• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] temperatura? boxer

• Autor wątku Autor wątku Zientek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ps. A gdzie znajduje się ten termostat? (1.4 boxer) Łatwo jest go wymienić?

Tak z grubsza termostat to taka metalowa okrągła część średnicą zbliżona do piłki od tenisa do której zchodzi sie "kupa" wężyków :mrgreen:

Znajduje się o ile dobrze pamiętam (patrząc z góry po poniesieniu maski) za pompą wspomagania układu kierowniczego po lewej stronie alternatora - znajdziesz bez problemu :mrgreen:

oran napisał:
Spalanie wzrasta? :/

U mnie objawy walniętego termostatu były następujące, spalanie wyższe o ok. 2 litry/100 km. Potrafiła zeżreć nawet 13 litrów na setkę. Druga sprawa to temp. silnika nawet po godzinie jazdy nie dochodziła nigdy do kreski 80 stopni.
Po wymianie spalanie znacząco spadło, po kilku minutach jazdy temperatura silnika była odpowiednia czyli powyżej 80-u, no i dużo szybciej robiło się ciepło w samochodzie (w zimie było to dość ważne i odczuwalne).

Takie cuś:

86988da231e31feb.jpg

Teraz na postoju podgrzałem Alfe, doszło nawet do 100 stopni (prawie) i już przestałem grzać bo wiatrak się nie kręcił (od ilu zaczyna się kręcić?) - ale wychodzi na to, że termostat jednak dobrze pokazuje tylko czasem wskaźnik szaleje, chociaż musze jeszcze to obadać podczas jazdy (pęd powietrza zobaczymy jakszybko sie nagrzeje silnik i czy w ogóle się nagrzeje, no i zobacze co ze wskaźnikiem, czy po prostu tak miałem dwa razy jakimś cudem niską temperature...).

Dzięki za odpowiedź :]

ps. Po wężach stwierdziłem (i po ich ciepłocie, a właściwie tylko po niej :D), że termostat otwiera i zamyka w dobrym momencie obieg.

No ja już na środę umówiony do mechanika, zobaczy, zamówi i jak termostat przyjdzie to podjadę na wymianę. Jak narazie jeżdżę oszczędniej na obrotach bo nie che żeby palił mi więcej. No i silnik cierpi na tym pewnie. Dzięki za fotki termostatu, na allegro w tej chwili 90 pln taki stoi. Całe szczęście mój mechanik ma po zniżkach, więc wyjdzie mnie to taniej. Pozdrawiam. Jak wymienię dam znać jak jest.

Nowy termostat i po kłopocie. Jestem świeżo po wymianie i teraz jest już ok.

Amortyzatory
Powrót