• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] temperatura? boxer

• Autor wątku Autor wątku Zientek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zientek

Guest
Witam!

Zakupilem dzisiaj Alfe 145 Boxer silnik 1.6 i kurcze mam problem z temepratura bo jak jezdza nią to temeparatura jest 80 lub troszke nizej a jak staje i silnik zapalony jest to idzie kolo 100, czy to termostat ? Ile by kosztowal ?

Pozdrawiam !

Sprawdziłeś poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym? Może układ porządnie zapowietrzył się + niski poziom płynu i tyle.

pozdr

Re: temperatura? boxer

Zientek napisał:
Witam!

Zakupilem dzisiaj Alfe 145 Boxer silnik 1.6 i kurcze mam problem z temepratura bo jak jezdza nią to temeparatura jest 80 lub troszke nizej a jak staje i silnik zapalony jest to idzie kolo 100, czy to termostat ? Ile by kosztowal ?

Pozdrawiam !

Jesli masz odpowiedni pziom płynu a usterka nadal występuje to na 99% jest to termostat!!!

A takowy termostat możesz kupić
np. TU

Temperatura otwarcia termostatu to 86 stopni!!!

Jeśli podchodzi pod 100 stopni i wentylator się włącza, wszystko jest ok. Normalnie w czasie jazdy, temp oscyluje w okolicach 80, jeśli na długotrwałym postoju skacze pod 100, i tak zostaje ( oczywiście wiatrak ma działać), problemu niet.

Uszatek napisał:
Jeśli podchodzi pod 100 stopni i wentylator się włącza, wszystko jest ok. Normalnie w czasie jazdy, temp oscyluje w okolicach 80, jeśli na długotrwałym postoju skacze pod 100, i tak zostaje ( oczywiście wiatrak ma działać), problemu niet.

Zgadzam się z poprzednikiem, ale dla wszelkiego spokoju sprawdź termostat i wentylator. Po uruchomieniu zimnego silnika sprawdź po jakim czasie zaczynają się robić ciepłe weże doprowadzające płyn chłodniczy do chłodnicy a wentylator podepnij na krótko :|

W 145 i 146 TS i Boxer, jezeli termostat pracuje prawidłowo, to tempearatura pokazywana na desce wynosi 80 stopni. Jakby mierzył termometrem to pewnie byłoby wiecej, ale ten wskaznik jest tak wyskalowany. Moj 1.6 Boxer potrzebuje ok 3 km jazdy miejskiej żeby nagrzać się do temperatury "80 stopni".

Tak na marginesie zapytam. Czy takie wartości (mniej więcej) są prawidłowe:

1. temp podczas jazdy (a właściwie postoju) w korku przy ciepłym dniu.
2. temp podczas normalnej jazdy

Majkel napisał:
W 145 i 146 TS i Boxer, jezeli termostat pracuje prawidłowo, to tempearatura pokazywana na desce wynosi 80 stopni. Jakby mierzył termometrem to pewnie byłoby wiecej, ale ten wskaznik jest tak wyskalowany. Moj 1.6 Boxer potrzebuje ok 3 km jazdy miejskiej żeby nagrzać się do temperatury "80 stopni".

To mnie zaskoczyłeś :shock: U mnie podczas jazdy jest dokładnie tak jak napisałeś (czyli ok. 80 stopni no może troszeczkę ponad) - co nie ukrywam, że od momentu zakupu mnie niepokoiło i już sie zbierałem do sprawdzenia termoststu. Jesteś pewnien, że to wina źle wyskalowanego wskaźnika temperatury :?: Czy może zdzrzyło się komuś z Was, że po wymianie termoststu wskaźnik pokazuje 80 stopni :?:

Ja wymieniałem termostat :oops:, ale w zasadzie nic to nie dało.
W chłodne dni, temp. w czasie jazdy jest na 80, ale w dni cieplejsze wskazuje nieco ponad 80. Identyczne wartości miałem na starym termostacie.

Uszatek napisał:
Ja wymieniałem termostat , ale w zasadzie nic to nie dało.

Zatem wychodzi na to, że Twój stary termostst był OK :| Jestem Ciekaw czy nie dało by rady pomierzyć jakoś temperatury czynnika chłodzącego rozgrzanego silnika i porównać do tego co wskazuje wskaźnik na desce rozdzielczej :?:

Z tym termostatem tak jest. Juz w wielu egzemplarzach sie z tym spotkałem. W 155 normalnie pokazywało 90 stopni. Jednak tutaj W ten sposób jest to pokazane :)

U mnie (termostat został wymieniony pewien czas temu, bo napewno był zepsuty), po rozgrzaniu silnika wskazówka zatrzymuje się troszkę powyżej 80 stopni, tak na oko to 90 i tak zostaje.

Witam!
W moim boxerze znowu w drugą stronę... wczoraj przy temp powietrza 5 st. silnym wietrze i ciągłym deszczu temp max 60 st. Dzisiaj bez wiatru, około 12 stopni i bez deszczu... 70 st. Dodam że kurs był poza miejski. Jeżeli chodzi o nawiew w środku auta to w porządku zimno i ciepło bez problemu. Czy jednak ta niższa temp może na coś wskazywać?

Masterpolo napisał:
W moim boxerze znowu w drugą stronę... wczoraj przy temp powietrza 5 st. silnym wietrze i ciągłym deszczu temp max 60 st. Dzisiaj bez wiatru, około 12 stopni i bez deszczu... 70 st. Dodam że kurs był poza miejski.

To zdecydowanie za mało. 70 stopni byłoby możliwe przy ciężkich mrozach na trasie ale nie przy 12 stopniach - sprawdź termostat :|

Dzięki za info. Zauważyłem to dopiero wczoraj. Ostatnio samochód oddałem do mechanika, wcześniej nie było takiego czegoś. Zobaczę jeszcze jak w jeździe miejskiej sie będzie zachowywał i jakby co odstawie do mechanika żeby "pogrzebał".
A moja Alfa była wcześniej w warsztacie na wymianie wszystkich filtrów, oleju silnika,oleju skrzyni biegów, wymianie ręcznego i nowe klocki z tyłu, raczej wątpię żeby wymiana tych rzeczy miała wpływ na temp silnika...Pozdrawiam

Jeżeli u mnie też temperatura wynosi mniej niż 80 (50 - 60 mam... więc termostat pewno walnięty) to co się wtedy dziać może? Spalanie wzrasta? Czy jest to niebezpieczne dla silnika? (duży obieg chłodniczy się nie włącza?).

Może być to też wina wskaźnika? Bo to naprawde tak mało mi pokazuje :/

oran napisał:
Jeżeli u mnie też temperatura wynosi mniej niż 80 (50 - 60 mam... więc termostat pewno walnięty) to co się wtedy dziać może? Spalanie wzrasta? Czy jest to niebezpieczne dla silnika? (duży obieg chłodniczy się nie włącza?).

Może być to też wina wskaźnika? Bo to naprawde tak mało mi pokazuje :/

Najprawdopodobniej masz uszkodzony termostat, choć równie dobrze może to być wina czujnika lub wskaźnika na desce rozdzielczej :|

Jazda na niedogrzanym silniku powoduje wzrost zużycia paliwa (tak jak sam napisałeś) oraz szybsze zużywanie się podzespołów silnika, gdyż otwarty duży obieg chłodniczy nie pozwala osiągnać silnikowi odpowiedniej temperatury pracy :(((

Kurcze, jutro dokładnie się przyjrze tej temperaturze, jeżeli tak to kolejna rzecz do wymiany (ale warto =)).

ps. A gdzie znajduje się ten termostat? (1.4 boxer) Łatwo jest go wymienić?

Amortyzatory
Powrót