[146] predkosc max 140km/h

Dzięki LUIS, tak mi wlasnie o ta 3 z rysunku chodzilo. Juz ja podlaczylem ale roznicy nie zauwazylem :(

A filtru paliwa nie wymienialem Samochod mam 2 tygodnie dobre. Ale nie wydaje mi sie ze to o paliwo chodzi, gdyz auto mam tez na gazie i roznicy zadnej nie widze. Znaczy na benzynie deczko silniejszy ale to prawie zadnej roznicy nie ma. A jakby filtr byl mało drozny to na gazie byloby dobrze. Co do przewodow to ciezko stwierdzic., wiec jesli mozesz CZART79 proszę podeślij mi jak je sprawdzic. A i jak by ktos mogl to niech mi powie gdzie znajduje sie przeplywomierz bo mam dwie wersje:D

W sprawie zamulania mojej belli nadal stoję w miejscu wyciągnąłem świece i są jakby troszeczkę okopcone jak by ktoś do nich przystawił świeczkę i okopcił płomieniem, Jak wyjeżdżę to paliwo które mam i zatankuje coś dobrego to powiem czy pomogło:)

a czy któryś z kolegów miał może przygody z pompą paliwa może daje za małe ciśnienie

sidkoz napisał:
W sprawie zamulania mojej belli nadal stoję w miejscu wyciągnąłem świece i są jakby troszeczkę okopcone jak by ktoś do nich przystawił świeczkę i okopcił płomieniem, Jak wyjeżdżę to paliwo które mam i zatankuje coś dobrego to powiem czy pomogło:)

Co do świec tu znajdziesz "kilka" przydatnych informacji:
http://www.126fan.pl/www/swiece.htm

Słuchajcie może się wypowiem ciąg dalszy mojej kwestii jest taki wszystkie przełączniki są sprawne diagnoza nie wykazała błędów w tym mam nowy przepływomierz i czujnik położenia wału świece ngk platinum pompa paliwa daje ciśnienie 3 atmosfery sami powiedźcie co mi pozostało bo ja już głupieje jeszcze kupie nie długo przewody choć nie uważam żeby to były one ale jak wszystko to wszystko
?!

mam kolego podobny problem. moja 1.4bx z gazem też nie wyciągła wiecej niż 150km/h. Wymieniałem co się dało i nadal żadnej różnicy nie było. Koledzy mi podpowiadali że zagazowana więcej już nie pójdzie i dałem sobie spokój. Ale ostatnio przewiozłem się innym 1.4bx z gazem i szedł jak burza! Aktualnie pozbyłem sie katalizatora i wstawiłem strumienice - poprawa jest. Bo teraz na IVbiegu osiągam 150km/h a przedtem to był max. Jeszcze nie sprawdziłem ile pójdzie na V biegu ale to kwestia czasu i mam nadzieje że wiecej niż 150. Śledząc temat wiem że mam uciętą rurę dolotu powietrza więc i to spróbuję poprawić i być może to coś zmieni na lepsze :)

Zatkany katalizator to może być dobry trop. Daroo napisz dokładniej czy teraz lepiej przyspiesza i jak (czy) zmienił się dźwięk auta?

currahee napisał:
Zatkany katalizator to może być dobry trop. Daroo napisz dokładniej czy teraz lepiej przyspiesza i jak (czy) zmienił się dźwięk auta?
Tak, jest różnica. Nie jest to jakaś kosmiczna różnica w osiągach ale ciut lepiej przyspiesza a co do dźwięku to też , jest lekko głośniejszy ale nie przesadnie. Stary katalizator który nie był do końca zatkany sprzedałem za 200pln, a za strumienice + koszt wspawania dałem 150pln.

a gdzie sprzedać katalizator? po czym poznać, czy mam katalizator oryginalny, czy już zmieniony? oryginalny to ten z porcelaną?

Ja dziś korzystają z okazji że postawiłem swoją alfę na kanał i wymieniałem klocki i osłony na przegubach postanowiłem zmienić sobie tłumik wyjąłem cały układ wydechowy od sondy do końca auta katalizator jest ładny struktura w środku cała i prześwit jest na moje oko ok bo widzę wszystko jak przez niego patrzę ale cała reszta układu wydechowego do wymiany, w środkowym tłumik się rozleciał i podejrzewam że materiał wygłuszający przytkał go troszkę przez to spadek mocy mógł być, już się nie mogę doczekać kiedy wymienię układ wydechowy dźwięk będzie bomba:)

solaris2007 napisał:
a gdzie sprzedać katalizator? po czym poznać, czy mam katalizator oryginalny, czy już zmieniony? oryginalny to ten z porcelaną?
W gazecie z ogłoszeniami motoryzacyjnymi znajdziesz "KUPIE KATALIZATOR".Tam zadzwoń, gość sam przyjedzie po niego. Podobno im od większego silnika tym więcej płacą. Ja od 1.4 wziąłem 200zł :)

Ze swojej strony mogę dodać tylko tyle, moja 145 boxer 1,3 (1351 cm2) z 96'go roku, sprzed FL-u niedawno poszła 190 km/h, gdzie nie powiem bo nie mogę (jeszcze bym punkty dostał), więc wydaje mi się że coś jest nie tak w tych z poprzednich pytań.
Jeżdżę tylko na 98 Ultimate ale wątpię czy to może mieć jakiś związek z osiągami i V-max.

Mam się cieszyć czy płakać ???

Czy pęknięcie gumowej rury doprowadzającej powietrze może mieć wpływ na osiągi silnika? Dodam, że pęknięcie znajduje się daleko przed filtrem powietrza a dokładniej w miejscu pierwszego załamania tej rury tj. ok. 10 cm przed tłumikiem drgań?

Lopezius napisał:
Ze swojej strony mogę dodać tylko tyle, moja 145 boxer 1,3 (1351 cm2) z 96'go roku, sprzed FL-u niedawno poszła 190 km/h, gdzie nie powiem bo nie mogę (jeszcze bym punkty dostał), więc wydaje mi się że coś jest nie tak w tych z poprzednich pytań.
Jeżdżę tylko na 98 Ultimate ale wątpię czy to może mieć jakiś związek z osiągami i V-max.

Mam się cieszyć czy płakać ???
Wierze ci że 190 pojdzie bo kolega mi to pokazał na swojej. A ten znaczek na klapie 1.3 to oryginalny? Bo pierwszy raz widzę, inne mają 1.4 i ja tak też mam wpisane w dowodzie.

1.3 i 1.4 bx to ten sam silnik sprzedawany, w zależności od rynku, z oznaczeniem 1.3 albo 1.4. Tak naprawde ma pojemność 1351 ccm, stąd te rozbieżności.

daroo napisał:
A ten znaczek na klapie 1.3 to oryginalny? Bo pierwszy raz widzę, inne mają 1.4 i ja tak też mam wpisane w dowodzie.

Tak oryginalny :) a w dowodzie mam 1,4.

Kolega Rosik wyjaśnił :wink:

Rosik napisał:
1.3 i 1.4 bx to ten sam silnik sprzedawany, w zależności od rynku, z oznaczeniem 1.3 albo 1.4. Tak naprawde ma pojemność 1351 ccm, stąd te rozbieżności.
wiem ze to ten sam silnik ale dziwnie go oznaczają bo raz 1.3 a raz 1.4 choć to 1.4.
W katalogach z częściami też mają wpisane 1.3 i 1.4bx.

Ostatni moje auto stało chyba z tydzień czasu i po odpaleniu zauważyłem że jak wciskam pedał gazu energicznie to przejście na wyższe obroty odbywa się z opóźnieniem, czy ktoś wie jaka jest tego przyczyna?

Amortyzatory
Powrót