Pio84 napisał:
1) od strony prawnej przerobka diesla na benzyniaka jest nie mozliwa to raz
Pio84
Jesteś pewien? Widziałem wiele swapów z diesla na benzynę i vice versa. Chociażby tutaj, pierwszy lepszy.
http://www.racingforum.pl/E30-330d-330i-update-str5-t35873.html
Może coś się zmieniło, ręki sobie nie dam uciąć.
Pio84 napisał:
2) nie chodzi o oszalamiajace osiagi czy cos takiego generalnie chodzi o poprawe przyjemnosci z jazdy, a i tak w najblizszym czasie bede musial zmienic silnik wiec myslalem aby zmienic na wiekszy.
3) tak samo wiekowa konstukcja jak i 1.9TD a co do skomplikkowania obslugi to nie wiem o czym mowisz bo z tego co wiem stare diesle sa wszystkie bardzo podobne.
Pio84
Proponowałbym zrobić lepsze rozeznanie o jakich silnikach tu mowa, zanim zacznie się myśleć o swapowaniu. diesel w 145/6 to świeższa konstrukcja fiata, Diesel 2,5 z 155, 164, czy alfy 75 to diesel VM, i jest nieporównywalnie bardziej skomplikowany niż taki 1,6 d z golfa 2 czy inne "stare diesle". Zaczynając chociażby od rozrządu (silnik który chcesz swapować ma oddzielne głowice), i jest to konstrukcja z lat 80 - stara. Piszesz że zmieniasz silnik, kolejny argument żeby kupić coś nowszego - z mniejszym przebiegiem, i do czego będziesz miał dostęp części.
Pio84 napisał:
4) roznica w wadze 1.9TD a 2.5 TD nie jest jakas powalajaca.
Tak wieć pytanie brzmi czy sie da i co ewentualnie bedzie dodatkowo potrzebne , a nie czy to ma sens.... takze nie dyskutujemy o wyzszosci benzynowych jednotk nad jednostkami diesla.
Pozdr
Pio84
Właśnie odnośnie wagi, masz jakieś dokładne dane, czy tylko "raczej nie ma tragedii"?
Nikt tu nie dyskutuje nad wyższością paliw (choć tu mowa o alfie sic!) ale weź pod uwagę, że małe auto z ciężkim przodem prowadzi się gówiennie. Stąd sugestia o TS'ie. A jeśli ma jeździć na tylko na wprost to równie dobrze można wrzucić 403 calowego Duramaxa - też się da.
Reasumując chcesz pakować się w stary skomplikowany silnik - droga wolna. Jak koniecznie diesel, to lepiej coś nowszego i z potencjałem - np. JTD
tzw. food for thought
pzdr.