[145] dźwignia zmiany biegów

czarek145

Nowy
Auto
159 SW 1.9 JTDm
Zastanawiam się od pewnego czasu nad przeprowadzeniem małej modyfikacji... Chodzi mi po głowie, aby trochę skrócić dźwignię zmiany biegów. Przyznam, że niezbyt podoba mi się w aucie o sportowym charakterze tak długa wajha :lol: Chciałbym ja skrócić o kilka centymetrów. Co o tym myślicie? Poprawi to jakość zmiany biegów, czy pogorszy? A może już ktoś robił taki coś w Alfie?

Wiatm

Tak w sportowych jest dłuższa, ale o wiele mniejszym skoku,ja do swojej szukam cały czas zestawu"Short-Shift”, ale jakoś nie mam szczęścia :P heh w każdym bądź razie ja już u siebie dawno skróciłem o cała długość seryjnej raczki od parasola, jaka jest w 156 :wink: :P od razu lepiej nie jest to jeszcze to, czego chce docelowo, ale duże udogodnienie jak dla mnie polecam

Pozdrawiam

dzięki za info robak#21
chyba mnie przekonałeś, jak znajdę chwile to skrócę tę dźwignię...a short shift byłby faja sprawą dla alfy bo na prawdę oryginalna dźwignia ni jak pasuje mi do tej marki...
pozdrawiam

czarek145 napisał:
dzięki za info robak#21
chyba mnie przekonałeś, jak znajdę chwile to skrócę tę dźwignię...a short shift byłby faja sprawą dla alfy bo na prawdę oryginalna dźwignia ni jak pasuje mi do tej marki...
pozdrawiam
Ja miałem skrócony lewarek w mojej 146, teraz mam 156 i zrobiłem to samo. Jedyny mankament to taki, że w 146 (ja miałem skórzaną) ciężko było zdjąć gałkę. No i pasuje również wymienić mieszek, bo po skróceniu lewarki robi się zbyt duży...
Pozdrawiam.
- Rafał

ka skróciłem ok 4-5 cm i jest cacy. Ciężko wchodzi czasem 2 ale to kwestia techniki Duzo lepiej się prezentuje. Z wygladu można ja było obciąć mocniej ale w jeżdzie to by przeszkadzało

drewno

skracał ktoś dzwignie z fabr. drewniana galka? duzo z tym zabawy?

a mysleliscie kiedykolwiek żeby zamiast jakiejs fajnej gałki zamontowac tłok od jakiegos małego motocykla?? może ma ktos takie cos u siebie?

Timon napisał:
a mysleliscie kiedykolwiek żeby zamiast jakiejs fajnej gałki zamontowac tłok od jakiegos małego motocykla?? może ma ktos takie cos u siebie?

fajnie by wyglądało, ale wątpie żeby dobrze leżał w ręce ;)

i w zimie było zimno w łapę na długą trasę tez nie wygodne a na miasto juz całkiem ;) Lepiej kupić cos fajnego z momo

no mnie tez to zimno w łape przerazilo;p nieprzyjemnie to chwycic w zimie:P ale dobrze by lezał w dłoni taki tłok(od simsona np.)

A ja u siebie tez mam obciety i czuje ze zaczynam miec skolioze :D czy jak to sie tam nazywa.... boczne skrzywienie kregoslupa ;)

Wole dluzsza wajche, wiec zmienilem galke i nie wkrecalem jej do samego konca. Mam zalozony podlokietnik i teraz wygodnie trzymajac reke na podlokietniku zmieniam biegi, nie garbiąc sie i nie krzywiąc

Ja mam "fabrycznie" (czyt. poprzedni właściciel najwyraźniej to zrobił) skróconą i dużo bym dał, żeby była o te kilka centymetrów dłuższa. Chodzi o wygodę ale też komfort przełączania biegów. Wsteczny trzeba było wyczuć.

a ja sobie skróciłem ale na tyle żebym trzymając rękę na podłokietniku mógł wrzucić każdy bieg :mrgreen: po prostu na miarę ( jak w np. bentley-u - pod klienta :mrgreen: )

ja mam gtv obciołem 4-5cm zaraz po zakupie nie ze wzgledu na wyglad tylko na szybkosc przełozenia ...

Amortyzatory
Powrót