[147] Straszna historia..

• Autor wątku Autor wątku cinek2006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a czy niebieski dym to nie objaw walniętej uszczelki pod głowicą i "spalania" płynu chłodniczego?
jak spala się płyn chłodniczy to dymi na biało, jeżeli olej to na niebiesko a w przypadku czarnego dymu spala ogromne ilości oleju napędowego. W przypadku dziury w dolocie między turbiną a silnikiem jest duży spadek mocy i pełno czarnego dymu za samochodem.

adrian_1984 napisał:
jak spala się płyn chłodniczy to dymi na biało, jeżeli olej to na niebiesko a w przypadku czarnego dymu spala ogromne ilości oleju napędowego. W przypadku dziury w dolocie między turbiną a silnikiem jest duży spadek mocy i pełno czarnego dymu za samochodem.

Dzięki za sprostowanie z kolorkami, aczkolwiek z tym spadkiem mocy czy przyrostem spalania przy walniętej rurze od IC to u mnie nie było to jakoś bardzo zauważalne. ;//

prymie napisał:
aczkolwiek z tym spadkiem mocy czy przyrostem spalania przy walniętej rurze od IC to u mnie nie było to jakoś bardzo zauważalne. ;//
Może akurat nie wielki otworek był. Ale to każdy silnik ma inaczej z tym właśnie spalaniem i spadkiem mocy więc nie ma co sie trzymać reguł.

Okazalo sie ze silnik rzeczywiscie pracowal na 3 zaworach. Jeden wtryskiwacz oddany do regeneracji i jutro podpinanie, oby wszystko bylo OK po tej operacji :(

Kurde szkoda bo nasluchalem sie, że mjety w alfach to naprawde niezniszczalne silniki a ty taki wałek :/

samochód ma 118k przebiegu

Znam przypadki że po padnięciu turbiny w zakładzie mówili że to wtryski padły i takie tam jak u Ciebie ale po wymianie ich dalej było to samo bo była jednak turbina. Ciekawi mnie jak będzie u Ciebie.

adrian_1984 napisał:
Znam przypadki że po padnięciu turbiny w zakładzie mówili że to wtryski padły i takie tam
Cos mi się wydaje, że Kolega ma rację.
Tylko się zastanawiam dlaczego elektronika nic nie wykryła?

kmito napisał:
adrian_1984 napisał:
Znam przypadki że po padnięciu turbiny w zakładzie mówili że to wtryski padły i takie tam
Cos mi się wydaje, że Kolega ma rację.
Tylko się zastanawiam dlaczego elektronika nic nie wykryła?
Komputer nie wykryje że padnie turbina jedynie że jest zły skład mieszanki paliwowo powietrznej na sondzie lambda bo w takim przypadku jest więcej paliwa niż powietrza i dlatego w serwisach często mylą to z uszkodzonymi wtryskami

Też obstawiam turbinę, pewnie wywaliło olej z miski przez turbo. Chłopak jest z K-wa to mu w Wieliczce turbo zrobią prawie na miejscu, ale z półtora klocka nie jego.

Kurde szkoda bo nasluchalem sie, że mjety w alfach to naprawde niezniszczalne silniki a ty taki wałek :/

samochód ma 118k przebiegu

bzdury słyszałeś , mjety to jakiś niewypał, ja dla odmiany męczę się z dziurami przy przyspieszaniu

Bzdiury to ty wypisujesz sedicivalv0le - wyczyść kierownice w turbinie i nie będziesz miał dziur przy przyspieszaniu

Maciek-156 napisał:
Bzdiury to ty wypisujesz sedicivalv0le - wyczyść kierownice w turbinie i nie będziesz miał dziur przy przyspieszaniu

Maciek , mam pytanie na forum A-L odpisz. Może i przesadziłem ale , już mnie wku... ten silnik

jestem zalamany...

Okazalo sie ze silnik jest do wymiany........
remont 10 tys...

Okazalo sie ze jakis wal jest caly rozwalony.....

porazka..

ZNACIE JAKIES STRONY GDZIE MOZNA KUPIC SILNIK ?? :( NA ALLEGRO SA TYLKO 2 140KONNE ALE DALEKO I BEZ OSPRZETU ... CHOLERA PORADZCIE COS..

czy ten silnik podejdzie do mojej alfy?
http://allegro.pl/item434664038_silnik_alfa_romeo_1_9_jtd_16v_crosswagon_156.html

Sa 2 na allegro 16v do 147 ale jakos marnie wygladaja :(

PROSZE DARDZIE COS :(

Czyli pewnie siadła turbina, oleju trochę wyciągnęło i zamiast zgasić w takiej sytuacji to się pojechało dalej i panewki sie zapewne przytarły. Takie moje zdanie, wiec jeżeli wami sie cos takiego wydarzy nie próbujcie jechać dalej. A co do silnika to myślę że na pewno coś znajdziesz, szukaj również ogłoszeń na allegro z innymi częściami ale w treści mają napisane że posiadają również wszystkie inne części do tego modelu i zadzwonić i sie spytać o silnik. Powodzenia w szukaniu.

Amortyzatory
Powrót