[147] Straszna historia..

• Autor wątku Autor wątku cinek2006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cinek2006

Guest
Witam,

Wczoraj w nocy podczas jazdy alfa przestala reagowac..
Zmieniam bieg z 4 na 5 i bach takjakby sie podal gazu zaklinowal ale sie nie zaklinowal..
Silnik zawyl jakby mial 10k obrotow a silnik mam diesla... Po ponownym uruchomieniu nie da sie jechac wiecej niz 70km/h
Przyspieszenie do 50km/h trwa z dobre 20sek.. :(
Z pod maski dochodzi dziwek jakby zassysania ogromnej ilosci powietrza i klekocze jakos tak inaczej..
Coto moze byc? Jutro jade do ASo.. OBYM nie mial do wymiany silnika :/
CO O TYM MYŚLICIE?

aha gdy wloze kluczyk w polozenie "Mar" zapala sie czerwona kontrolka silnika ale gasnie po kilku sekundach. Gdy uruchomie silnik to zadne bledy nie wyskakuja.

ja bym sprawdzil rozrzad, mialem taki przypadek u siebie ale nie w alfie tylko w oplu, pasek przeskoczyl o jeden zabek. wiecej jak 50 nie chcial jechac a zaworki tak dzwonily ze szok.

ta modeli alf jest dziesiątki a silników jeszcze wiecej. dobrze ,że my wróżki i z fusów potrafimy wszystko wyczytać :evil:
ps.kolego proszę uzupełnić profil !!!!

Jutro jade na Saska 4 (Kraków) bo w ASo pewnie mnie skasują równo a jak narazie nie mam pieniedzy na bawienie sie w naprawy w ASO. Mysle ze na Saskiej zrobia równie dobrze.
Zdam relacje co sie popsuło. Ale szczerze wam powiem, że w moim przypadku mógł pujść katalizator, turbo, i przepływka razem :/

może Ci gdzieś dolot się rozszczelnił, skoro powietrze zasysa. Zbadaj czy coś nie pękło w tamtych rejonach

Re: Straszna historia..

jeżeli przy tym kopci to pewnie poszła rura między turbiną a IC , albo gdzieś indziej poszły węże od dolotu. Otwórz maskę i sprawdź

silnik 16v mjet 140km przy jezdzie i odpalaniu pojawia sie ogromna chmura niebieskiego dymu z rury wydechowaje... :/

zajrzyj pod silnik i sprawdz czy waz od IC jest caly i czy tak wogole jeszcze tam jest :mrgreen:

Troche z tym kiepsko jewstem zielony w tych sprawach i nie wiem jak wyglada IntrCooler i gdzie jest :/

Czy to są jakieś większe koszta?
Samochod jedzie ale strasznie walowato kopci z rury niebieskim dymem i buczy okropnie spod maski przy dodawaniu i odejmowaniu gazu, na jalowym silnik (na słuch) chodzi wporzadku :/

adrkra napisał:
Troche z tym kiepsko jewstem zielony w tych sprawach i nie wiem jak wyglada IntrCooler i gdzie jest :/

Czy to są jakieś większe koszta?
Samochod jedzie ale strasznie walowato kopci z rury niebieskim dymem i buczy okropnie spod maski przy dodawaniu i odejmowaniu gazu, na jalowym silnik (na słuch) chodzi wporzadku :/

ja myślę że to rura od IC poszła, gdzieś wywaliło na niej dziurę , albo się poluzowała przy turbinie bądź przy ICku

nowa rura w aso kosztuje ok 300pln, nigdzie indziej nie dopasujesz takiej , chyba że na alledrogo kupisz - ale najpierw sprawdź , bo może tylko opaska zaciskowa poszła

ta rura znajduje się na dole z prawej strony (tej strony od akumulatora) , i z góry ciężko ją widać , najlepiej zdjąć dolną osłonę silnika i ją zobaczysz - gumowa rura która będzie szła od wydechu(turbiny) do takiej małej chłodniczki przed nadkolem. Jeśli ta rura będzie cała to sprawdź tą wychodzącą z tej chłodniczki do silnika - jedna z nich jest walnięta

No niewiem niewiem panowie bo ja kolega wyzej powiedzial to ze jedzie max 70km/h i przyspiesza do 50 km/h w 20sek to tryb awaryjny silnika :(

adrkra napisał:
No niewiem niewiem panowie bo ja kolega wyzej powiedzial to ze jedzie max 70km/h i przyspiesza do 50 km/h w 20sek to tryb awaryjny silnika :(

a jak ma jechać skoro nie dostaje powietrza od turbiny?

tak czy owak na saskiej na pewno sie tym dobrze zajmą bo sam tam swoją serwisuję i nie miałem żadnych problemów do tej pory a ceny oczywiście sporo niższe niż w ASO.
Ale tutaj już chyba koledzy odpowiedzieli na pytanie mi też sie wydaje że coś nie tak z rurami od IC... ale kolego napisz co to było :) i głowa do góry będzie dobrze

adrkra napisał:

Ale jak by się silnik przełączył w tryb awaryjny, to chyba zaświeciłby się "check engine", nie?
Co do warsztatu - jeśli na Saskiej nie będą mieli czasu, lub sobie nie poradzą - uderz do "Strefy Serwisowej" na Cechowej 100b.

Wiec tak..

Zajechalem ledwo na Saska.. mily pan poinformowal mnie o najlepszym iż.. "auto chodzi na 2 lub 3 cylindrachw i w najlepszym wypadku wystarczy regeneracja wtryskiwaczy" w najgorszym zaś... "wymiana głowicy" :/

Kiepska sprawa ale jeżeli okazało by sie że to 1 czy tam 2 wtruskiwacze a alfa jezila by jak przedtem to to zdzierze.. ale wymiana glowicy.. :(

W dodatku z silnika sluchac posykiwanie mniej wiecej co 0.5sek slychac "cs cs cs cs"

Maja sie mu przyjzec blizej i dac opinie.. oby mnie nie zrujnowala :]

Codo samego serwisu na pierzwszy rzut sprawia bardzo dobre wrazenie.. oby tak pozostalo do konce

Nie raczej nie.. nawet jesli to chyba by skrzynia padla? ale niewiem jak juz wczesniej mowilem jestem zielony w tych sprawach

adrkra napisał:
Silnik zawyl jakby mial 10k obrotow a silnik mam diesla...
adrkra napisał:
Samochod jedzie ale strasznie walowato kopci z rury niebieskim dymem
Kolega miał taki objaw ale w renault i to w 3 samochodach jak turbina mu padła i poszedł olej do cylindra to wtedy sa takie kosmiczne obroty a później nie ma mocy albo w ogóle nie jedzie bo czasami wyssie cały olej z miski.

Witam,

a czy niebieski dym to nie objaw walniętej uszczelki pod głowicą i "spalania" płynu chłodniczego? U mnie przy walnietej rurze IC dym był, ale czarny jak czarna jest dziura i mega gęsty.

Tak czy inaczej, życzę autorowi postu powodzenia w leczeniu swojej Niuni i żeby cała operacja nie wyssała ostatniej złotówki z jego kieszeni :roll:

Amortyzatory
Powrót