oprócz tej puszki, jest na przelocie, także powinno to fajnie śmigać. :P
Zobaczymy jak auto będzie ciągnęło po montażu wydechu.
Z pewnością silnik złapie głębszy oddech, a konkretnie to raczej wydech. ;)
Choć nie przewiduję oszałamiającego wzrostu mocy po jego założeniu. :P
Tylko się nie pytajcie chłopaki: To w takim razie po co to robisz? :P

Panowie ze Squadra Sportiva twierdzili, że wydech CSC do 155 brzmi ładnie.
Pozostawili sobie jednak furtkę, podsumowując, że nie da się trafić we wszystkich gusta. ;)
W tym tygodniu, jak tylko dorobię obejmy, montuję wydech.
Mam nadzieję, że nie będzie brzmiał jak na festiwalu Italo Disco.

Ostatnio zastanawiam się nad zestawem Eibach Pro-Kit do 155, obniżającym przód o 35mm, a tył o 30mm w połączeniu z amortyzatorami gazowymi Bilstein B6 na przód i tył.

Powiedzcie mi czy dobrze wykombinowałem to zestawienie, czy to w ogóle ma sens, tzn. czy będą sprężyny i amory do siebie pasować? :P

Mam w mojej 155 koło 205/50/R16 i nie wiem czy nie będzie za wysokie, bo różni się wysokością ponad 10mm od fabrycznego ogumienia 205/45/R16.

Czy wysokość gumy ma znaczenie, gdybym chciał 155 obniżyć o te 35mm/30mm z amorami tak jak pisałem wyżej?

Ma ktoś z Was zamontowany podobny sprzęt, a może macie coś innej produkcji?
Ogólnie to dość drogo by taka impreza wyszła, bo z tego co podliczyłem to byłoby jakieś 2500zł za wszystko, czyli około 600€ ze Squadra Sportiva.
Na razie wyplułem kasę na wydech i zawieszenie tak prędko nie wpadnie do 155, no ale przymierzyć się do niego można. :P
Może byłaby jakaś tańsza opcja, pod warunkiem, że będzie godna uwagi?

174933-155_2_0_16v_czeslaw-alfa_romeo_155_2.0_16v_ts_bilstein_b6_gas_pressure_sports_shock_absorber_front_axle.jpg
174934-155_2_0_16v_czeslaw-alfa_romeo_155_2.0_16v_ts_bilstein_b6_gas_pressure_sports_shock_absorber_rear_axle.jpg
174935-155_2_0_16v_czeslaw-alfa_romeo_155_2.0_16v_ts_eibach_sports_spring_kit_pro_kit.jpg

Załączniki

• Alfa Romeo 155 2.0 16V TS Bilstein B6 Gas Pressure Sports Shock Absorber Front Axle.jpg
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS Bilstein B6 Gas Pressure Sports Shock Absorber Front Axle.jpg
    53.2 KB · Wyświetleń: 98
  • Alfa Romeo 155 2.0 16V TS Bilstein B6 Gas Pressure Sports Shock Absorber Rear Axle.jpg
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS Bilstein B6 Gas Pressure Sports Shock Absorber Rear Axle.jpg
    46.7 KB · Wyświetleń: 97
  • Alfa Romeo 155 2.0 16V TS Eibach Sports Spring Kit Pro-Kit.jpg
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS Eibach Sports Spring Kit Pro-Kit.jpg
    71.3 KB · Wyświetleń: 96
Ostatnia edycja:
Ja mam B6 + Eibach .Jest ok tylko trzeszczące elementy wnętrza psują wrażenia z jazdy.

B4 + prokit i jak u Jerrego wnętrze skrzypi jak stara kanapa. Poza tym ciężko się tak jeździ po dziurach dlatego założyłem nowe suplexy od sporta + rozpórka i nie jest źle.
Oczywiście tam gdzie wcześniej brałem łuk 120km/h teraz mam 100 ale na pewno auto nie buja się jak stara łajba.

Ja mam voghtlandy plus koni sporty i nie polecam nikomu tych amortyzatorów jest tak twardo i nieprzyjemne ze postanowiłem ze założę jakieś b4 lub nawet kayaby

Dawno nic nie pisałem, a trochę się działo. :P

W zeszłym roku poszło mi sprzęgło w trasie i był lekki problem, bo trzeba było Bellę ściągnąć z Niemiec. :mad:
Do tego w tym roku wysprzęglik odmówił posłuszeństwa i poszedł do wymiany.
Mimo wszystko nie jestem zadowolony z tych wszystkich napraw, bo sprzęgło bierze dość nisko.
Pojeździmy to zobaczymy, najwyżej będę próbował to jakoś wyregulować linką.

Co do zawieszenia to wymieniłem z przodu oba amortyzatory z odbojami i poduszkami.
Oryginalne jeszcze Bodge'a wylały się, a trochę zapieprzałem po dziurach, bo trzeba było szybko.
Na przód poszły Bilstein'y B4. Sprężyn nie wymieniałem, bo były w porządku.

Olej wymieniłem na Valvoline 10W60 VR1 Racing, także powinno być lepiej przy nierozgrzanym silniku.
Poprzednio lałem Motul 15W50. Oczywiście wymieniłem wszystkie filtry z kabinowym włącznie.
Z takich pierdułek to nabiłem klimartyzację. Oczywiście nie chłodzi moim zdaniem jak powinna.
Na szybę poszły nowe wycieraczki. Stare nie dawały już rady czasami w deszcz.

P.S. W załączeniu próbka moich radosnych poczynań w programie graficznym.
Jest to koncepcja następczyni Alfa Romeo 155 po gruntownym faceliftingu.
Auto jest kanciaste jak poprzedniczka i nawiązuje linią do starego modelu.
Jak wam się podoba to piszcie, a jak nie to też piszcie. Przyjmę każde słowo krytyki.

Pozdrawiam :D

Alfa Romeo Middle Class Sedan.jpg

Ostatnia edycja:
Auto trafilo w moje rece.Gdyby Czeslaw mogl to by tego auta nigdy nie sprzedal, ale wyszlo ze musial z przyczyn niezaleznych od niego.Jak sie odrobie moze za rok, to bede tu pisal.Buda zdrowa jak nigdy.Teraz zauwazylem na 8str, ten maly chlopczyk przy wydechu CSC to moj syn.

Ostatnia edycja:
Gratulacje zakupu 155...
Bardzo fajnie się prezentuje + przyjemna lektura całego wątku.

Dzieki.Z dwoch 155 trzeba zrobic jedna,nie ma innego wyjscia ,bo budzet tego nie wytrzyma.Reszte czesci zostawic na zapas, zeby bylo co wymieniac w przyszlosci.Akcja niespodziewana, ale z racji znajomosci z Czeslawem +bardzo zdrowa buda i nowka wydech nierdzewka CSC nie szlo odmowic.

Amortyzatory
Powrót