1.9 jtd 8v

kubals

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 jtd
Siemanko, chciałbym nieco podnieść moc w mojej 156 fl 05' :) wersja 115 konna, sprzęgło i dwumas nowy, silnik ogólnie w dobrym stanie, nie zostawia chmury, jest moc. Chce uzyskać jak najwyższą moc w stosunku do wydanych pieniędzy, coś optymalnego. Na stronie 44tuning piszą o 145 koniach i 335nm, można powiedzieć, że o taki efekt mi chodzi. ..jeśli w miarę rozsądnie da się wykrzesać więcej to super :happy:
- czy 8v można przerobić na 16v?:lol: bez swapowania?
- U kogo, rodzaj przeróbki, koszt, efekty takiego tuningu? Zaznaczam, to nie ma być jakiś duży projekt, zmiany turbo czy coś, wydaje mi się, że w takim przepadku lepiej rzeźbić w 2.4 jtdm :)

44tuning mozesz sobie odpuscic, nic dobrego z tego nie wyniknie. Znajdz jakiegos kumatego tunera w okolicy i zrob program...

Sent from my BlackBerry 8900 using Tapatalk

Można zrobić więcej, nawet samym programem bez FIMC i innej rzeźby :)

alfafinal.jpg

Oczywiście u Ciebie kreski mogą wyjść inaczej ;) Każde auto stroi się indywidualnie i każde wypluwa co innego.
To że masz nowe sprzęgło i dwumas to na "+" w przypadku przeniesienia napędu, ale są jeszcze inne elementy osprzętu silnika, które tez mają duży wpływ na ostateczny wynik na hamowni ;) choćby zasilanie paliwem (CR), czy turbo.

Te zmierzone ponad 120KM to Twoja seria przy 115-to konnym silniku, czy to raczej bazowo było 120KM?

Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk

Zdrowa alfa wypluwa więcej bo tak została stworzona :)

Moja wypłuła w seri 121 km, a teraz mam 148 i 335 nm :) Koszt to był około 600 zł, programowanie trwało może z 1,5 h, z czego to pare razy hamowania :) Mam wykresy mogę rzucić

- - - Updated - - -

Tuner z Nowego Targu usunął mi dpf-a i wywalil egr, potem program, wyszło 155ps i 350nm, hula pięknie, dużo mniejsza turbo dziura, zero problemów po chipie, najbardziej jestem zadowolony nie tylko z mocy ale nareszcie skończyły się problemy z filtrem dpf, spala po modyfikacji około 0.5 litra mniej.

- - - Updated - - -

Ostatnia edycja:
każda 156 z cf3 ma inny program, to taki bonus od włochów.
Moja miała 125km

Widzę że nie tylko u mnie było więcej na pomiarze serii. Pokazała 120, a jadąc na pomiar myślałem że w autku co ma ponad 12 latek parę koników już padło...

Siemanko, chciałbym nieco podnieść moc w mojej 156 fl 05' :) wersja 115 konna, sprzęgło i dwumas nowy, silnik ogólnie w dobrym stanie, nie zostawia chmury, jest moc. Chce uzyskać jak najwyższą moc w stosunku do wydanych pieniędzy, coś optymalnego. Na stronie 44tuning piszą o 145 koniach i 335nm, można powiedzieć, że o taki efekt mi chodzi. ..jeśli w miarę rozsądnie da się wykrzesać więcej to super :happy:
- czy 8v można przerobić na 16v?:lol: bez swapowania?
- U kogo, rodzaj przeróbki, koszt, efekty takiego tuningu? Zaznaczam, to nie ma być jakiś duży projekt, zmiany turbo czy coś, wydaje mi się, że w takim przepadku lepiej rzeźbić w 2.4 jtdm :)

Jeżeli ma być projekt budżetowy to sam program i nic więcej nie ruszaj. Zmiana na Fmic i wydechu zostawiając seryjne turbo prawie nic nie da.

Natomiast jak masz do dyspozycji większą gotówkę, to polecam założenie turbo 1749vb z wersji 16v 140KM, trzeba tylko przerobić dwie dziury w kolektorze. Do tego FMIC, zmiana czujnika raila i mapsensora. Efekt 170-180KM. Ewentualnie założenie gtb2256v z 2.4 jtd 140/150KM. i celowanie w 190-200.

W brew pozorom zmiana turbo w tym silniku nie wiąże się z jakąś mega dużą pracą, osobiście polecam gt2256v wstaje bardzo fajnie i robi mocną górę.

Amortyzatory
Powrót