147 1.6 TS Turbo---> 2.0 TS Turbo

imtm

Nowy
Auto
Alfa 147 1.6
Jeżdżę już swoją Alfa 3 lata i niestety odczuwa się brak momentu i mocy w silniku 1.6 (miał być 2.0 ale akurat nic ciekawego nie mogłem znaleźć). Miał to być typowy dupowóz na miasto ale apetyt urósł. Była chwila zawahania żeby zmienić na Clio III RS lub inne tego typu maleństwo, ale zauroczenie Alfą zrobiło swoje i wpadłem na pomysł(głupi? :) ) żeby dołożyć turbo :)
Krótko o projekcie (z założenia budżetowym):
-turbo KP39 z Ford Kuga 1.6 180KM
-kolektor wydechowy hybryda z 1.9JTD i przejściówka zrobiona przeze mnie
-down pipe spawany z nierdzewki
-katalizator z Forda Kugi
-większa przepustnica z 2.0 TS (już jakiś czas siedzi i silnik bardziej żywiołowo reaguje na gaz, P&P)
-intercooler do wybrania, ale chyba wejdzie z Giulietty
-wystrojenie na oryginalnym sterowniku (są duże rezerwy na MAF więc tylko zdjąć kagańce z mapy)
-docelowe doładowanie 0.45 bara max
-wtryskiwacze siedzą już ciut większe (17% wydajności) i to powinno wystarczyć, sprawdzę po uruchomieniu jaki jest PWM na pełnym obciążeniu, jakby co korekta
-wymiennik ciepła woda olej i magistrala wodna z 1.6 TS 120KM
Poniżej kilka zdjęć:
168597-147_1_6_ts_turbo_2_0_ts_turbo-a5.jpg
168598-147_1_6_ts_turbo_2_0_ts_turbo-a4.jpg
168599-147_1_6_ts_turbo_2_0_ts_turbo-a3.jpg
168600-147_1_6_ts_turbo_2_0_ts_turbo-a2.jpg
168601-147_1_6_ts_turbo_2_0_ts_turbo-a1.jpg

Muszę tylko zamienić zawór DV z elektrycznego na pneumatyczny. Regulacja ciśnienia doładowania tylko na waste gate. Z braku czasu projekt zajmie jeszcze ze dwa, trzy tygodnie.

Czy mogę prosić właściciela 147 1.9 JTD żeby zrobił zdjęcia puszki filtra i jej zamocowania w samochodzie? Muszę wrzucić inny airbox i zdaje się że od JTD będzie OK.

Załączniki

• a5.jpg
    a5.jpg
    92 KB · Wyświetleń: 1,880
  • a4.jpg
    a4.jpg
    105.1 KB · Wyświetleń: 1,954
  • a3.jpg
    a3.jpg
    100.3 KB · Wyświetleń: 1,850
  • a2.jpg
    a2.jpg
    107.5 KB · Wyświetleń: 1,906
  • a1.jpg
    a1.jpg
    112.5 KB · Wyświetleń: 1,934
Ostatnia edycja:
Jak spawasz wydech i ma byc budzetowo to na co CI katalizator wogóle ?? Dwa - jakie przyrosty planujesz?? Coś koło 30-40 koni bez odprężania ?? Nie wiem czy nie wygodniej swapować na 2.0 ewentualnie odrazu na 3.0 czy 3.2 jak zrobił Lesiu.z i to jest budżetowo bo silnik tani nikomu nie trzeba oddawać do strojenia etc. Chyba że chcesz się w czymś sprawdzić i upierasz się na Turbo - IMO w 1.6 nie warto.

Też myślałem o swapie na 3.2 ale jednak koszty dobrego silnika plus cały konieczny osprzęt to pewnie około 6000-7000PLN. Dojdzie jeszcze nowy rozrząd, uszczelki, sprzęgło i masa innych pierdół więc temat skończy się na 10 000PLN lub więcej. Na razie wydałem na wszystkie graty 1700PLN a zostało do zrobienia tylko orurowanie dolotu, czyli pewnie w okolicach 2500 temat będzie zamknięty.

Katalizator będzie, bo kupiony był cały zestaw z turbo więc grzech go nie włożyć. Nie idę na rekordy mocy tylko na poprawienie osiągów.

Na 0,45 bara powinno przybyć około 50KM. Turbo jest fajne, bo ford na niej ma pełny moment od 1800 rpm, a o to mi głównie chodzi żeby miał zdrowy dół.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak wyjdzie jak chcę, to biorąc pod uwagę nakłady będzie bardzo warto:)

Teddy84, dzięki za ostrzeżenie:) Nie chcę dokładać żadnych świnek tylko wszystko zrobić na oryginalnym ECU,żeby nie było takich niespodzianek jak w Alfie z tematu.
Nie miałem czasu jeździć za silnikem, rozbierać i sprawdzać czy silnik jest OK. W mojej jest zdrowy silnik z małym przebiegiem, więc wiem na czym stoję.
Będe informował jak idą prace.

Jak widze foto i widze że stadium zaawansowania już całkiem całkiem :D a nie tylko bajanie o tym zeby się chciało - to Ci doradzę żebyś kończył to Panie jak najszybciej i niech jeździ to jak najmniej awaryjnie. :). Co do strojenia na ori ECU - dobra myśl tylko kto Ci to ogarnia ?? Pytam bo za dużo chętnych do grzebia w Ori ECU nie ma.

No właśnie, zamist dużo mysleć, postanowiłem zrobić. I to szybko żeby nie przekonać się że się nie da:) Oczywiście myślenie jest nadal włączone.
Dzisiaj zebrało się konsylium i jednak down pipe będzie wykorzystany z forda. Nie ma jak zmieścić kolana 86 mm przy chłodnicy. Będzie stopniwa redukcja 86 wyjście, kilka cyntemetrów dalej 70 i pózniej 55. Słabo z miejscem w Alfie.
Znalazłem gościa który ogarnie zmianę map w ME7.3.1. Głównie chodzi o zdjęcie ograniczeń na przepływomierzu, wpisanie charakterystyki innych wtrysków, delikatna korekta zapłonu przy większym obcoiążeniu i zmiana docelowego AFR na wyższym obciążeniu. Dostanę w prezencie wskaźnik AFR na LSU4.9 więc będzie widać jak to działa.
Macie moze foto filtra powietrza w 147 1.9 JTD, oczywiście zamontowanego w aucie? Ta puszka chyba najlepiej mi podejdzie i będzie pasowała na ori miejsca.

No właśnie, zamist dużo mysleć, postanowiłem zrobić. I to szybko żeby nie przekonać się że się nie da:) Oczywiście myślenie jest nadal włączone.
Dzisiaj zebrało się konsylium i jednak down pipe będzie wykorzystany z forda. Nie ma jak zmieścić kolana 86 mm przy chłodnicy. Będzie stopniwa redukcja 86 wyjście, kilka cyntemetrów dalej 70 i pózniej 55. Słabo z miejscem w Alfie.
Znalazłem gościa który ogarnie zmianę map w ME7.3.1. Głównie chodzi o zdjęcie ograniczeń na przepływomierzu, wpisanie charakterystyki innych wtrysków, delikatna korekta zapłonu przy większym obcoiążeniu i zmiana docelowego AFR na wyższym obciążeniu. Dostanę w prezencie wskaźnik AFR na LSU4.9 więc będzie widać jak to działa.
Macie moze foto filtra powietrza w 147 1.9 JTD, oczywiście zamontowanego w aucie? Ta puszka chyba najlepiej mi podejdzie i będzie pasowała na ori miejsca.
A na co CI ori pucha ?? Wrzuć stożek jakiś porządny w zderzak i tyle.

A na co CI ori pucha ?? Wrzuć stożek jakiś porządny w zderzak i tyle.
Mam awersję do wszelakich stożków. Kiedyś obsługiwałem N grupowe Polo GTI i gładzie cylindrów nawet na wkładce K&N nie wyglądają miło. Przy tym co chcę osiągnąć pucha z diesla zrobi robotę.

Ostatnia edycja:
jak przeczytałem to co napisałeś o "strojeniu" to mi się słabo zrobiło... albo się zastuka, albo się tłoki potopią, albo korba bokiem wyjdzie. zresztą co to za bzdura pt. ściąganie limitów z mapy przepływki? kto ma to niby robić?

To było opisane w dużym skrócie. Oczywiście nie zależy mi na tym żeby silnik się stopił itp. Co do mapy przepływu powietrza, to jeśli będzie zarejestrowany zbyt duży przepływ powietrza ( a musi być bo będzie turbo) to Motornic najpierw przymknie przepustnicę do 70% a później do 30% i koniec jazdy. Teraz w szczycie jest na AFS 300kg/h. W zalezności od zakresu obrotów i wyliczonego obciążenia 15-20 % więcej powietrza i jest tryb awaryjny.

Tak tylko dodam od siebie że z przyjemnością posłucham dobrych rad i wskazówek. Co dwie, trzy głowy to nie jedna

jedyna opcja to normalne strojenie u kogoś, kto ma pojęcie jak to ogarnąć tak, żeby to działało. pomijam fakt, że czytając opis samych modów jestem prawie pewny, że to nie będzie jeździć...

-kolektor wydechowy - pewny jesteś, że nie będzie wąskim gardłem dla spalin na wysokich obrotach?
-przypadkowy dobór turbo, pewnie na zasadzie, że skoro działa w innym 1.6 to w tym też zadziała...
-katalizator - po co to? jesteś w stanie w ogóle uzasadnić jaka będzie jego funkcja?
-większa przepustnica - masz świadomość tego, że to już wymaga strojenia?
-intercooler do wybrania losowo przemilczę
-strojenie - już pisałem
-wysokość doładowania - też kwestia przypadku na zasadzie "wydaje mi się, że będzie dobrze"?
-wtryski - no fajnie, nawet nie przeliczyłeś zapotrzebowania silnika na paliwo przy doładowaniu, no ale w sumie czego się spodziewać przy losowym doborze wszystkich komponentów systemu
-pompa paliwa pewnie też nie wiesz czy wyrobi, ale szkoda pewnie kasy na coś wydajniejszego, bo po co, skoro wtryski większe o tylko 17% wystarczą...
do tego pewnie dochodzi fakt, że nie zgłębiłeś się jakkolwiek w tematykę uturbiania silników wolnossących, tylko stwierdziłeś, że pewnie się uda i zacząłeś losowo kombinować, na zasadzie coś dzwoni ale nie wiadomo w którym kościele - z tym że dla mnie to wygląda tak, jakbyś wiedział, że dzwoni ale nie wiedział co dzwoni...

-Kolektor wydechowy ma średnicę wyjścia na turbo taką jak 1.6 Ecoboost. Domyślam się że jak 180KM w fordzie ogarnia to u mnie będzie jeździć. Pola przekroju portów większe niż w Ecoboost
-hmmm, mógłbym dobrać np. Garrett http://www.turbobygarrett.com/turbobygarrett/ Wtedy byłoby dobrze? Np GT2052
-Katalizator - emisja. Tylko po to
-Przepustnica - tak mam świadomość. Strategię sterowania przepustnicą w Motornicu ME7 znam. Wiem co powoduje większe pole przekroje i jak ono się zmienia w zależności od kąta uchylenia przepustnicy
-intercooler ma mieć odpowiednią przepustowość. Tak? Czyli np. przepuścić przez godzinę 450kg powietrza nie powodując spadków ciśnień.
-doładowanie Tutaj nie rozumiem o co Ci chodzi. Założenie jest żeby nie przekraczać 0.45 bara.
-zapotrzebowanie na paliwo policzyłem..Przy moich założeniach 0 280 156 021 dadzą radę
-Pompa paliwa jest taka jak w 2.0 TS

Siewcu, w samochodach i motocyklach siedzę od dawna. To, że opisałem to dosyć zdawkowo to nie znaczy że jestem idiotą. Nie wiem czy kojarzysz profesora Rawskiego. Wiele godzin spędziłem z nim na hamowni podczas badań eksperymentalnego silnika zasilanego uwarstwionym ładunkiem. Wyobraź sobie że potrafię to wszystko policzyć, wykonać praktycznie wszystko sam (łącznie z toczeniem, frezowaniem itp. itd).

- - - Updated - - -

PS Może ułozysz własną liste gratów do tego projektu?

Siewcu - no odpuśc gosciowi - jest nielicznym któremu się chce i nie skończył na gadaniu. Czekam z niecierpliwością co z tego bedzie i liczę na to że to 1.6 to tylko preludium :)
Ps. Nawet jak skonczy się na urwanych półkach czy tłokach w misce czy innych fuck upach to szacun za sam fakt przecierania scieżki zasługuję na uznanie, bez tego scena tunnigowa AR będzie taka jaka jest czyli żadna. Powodzenia !!! Jak będzie to z głową wystrojone to myśle że to będzie dobry materiał na dalsze mody :)

Ostatnia edycja:
Oj tam oj tam, niech Siewcu daje dalej tylko najlepiej od razu z konkretami pt. do tego silnika należy założyć to, to i to i będzie działać...
Ten projekt raczej nie będzie rozwojowy bo dalej to już trzeba wjechać z kutymi tłokami, innymi korbowodami itp. W sumie jakby ktoś miał na półce korbowód od 1.6 TS i jeszcze wiedziałby przypadkiem z jakiego materiału jest odkuty to można policzyć przy jakiej sile nastąpi wyboczenie i będzie wiadomo gdzie jest ich limit.
To że coś się może wysrać jest do przewidzenia. Ale nie próbując pozostajemy w sferze domysłów i wątków typu "Czy da się założyć turbo do 1.6 TS". I odpowiedzi typu sprzedaj to, zmień silnik itp.
Jest ryzyko, jest zabawa:)
Myślę że w piątek wyspawam downpipe, założę zasilanie oleju do turbo (uprzedzając pytania, restryktor jest na wejściu do turbo), miska w dół w celu montażu spływu oleju i na przyszły tydzień zostanie dolot.
Na przewody wodne, olejowe i klimy w okolicy turbo zakupiłem rękawy termoizolacyjne.
Jaki bandaż polecacie na wydech? Osłony z blachy nie zmieszczę wiec trzeba będzie owijać downpipe w okolicy turbo

Mała aktualizacja, żeby nie było że nic się nie dzieje. Turbo już się kręci, pięknie silnik brzmi po odjęciu gazu. W przyszłym tygodniu mam nadzieję że ogarnę temat do końca żeby można było tym się przejechać.

Amortyzatory
Powrót