[147] 147'mka Azzurro

To teraz ja się wyrażę
1.Napisałem tak jak mi sie podobało a większość osób też tak pisze ...
2.To nie jest twoja emota ... Pff zabronisz mi ? O.o ?!
3.Chodzi mi o dalsze plany co się będzie działo z Alfą .
:v !

Pięknie jak zawsze, nawet na lawecie dobrze wygląda :P

P.S Kiedy ją wreszcie zobaczę na żywo na jakimś spocie. Pytam się ?:D:P

1.Napisałem tak jak mi sie podobało a większość osób też tak pisze ...

3.Chodzi mi o dalsze plany co się będzie działo z Alfą .
1. to źle pisze
3. jakbyś przeczytał w całości, to zobaczyłbyś do czego kolega się przymierza... a nie zadawał pytania które świadczą, że nie czytałeś...

Kiedy ją wreszcie zobaczę na żywo na jakimś spocie. Pytam się ?
ja również podłączam się do pytania, już była raz plota że kolega bedzie pod SN.

Z tym narodowym jakoś ciągle nie po drodze :/

A poza tym nie wiem jakoś tak gupio jechać na spota w tak nieogarniętym aucie :P Ale dobra zmobilizuje się, przykleję spoiler i przybędę :)

@Niko
Jak zjedzą się te opony to będą 215/40/18 ;) bo apetyt na większą glebę rośnie.. i powoli się przymierzam do regulowanych wahaczy tylnych od Łukasza żeby trochę negatywu porobić tam ;)

takie tam
DSC07775.JPG

DSC07774.JPG

Ostatnia edycja:
Widziałem dziś Twoją Alfę. Rewelacja :)

Trzeba było podejść jak widziałeś moją na Stegnach rozkręconą ;)

Wiesz co w ogóle byłem tam przypadkiem bo sklep ze śrubkami przeniósł się z Bonifacego na Portofino :D a dziś robiłem centralny zamek i car audio w Cinquecento więc przyjechałem po narzędzia i śruby :D

I tak wracam patrzę Alfa i koło obok.. coś rozkręcone :D ale się trochę spieszyłem.. :D a to tam pracujesz, mieszkasz? że ta alfa tam akurat rozkręcona :D ?

Mieszkam przy Łazienkach a tam mam takie miejsce gdzie mogę pogrzebać przy aucie, motocyklach... :) Obok spożywczak, żelazny, ślusarz, także znakomita miejscówka. Przez kilka lat poznałem miejscowy "element" i za browara czy połówkę mam zawsze jakiegoś pomocnika :P

A robiłem tylny zacisk bo nie hamuje za bardzo. Pomimo rozkręcenia, przesmarowania, wymiany kilku rzeczy dalej lipa :(

Ostatnia edycja:
a w jakim stanie tłoczki i gładź w zacisku były ? bo może się blokuje bo zużyty tłoczek albo gładź porysowana..

Za każdym razem gdy widzę że coś dodajesz w tym temacie wchodzę z nadzieją że zobaczę doklejoną lotke i dupa :D

Btw jak tam powłoka lakiernicza na felgach, serio taka mocna ? Bo ostatnio gadałem ze znajomym który też się na to skusił :D

a w jakim stanie tłoczki i gładź w zacisku były ? bo może się blokuje bo zużyty tłoczek albo gładź porysowana..

Jedyna rzecz której nie rozkręciłem to wnętrze zacisku, pierścień segera siedzi dość głęboko. Reszta przesmarowana, tłoczek po szybkiej polerce, nowa gumka itd. Ostatnio zmuszony byłem hamować na TŁ od ok. 140 do zera i nie czuć było zarzucania.

Wracając do tematu - Twojego.... ;)

Strasznie nisko siedzi Alfa, miałem wrażenie jakby była mniejsza od mojej ;) Przez Ciebie będę malował te czarne ozdobniki na zderzakach, ładnie w Twoim aucie one wyglądają.

To ja zadam inne pytanie. Czy tylne szmaciane nadkola nie obcierają Ci o koła przy takim obniżeniu? Coś tam dodatkowo przyłapywałeś? A może masz tam wsadzone jakieś plastikowe?

Za każdym razem gdy widzę że coś dodajesz w tym temacie wchodzę z nadzieją że zobaczę doklejoną lotke i dupa :D

Btw jak tam powłoka lakiernicza na felgach, serio taka mocna ? Bo ostatnio gadałem ze znajomym który też się na to skusił :D

Nie mam czasu spolerować spoilera :P a tym bardziej przykleić.. Poza tym większość czasu cienias zajmował ostatnio ;)

Co do powłoki na felgach jest kozacka.. i prezentuje się naprawdę mega.. mycie nie niszczy.. nie matowieje.. także jestem bardzo zadowolony ;)

Jedyna rzecz której nie rozkręciłem to wnętrze zacisku, pierścień segera siedzi dość głęboko. Reszta przesmarowana, tłoczek po szybkiej polerce, nowa gumka itd. Ostatnio zmuszony byłem hamować na TŁ od ok. 140 do zera i nie czuć było zarzucania.

Wracając do tematu - Twojego.... ;)

Strasznie nisko siedzi Alfa, miałem wrażenie jakby była mniejsza od mojej ;) Przez Ciebie będę malował te czarne ozdobniki na zderzakach, ładnie w Twoim aucie one wyglądają.

No wiem do tego segera trzeba mieć specjalne szczypce.. mam takie bo już kilka zacisków rozbierałem.. ale szczerze nie wiem czy tam może Ci coś powodować blokowanie.. musiałoby to skorodować ale jeszcze się z tym nie spotkałem żeby tam korozja weszła..

No listwy w kolorze bardziej współczesny wygląd dają.. a nisko owszem ale mniejsza na pewno nie jest :D dzisiaj chyba pójdzie nieco do góry bo zbliża się jesień i będzie kilka wyjazdów na wieś a tam błoto, dziury :P

To ja zadam inne pytanie. Czy tylne szmaciane nadkola nie obcierają Ci o koła przy takim obniżeniu? Coś tam dodatkowo przyłapywałeś? A może masz tam wsadzone jakieś plastikowe?

Tylne szmaciane nadkola to ja mam poprzycinane nożyczkami :P bo opony już dawno je postrzępiły.. poza tym mam zaklepane ranty błotników od środka a to powoduje że ten "dywan" nie ma się o co zaczepić i wystaje z nadkola..
Myślę mocno czy by nie zrobić z żywicy tych nadkoli i przy okazji je trochę zagłębić i pewnie w końcu to zrobię..

Na razie jako priorytet ustalam polakierowanie tego lewego błotnika na którym mi śruba kuku zrobiła.. a potem zbiorę hajs i w końcu skórę na boczki położę bo już mam dość tej prowizorki.. no i muszę znaleźć siedzisko tylnej kanapy to mniejsze w czarnej skórze.. bo moje niestety ucierpiało chemią i do śmieci się nadaje..

No powiem szczerze że miałem nadzieję na kilka miesięcy spokoju od jakichś mniejszych lub większych napraw.. ale to tylko nadzieja..

Dzisiaj kupiłem taki zestawik.. bo pompa sprzęgła z ASO padła po kilku reanimacjach.. Kupiłem zamiennik firmy Brembo..

394.jpg

Oprócz tego z pomocą kilku odwiedzonych mechaników, sprzedawców dowiedziałem się że różnica pomiędzy płynami hamulcowymi RBF600 i RBF660 jest wbrew pozorom dość duża.. Nie wchodząc szczegóły, najważniejszym jest to że skład RBF600 jest bardziej zbliżony do DOT4 zwykłego przez co jest bezpieczny dla uszczelnień układu hamulcowego i sprzęgłowego.. natomiast RBF660 jest już płynem przeznaczonym do użytku wyczynowego i wymiany co kilka wyścigów/trackdayów i jego skład jest bardziej agresywny dla uszczelnień co niestety przetestowałem w praktyce na własnym aucie.. Stąd jutro spuszczam cały płyn z układu sprzęgła i hamulców i zalewam całość nowym RBF600 z nadzieją że kolejna pompa sprzęgła nie padnie z tego powodu.. a właściwości płynu i tak są wystarczająco dobre..

W dalszej kolejności czeka mnie w najbliższym czasie wymiana przegubu któregoś bo strzela.. i zdenerwowało mnie to na tyle że wyjmę półosie obie i wymienię wszystkie przeguby na nowe SKF dedykowane do 147 żeby mieć to już ogarnięte..

W przyszłym tygodniu natomiast zakupię nowe zimówki w rozmiarze 215/40/18 i założę je na moje miętowe Blackline2 i zobaczymy jak ten rozmiar opony się spisze przy ciasnych nadkolach 147mki..

aaa no i oczywiście było przygotowanie do zimy zrobione w zeszły weekend :)

Zakres prac obejmował (około 6 godzin pracy):
Zewnątrz: Czyszczenie glinka -> Czyszczenie IPA -> Duragloss Polish&Cleaner -> Wosk Twardy Sonax
Felgi: Czyszczenie glinka -> Czyszczenie IPA -> Wosk Twardy Finish Kare 1000P Hi-Temp
Opony: TurtleWax Platinum - Tyre Dressing
Szyby: Czyszczenie IPA -> Niewidzialna wycieraczka Rain-X
Reflektory, lampy: Czyszczenie IPA -> Wosk Twardy Finish Kare 1000P Hi-Temp
Końcówki układu wydechowego i chromy: Czyszczenie IPA -> Wosk Twardy Finish Kare 1000P Hi-Temp
Wewnątrz: Czyszczenie Sonax Xtreme do wnętrz matowy -> Pranie tapicerki, wykładziny, dywaników odkurzaczem piorącym -> Zabezpieczenie skóry Sonax Xtreme Pianka do skóry Nano Pro

Parę fotek po tym detailingu :)

395.jpg

396.jpg

397.jpg

398.jpg

To chyba tyle :)

Amortyzatory
Powrót