[145] Moc w 1.4 boxer

• Autor wątku Autor wątku oran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oran

Guest
Tak jak w temacie, da się jakoś zwiększyć moc boxera? Wgrać jakąś mape do kompa lepszą czy co? Jest taka możliwość, a może ogranicznik obrotów ustawić na 8 tysiakach, da się? Czy to nie zniszczy silnika.

Jak ktoś się już w to bawił to prosze o opinie, ogólnie co można zrobić w kierunku aby 1.4 boxer był troche szybszy? :)

ps. Nie znalazłem takiego tematu, ale możliwe, że przez to iż nie wiem czego szukać, także w razie czego niech ktoś poda linka i zamknie ten temat, będe wdzięczny. :)

To wiadome, ale chodzi o to, że mój boxerek jest w bardzo dobrym stanie (pomimo 185 tysiaków już na koncie) i wątpie abym trafił na równie dobrego 1.7 16v (a jedynie na takie coś bym zmienił), poza tym nie mam kasy dużo więc myślałem o mapach, a jak mówisz 10 km to... Przecież wcale nie tak mało. Czy silnik wtedy dostaje po ekhm, no wiecie ;) czy może jednak tak dużo to nie zmienia?

EDIT:

Ogólnie jakie koszta są takiej zabawy z komputerkiem i o ile tak mniej wiecej spalanie wzrasta? :)

10 km to malo nie odczuje się tego praktycznie splanie wzrosnie to nie diesel ;)
Cena to hymm powyżęj tysiaka jak nic. Mapy w benzynie zazwyczaj zmienia się jak dodasz sportowe wałki itp. bo tak to nie ma sensu. Naprawde szkodda kasy ;) Dobra 16V znalesc to jest naprawde cossss sam sie przekonałem ;) 1.7 8V nie jest złe też

Dobra, to już mniej więcej wiem, że taki interes to nie jest złoty interes, ani tym bardziej tani ;)

Ale jak ktoś ma jakieś pomysły czy przemyślenia walić śmiało, zawsze się miło poczyta.

Jak posiadasz troche zdolnosci i narzedzi możesz sie pobawić głowicami wydechem i dolotem ;)

ciekawe oferty są na tych stronkach tylko zastanawiam się jak te konie mają się do żywotności jednostki i spalania.

lukasz33155 napisał:
możesz sie pobawić głowicami
jak można pobawić się głowicami?[/quote]

pobawienie sie głowicami polega na portingu -> wygładzeniu dolotów i wylotów, zmianie kształtu komory spalania. jednak w alfie to wszystko jest dopracowane fabrycznie, mozna powiedzieć ze jest fabrycznie tuningowany :D

Łysy napisał:
lukasz33155 napisał:
możesz sie pobawić głowicami
jak można pobawić się głowicami?

pobawienie sie głowicami polega na portingu -> wygładzeniu dolotów i wylotów, zmianie kształtu komory spalania. jednak w alfie to wszystko jest dopracowane fabrycznie, mozna powiedzieć ze jest fabrycznie tuningowany :D[/quote]

kolego porting glowicy to nic innego jak powiekszenie ale przedewszystkim zgranie na gladko kanlow wydechowych i dolotowych w glowicy z kolektorami...

zmienianie ksztaltow komory spalania to jedna z glupszych rzeczy jaka mozna samemu zrobic.... pozniej sie slyszy ze tloki pekaja.... zawory nie wytrzymuja temp.... itp...
zmien ksztalt komory spalania a moze sie okazac ze detonacja mieszanki paliwowo-powietrznej nastapi nie w miejscu do tego przeznaczonym i jedeynm efektem jaki osiagniemy bedzie efektowne bum w silniku :lol:

Amortyzatory
Powrót