[155] 155 2.0 16V Czesław

Czesław

Użytkownik
Auto
155 2.0 16V TS
Witam. Autko kupiłem jakiś miesiąc temu za średnie pieniądze. Drugie tyle w nie włożyłem. Jest to rocznik 1997. Motor o pojemności 2.0 16V. Posiada klimatronic, 2 x elektryczne szyby, elektryczne lusterka, ABS itd. (jak to 155). Przebieg wynosi 170000km. Samochód był pierwszy raz zarejestrowany w Niemczech. W 2011 roku sprowadzony do Polski. Używał go młody chłopak (czy z głową to za to ręki sobie nie dam uciąć). Auto ogólnie zadbane. Jedyne co mnie wkurza to pomalowana pokrywa silnika na czerwono. Niby nawet fajna sprawa, ale jest to tak pomalowane, że pożal się Boże. Autko jest ogołocone z felg alu. Widać, że ktoś wsadził nowe stalowe felgi. Samochód ma kołpaki, więc proszę się nie śmiać ze mnie, że jestem starszym dziadziem.

W eksploatacji 155 dobrze się spisuje. Silnik pracuje cicho i równo. Auto ma moc. Jest w nim jeszcze parę rzeczy do zrobienia poza tym co już zrobiłem. Są to raczej błahostki lub eksploatacyjne zabiegi. Jestem wstępnie umówiony z mechanikiem na oględziny panewek, chociaż jeszcze nie stukają. Samochód ogólnie jest sprawny technicznie poza małymi mankamentami. Do zrobienia w nim jest czujnik temperatury oleju, mikrostyk opuszczania szyby pasażera, włącznik ogrzewania szyby tylnej, zamek centralny, bo z gruchy ni z pietruchy lubi się otworzyć, no i może jeszcze silniczek wycieraczek, bo mają momenty kiedy się zastanawiają czy pracować dalej czy nie. No i przydało by się zmienić olej w skrzyni biegów, płyn od wspomagania układu kierowniczego i płyn chłodzący (na lato).

Z tego co zmieniłem w tym pojeździe mogę wymienić kilka rzeczy. Najważniejsze to oczywiście rozrząd, chociaż zapewniali że był wymieniany 15000km temu. Jak zobaczyłem pasek to się tylko mogłem roześmiać. Rozrząd wymieniłem kompletny (wszystkie elementy: rolki, napinacz, pasek wyważający, itp.). Do tego poszła nowa pompa wody. Samochód dostał również nową (używkę) pompę ABS, nowe tarcze hamulcowe na tył plus klocki i nowy płyn hamulcowy. Wymienione zostały również uszczelniacze wałków rozrządu, jeden popychacz zaworowy na używany, pasek mikro z napinaczem i łożysko z piastą w lewym tylnym kole. No i tradycyjnie trzeba było przegwintować otwór na korek spustowy oleju. Wymieniony jest olej z filtrem na półsyntetyk Motul Power 15W50. Moja 155 dostała nowy (używkę) ssący wałek rozrządu, co mnie trochę martwi. Mechanik zmierzył mi stopień sprężania w cylindrach i wyniósł on 11,4:1. Do tego auto zostało przetrzepane na komputerze i wszystko było ok z wyjątkiem zamieszania jakie powodowała pompa ABS.

Poniżej przedstawiam zdjęcia samochodu i przepraszam, że w deszcz, ale niestety taka aura była. Pozdrawiam.

1.JPG2.JPG3.JPG4.JPG5.JPG6.JPG7.JPG8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg

Ostatnia edycja:
Taką samą Alfę Romeo użytkuję od 6 lat. Twoja jest naprawdę bardzo ładna. Jedynie co rzuca się w oczy to nie oryginalna gałka zmiany biegów. Masz żarówkę diodową przy lusterku wstecznym? Pod sprężynę lusterka wstecznego brakuje plastikowej płytki chroniącej szybę.
Na moje oko, sądząc po wyposażeniu i tapicerce jest to wersja sport.
Pokaż jeszcze jak wygląda sytuacja pod maską.
Napewno jest to piękna baza do ideału.
Skąd jesteś?

Zrobię wkrótce fotkę tego co jest pod maską.
Tak, to będzie wersja sport (nie jestem pewien, ale w '97 chyba tylko takie wychodziły).
Pozdrówka z małopolskiego.

Ostatnia edycja:
Co do przycisku od szyb i awarii ogrzewania tylnej szyby, to na początek przeciść nóżki w przełączniku i przekaźniku od ogrzewania. Dodatkowo nóżki troszkę wygnij na zewnątrz.

jak każda prawie 155 jets piękna...widać ze wnętrze zadbane co się ceni teraz w 155...żadko która jest zadbana w wewnątrz...:)

no przy takich tablicach rejestracyjnych, to żaden fotoradar nie straszny, hehe ;)
niech się super wozi, jeździ i użytkuje

Śliczna wersja Sport :)
Tylko felgi jakieś wrzucić i będzie jak ta lala !

P.S. Wariatora z rozrządem nie wymieniłeś ?

No fele jakieś by się zdały.
Wariator się nie tłucze, więc doszliśmy z mechanikiem do wniosku, że go nie zmieniamy.
No i do roboty jeszcze końcówki w zawiechu, ale to po tym jak połatają dziury po zimie.

Brakuje chyba osłony (takiej gumowej) na lampe?
Ładna 155. Nie ukrywam że też się lekko nią zainteresowałem :)

Hehe ... nieźle ktoś się bawił sprejem :)

Prawie jak u mnie - barany mam na złoto pryśnięte :)

Na razie przymiarka felg (srebrnych) w photoshop'ie. Felgi się prostują i czekają na nowe opony. Zamieszczam jeszcze 3 wersje nad którymi się zastanawiam. Chcę felgi pomalować na granatowo lub grafit, albo na czarno (oryginalnie). Jak lepiej wygląda auto? Mi się wydaje, że na srebrnych.

Załączniki

• 13.JPG
    13.JPG
    293 KB · Wyświetleń: 136
  • 14.JPG
    14.JPG
    299.6 KB · Wyświetleń: 123
  • 14.JPG
    14.JPG
    302 KB · Wyświetleń: 125
  • 15.JPG
    15.JPG
    298.6 KB · Wyświetleń: 111
Ostatnia edycja:
Witam po przerwie. Nie chcę przynudzać, ale wrzucam parę fotek 155 na nowej feldze i kapciu 205/50/16 (trochę wysoki). Felgi będę jeszcze regenerował, ale to dalsza inszość. Na razie moja bella dostała nową sondę lambda bosch'a i chyba będziemy się konserwować tego lata. Także pieniążki uciekają, ale grunt, że cały czas coś się robi.

16.JPG17.JPG18.JPG19.JPG20.jpg

aż sie humor poprawił po obejrzeniu tak pięknego autka...:)

załóż dystanse na tylne koła takie 15-20mm dopiero wtedy SL-y dobrze wyglądają.

rafal_155 co z tego, że dałeś dystanse jak bez zderzaka jeździsz:) :31:
A mnie się bez dystansów takie wewnątrz koła wciśnięte podobają, taki hardcore jest wtedy.

Amortyzatory
Powrót