1
Alfa 147 to jeden z największych bubli na rynku.
Kurna, jeżdżę bublem, mało tego ! mam drugiego bubla w postaci 156 pod domem.
Jeździłeś kiedyś 147 ? albo chociaż widziałeś to auto na żywo z bliska ? bo mam wrażenie że nie
Silnik jet do dupy (105 koni jest i tak chyba najlepszy z TS-ów),
Akurat 105 EKO to silnik, którego z TSów najbardziej bym nie chciał, nie ma zupełnie siły na uciągnięcie 147, nie mówiąc o 156

Zdecydowanie najlepszym z TSów to 1.8 z GT i 156 FL, zaraz po nim 120PS w 1.6 i 2.0, które zadbane będzie jeździć.
Hmm to ciekawe ... 80tyś w moich rękach 78tyś na gazie, wymieniona aż jedna cewka ... i komplet świec.
No tak ... bo kosztuje więcej niż 2 tuleje do 155, które przecież i tak są za drogie ,,, bo kto to byb myślał do auta wartego 1000zł, żeby tuleje kosztowały 35 zł ... rozbój w biały dzień i to jeszcze do tego dziadowskiego silnika 1.8 ! o ja biedny co ja zrobie.
Zawias w 47/56 kosztuje, ale poprawnie traktowany będzie śmigał.
Jedna więsza inwestycja i będzie śmigało.
Spalanie wszystkich TS-ów 16V jest podobne, tzn. jest wysokie.
Po co dwie świece? Podobno, żeby mniej auto paliło i miało lepszego kopa!
Dokształć się kolego najpierw, 2 świece to niejako historia alfy zupełnie abstrachująca od wersji z busso pod maską i była rozwijana już od początku produkcji alfy a o ile kojarze w latach 70tych TSy szły w topowych wersjach, ponadto 2 świece to był wymóg dla polepszenia spalania i wyeliminowania spalania stukowego, co pozwalało na zwiększenie stopnia sprężania.
1.6 nie chce jeździć i pali jak smok.
już nie jedna osoba się zdziwiła jak jeździ 1.6 120 PS w 147 .. i jeżeli 10 litrów gazu to pali jak smok ... to daj mi coś co tyle nie pali

kupie od ręki
22 zł za 100km to faktycznie jak smok.
2.0 najbardziej się psuje, jest najdroższy w eksploatacji (wariator, dodatkowy pasek do wałków balansujących). No ale całkiem fajnie jeździ.
Fajnie jeździ ?. i owszem, ale nie jak debile katują go od początku do końca i płaczą, że panewki klękają, wariator mają wszystkie pozostałe teesy, wałki można zawsze wywalić, poza tym 60zł na nowy pasek to taka róznica, Wycierające wałki ... jak się śmiga bez oleju to się wycierają.
- padające czujniki, sondy, przepływki, termostaty,
JW 80tyś km i wymieniona jedna cewka i termostat w dniu montażu LPG bo się pocił coś i miał uszkodzony gwint od czujnika. Przez co był mały problem z trzymaniem temperatury.
(150tyś km to chyba normalny czas eksploatacji takiego czegoś.
Do tego wymiana świec i kabli, rozrząd + wariat = pakiet startowy = odcięcie prądu, gazu, wody w chałupie
No tak bo to przecież równowartość takiego szrotu ...
Wszyscy mówili, że w JTD taki tani rozrząd ... i nagle psikus, praktycznie ta sama kasa co w TS.
Wymieniać kable chcesz - prosze bardzo, może i u mnie wymienisz :haha:
Rozbierałeś kiedyś ty w ogóle pokrywkę od tego silnika ?
Świece ? DENSO przelot ponad 35tyś km - jeżdżą idealnie, cena ? 89zł ...
Wahacze i układ kierowniczy dostają po dupie przez obniżony zawias i duże kółka więc moim zdaniem warto szukać oryginału...
A to ciekawe ... 55tyś na zawieszeniu obniżonym o 35mm, na 18stkach i wahacze poddały się po ponad 37tyś, ten sam wahacz w 156 na seryjnym zawieszeniu i 16stkach poddał się po 16tyś .. o kurde
No przecież wymieniłem Ci bolączki 147.
Wymieniłeś swoje chore stereotypy.
Bolączkami 147 są:
- podłoga, która nie zabezpieczona lubi korodować,
- przełączniki szyb, które potrafią zepsuć w najmniej oczekiwanym momencie,
- mechanizm tylnej wycieraczki,
- dość miękki przód, który ciężko naprawić po kolizji,
- problemy z drzwiami, które po pewnym przebiegu lubią opadać i konieczna jest wymiana zawiasów,
- linki ręcznego,
- problem z elektryką w tylnej klapie, błędy oświetlenia i sygnalizacji otwierania klapy.
Ogólnie jest to bardzo udane auto kompaktowe, które zrobiło u mnie bezawaryjnie ( zatartej pompy w suchym zbiorniku PB nie licze) 80tyś km i rośnie ciągle dalej,
Mankamentami jest zabezpieczenie antykorozyjne i rdza wychodząca w miejscach kolizji.
Ogólnie jak masz jakieś pytania - to napisz na PW chętnie odpowiem,
Mam 147 156 166 i 147 jest zdecydowanie najtańsza w eksploatacji i utrzymaniu.