[159] 1.75 TBi Problem z silnikiem

cheech

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Cześć,

By nie powielać tematów przeszukałem forum, jednak nie znalazłem niczego podobnego więc mam taki problem….

Alfą 159 jeżdżę rok czasu. Jest to model z silnikiem 1.75 TBi. Ogólnie samochód sprawuje się dobrze, jest jednak jedno ale, które strasznie mnie denerwuje i sprawia wrażenie że w końcu coś się uszkodzi (mam nadzieję że nie jestem przewrażliwiony).

W celu przedstawienia problemu wstawiłem filmiki z objawem:

https://youtu.be/hELwgSz7ouQ
https://youtu.be/I64umQV3xmk

Chodzi o dziwny dźwięk pracy silnika powyżej 2000 obr/min i jeździe ze stałą prędkością obrotową silnika. Sytuacja nie występuje poniżej 2000 oraz podczas przyśpieszania (chyba że jest to zagłuszane przez spalanie). Problem nie występuje również po zdjęciu nogi z gazu. Przy pracy na wolnych obrotach też się tego nie obserwuje.

Silnik pracuje równo, jest moc, zero problemów które miały by wskazywać na jakiś problem z jednostką napędową.

Po zakupie auta został wymieniony kompletny rozrząd (koła zmiennych faz nie wymieniane). Niestety nie pamiętam, lub nie zwróciłem uwagi, czy przed jego wymianą po zakupie, też tak było.

Mając wrażenie że coś uderza w silniku (np. zawory z tłokiem) zostało ponownie sprawdzone poprawne ustawienie rozrządu. Wykluczam również panewki, gdyż ich zużycie skutkuje stukaniem nawet na wolnych obrotach.

Nie mam pomysłów co to może być, choć zastanawiam się jeszcze nad zmiennymi fazami rozrządu. Nie chcę też chodzić od mechanika do mechanika, by nie dać się naciągnąć na naprawy które nie będą skuteczne, a tylko uszczuplą mój portfel.

Bardzo proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Regulatory faz sprawdzałeś? Niestety filmiki nie działają. Ale jeśli regulator się kończy a w silniku był rzadko zmieniany olej, to może rzęzić i masz wtedy dziwne odgłosy. Na koniec żywota regulatora, pojawi się błąd faz rozrządu i wtedy już sprawa jest jaśniejsza. Nowe to koszt około 300 zł za 2. Ja kupiłem używane za 120 zł i na razie jest ok (zrobiłem na jednym około 20 tysięcy)
Tutaj masz mój temat: http://www.forum.alfaholicy.org/159...0_nierowna_praca_silnika_tbi_.html?highlight=

Ostatnia edycja:
Co do filmików, to nie mogę jeszcze wkleić linków. Po usunięciu kropek powinno być ok. U mnie odpalają.

EDIT - w poście wkleiłem linki

Ale do tematu.
Co do regulatorów, nic z nimi nie robiłem. Koła zostały te co były wcześniej. Podczas wymiany rozrządu były poluzowane, by mogły się swobodnie obracać.

Jeśli mogę, proszę o opis jak sprawdzić zużycie kół faz rozrządu. Myślałem że to część mechaniczna i raczej jest nie do zużycia.

Ostatnia edycja:
Części mechaniczne przecież też się zużywają. Sprawdzić je możesz na sucho, tj. na zdjętym pasku sprawdzasz czy jest wyczuwalny luz.

Co do filmików, to nie mogę jeszcze wkleić linków. Po usunięciu kropek powinno być ok. U mnie odpalają.

EDIT - w poście wkleiłem linki

Ale do tematu.
Co do regulatorów, nic z nimi nie robiłem. Koła zostały te co były wcześniej. Podczas wymiany rozrządu były poluzowane, by mogły się swobodnie obracać.

Jeśli mogę, proszę o opis jak sprawdzić zużycie kół faz rozrządu. Myślałem że to część mechaniczna i raczej jest nie do zużycia.

Mi nie chodzi o koła rozrządu z wariatorem a o regulatory. Zobacz w temacie, który wkleiłem i sprawdź je.

Temat przejrzany.
Objawy trochę inne, bo poza rzężeniem powyżej 2000 obr/min, brak jakichkolwiek problemów.
Oczywiście próbowałem sprawdzić czy są jakieś błędy, lecz nic nie zostało zarejestrowane. Do diagnozy Używałem interfejsu bluetooth i oprogramowania w tel. Może to nie było wystarczające, by połączyć się ze wszystkimi modułami.

Zastanawiam się, czy ewentualna podmiana regulatorów (Elektrozaworów) może przynieść jakąś zmianę.

Tak na marginesie, za co one są konkretnie odpowiedzialne? Wiem że współpracują ze zmiennymi fazami.

Temat przejrzany.
Objawy trochę inne, bo poza rzężeniem powyżej 2000 obr/min, brak jakichkolwiek problemów.
Oczywiście próbowałem sprawdzić czy są jakieś błędy, lecz nic nie zostało zarejestrowane. Do diagnozy Używałem interfejsu bluetooth i oprogramowania w tel. Może to nie było wystarczające, by połączyć się ze wszystkimi modułami.

Zastanawiam się, czy ewentualna podmiana regulatorów (Elektrozaworów) może przynieść jakąś zmianę.

Tak na marginesie, za co one są konkretnie odpowiedzialne? Wiem że współpracują ze zmiennymi fazami.

Widzę, że nie doczytałeś wszystkiego.
Pisałem tam wyraźnie, że podmiana miejscami dała u mnie efekt i zdiagnozowałem uszkodzony, choć komputer pokazał błąd czujnika. To w zasadzie logiczne, bo czujnik odebrał zły sygnał położenia wałka przez złą pracę regulatora. Wcześniej silnik też nie chodził idealnie ale myślałem, że dźwięk pochodzi od czegoś innego. Jak już błąd wyskoczył to odgłosy były tragiczne i nie chciał się wkręcać od razu.

Zakładając, że jeden z regulatorów jest uszkodzony, i robiąc podmiankę miejscami, dalej będziemy mieć problem. Pytanie z jakimi objawami.
Jeśli zaobserwujemy jakąś zmianę i postawimy na uszkodzenie jednego z regulatorów, jak stwierdzić który to z nich?
Sprawa trochę skomplikowana. Fajnie by było mieć jeden sprawny i po kolei podmieniać.

Rozumiem, że jeśli regulator jest uszkodzony, nie następuję przestawienie rozrządu, a to powinien wychwycić czujnik położenia wałka.
Pytanie czy zawór w połowie sprawny (tak to nazwijmy), ma wpływ na delikatne przestawienie rozrządu, by nie zaobserwował tego czujnik, jako jakiś błąd?

- - - Updated - - -

Rozumiem, że uszkodzenie regulatora na np. wałku ssącym będzie sygnalizowane przez czujnik znajdujący się na tym samym wałku.
Analogicznie będzie się działo z drugim wałkiem.

Nurtuje mnie jeszcze, co z wariatorami.
Jak określić ich sprawność, bez ściągania paska?

Zakładając, że jeden z regulatorów jest uszkodzony, i robiąc podmiankę miejscami, dalej będziemy mieć problem. Pytanie z jakimi objawami.
Jeśli zaobserwujemy jakąś zmianę i postawimy na uszkodzenie jednego z regulatorów, jak stwierdzić który to z nich?
Sprawa trochę skomplikowana. Fajnie by było mieć jeden sprawny i po kolei podmieniać.

Rozumiem, że jeśli regulator jest uszkodzony, nie następuję przestawienie rozrządu, a to powinien wychwycić czujnik położenia wałka.
Pytanie czy zawór w połowie sprawny (tak to nazwijmy), ma wpływ na delikatne przestawienie rozrządu, by nie zaobserwował tego czujnik, jako jakiś błąd?

- - - Updated - - -

Rozumiem, że uszkodzenie regulatora na np. wałku ssącym będzie sygnalizowane przez czujnik znajdujący się na tym samym wałku.
Analogicznie będzie się działo z drugim wałkiem.

Nurtuje mnie jeszcze, co z wariatorami.
Jak określić ich sprawność, bez ściągania paska?

W poprzednim poście masz napisane, że u mnie właśnie zaczęło się od głośniejszej pracy silnika. Błędu nie było od razu. Pojawił się nagle wraz z klekotaniem silnika, jakby zawory waliły o tłok.
Zamiana miejscami daje dużo, co sam stwierdziłem na moim przykładzie. Kup używany regulator i zamieniaj go miejscami z Twoimi. Tutaj masz sprzedawcę, który jest też u nas na forum. To pewna firma i od nich możesz brać: https://www.otomoto.pl/oferta/zawor-faz-rozrzadu-alfa-159-1750-tbi-55209167-ID6BtSky.html?
Ważne, żeby wysłali dobrze zawinięty w folię, żeby nie był wyschnięty i cały czas był w oleju. Przed montażem przepłucz go zmywaczem od hamulców, przedmuchaj oraz zalej olejem.

Dzięki za info. Nie pozostaje mi nic innego jak zamiana ich miejscami i diagnoza. Mam nadzieję że demontaż będzie w miarę prosty. Mam na myśli wyjęcie z gniazd po odkręceniu.
Jeśli się coś zmieni, będę musiał zakupić jedna sztukę i walczyć dalej.

Tak na marginesie, czy w filmikach słychać o co konkretnie chodzi?

słychać, częstotliwość stukania to układ korbowo-tłokowy, do sprawdzenia głównie główki korbowodu lub przytarty, pęknięty tłok

Owszem, przyczynny mogą być różne, i próbujemy je zdiagnozować.
Co do np. tłoków, czy problem nie powinien występować nawet poniżej 2000 obr/min?
Niestety tego nie obserwuje.
Zakładam, tak jak było wyżej opisane, że jest to związane z fazami rozrządu. Oczywiście jest to na razie teoria do sprawdzenia.

Wszelkiego rodzaju opinie bardzo mile widziane :)

Właśnie jestem po podmianie miejscami reguatorów.
Niestety efekt mierny. Nic nie uległo zmianie. Rzężenie dalej słyszalne, a silnik pracuje jak by mu nic nie dolegało.
Profilaktycznie sprawdzone błędy. Tak jak poprzednio nic nie zostało zarejestrowane.

Kolega Grosii zasugerował korbowód lub tłoki.
Obawiam się że jest to raczej ciężko sprawdzić. Ściąganie głowicy to masakra, a zdjęcie miski i oględziny od spodu to też sporo roboty.
Nie chciałbym się pchać w tak grubą robotę, więc może ktoś ma jakieś inne sugestie.

Tak na marginesie, zastanawiam się ile by policzyli za diagnozę w serwisie. Może ktoś posiada jakieś info odnośnie serwisów fiata (czytaj Alfy).

słychać, częstotliwość stukania to układ korbowo-tłokowy, do sprawdzenia głównie główki korbowodu lub przytarty, pęknięty tłok

My oglądamy inne filmy czy może tylko ja jestem trzeźwy? Jak po tych 35 sekundach filmiku z wnętrza auta z szumami podczas jazdy stawiasz takie diagnozy?! Pęknięty lub przytarty tłok i silnik, który ma moc i tak jeździ od dłuższego czasu? Bardzo ciemny scenariusz przyjąłeś:)

Może ty słyszysz szumy ale ja też słysze stuki z silnika a szczególnie bez obciążenia od 2200 obr! a po drugie jeśli uważasz że wywalona tulejka w główce korbowodu powoduje spadek mocy lub przytarty "luźny" tłok to się grubo mylisz, proponuje trochę praktyki nie teorii z google i opowieści przy piwie.

- - - Updated - - -

te stuki to częstotliwość obrotów wału korbowego

Może ty słyszysz szumy ale ja też słysze stuki z silnika a szczególnie bez obciążenia od 2200 obr! a po drugie jeśli uważasz że wywalona tulejka w główce korbowodu powoduje spadek mocy lub przytarty "luźny" tłok to się grubo mylisz, proponuje trochę praktyki nie teorii z google i opowieści przy piwie.

- - - Updated - - -

te stuki to częstotliwość obrotów wału korbowego

Mi wypominasz, że teoretyzuję a sam wróżysz prawie z niczego:) Dobre...

Poniesiesz koszty demontażu głowicy i miski olejowej, jeśli się okaże, że to całkiem coś innego?!
Najpierw trzeba szukać najprostszych i najtańszych rozwiązań a nie dramatyzować i pisać domysły na podstawie szumów z filmu.

chcesz mi powiedzieć że kupno nowego koła zmiennych faz i jego wymiana jest najtańszym rozwiązaniem?:) każdy pseudo mechanik zawsze wymienia wszystko co możliwe a klient za to płaci, może ty nim jesteś...? prawidłowa diagnoza to nie wymiana co komu sie wydaje tylko rozbiórka i weryfikacja!!!!! a tak w nawiasie to nie mój silnik, nie moja kasa i nie mój problem, autor może wymieniać wszystko kto mu co doradzi lecz jakbyś wiedział i miał pojęcie o mechanice to wiedziałbyś że np luz na główce korbowodu zdiagnozujesz demontując cewkę i świece

Panowie, nie tak ostro.
Wychodzę z założenia, że każda sugestia jest dobra, jeśli ma za sobą jakieś poparcie.
Wiem że diagnoza na podstawie filmików jest ciężka lub niemożliwa, ale niejednokrotnie pomocna.

Grosii, piszesz o luzie. Czy główka korbowodu, to miejsce łączenia z tłokiem?
Piszesz również że można to sprawdzić po zdemontowaniu świecy. Domyślam się że przez włożenie np. śrubokręta i sprawdzenie czy nie ma luzów w którymś z położenia tloka.

Proszę o opisanie jak tego dokonać.

- - - Updated - - -

... Po chwili zastanowienia pomyslałem, że jeśli teoria z luzem jest słuszna, to czy takie objawy nie powinny występować w całym zakresie obrotów.
Obserwuje je tylko powyżej 2000 obr. Przy np. 1800 obr. silnik też jest obciążony, a rzężenie nie występuje.
Wydaje się to być od czegoś zależne, tylko od czego.....

priv

- - - Updated - - -

w dieslu słyszalne byłoby to w każdym zakresie obrotów, benzyna nie jest tak obciążona

chcesz mi powiedzieć że kupno nowego koła zmiennych faz i jego wymiana jest najtańszym rozwiązaniem?:) każdy pseudo mechanik zawsze wymienia wszystko co możliwe a klient za to płaci, może ty nim jesteś...? prawidłowa diagnoza to nie wymiana co komu sie wydaje tylko rozbiórka i weryfikacja!!!!! a tak w nawiasie to nie mój silnik, nie moja kasa i nie mój problem, autor może wymieniać wszystko kto mu co doradzi lecz jakbyś wiedział i miał pojęcie o mechanice to wiedziałbyś że np luz na główce korbowodu zdiagnozujesz demontując cewkę i świece

Proponuję najpierw przeczytać ze zrozumieniem, co ja pisałem. Bo idzie Ci to dużo gorzej, niż wróżenie z filmików...

Gdzie ja proponowałem, żeby wymieniać koła rozrządu? Napisałem prosto i z przykładami oraz zdjęciami, co można zrobić, żeby nie generować kosztów i wykluczyć pewne rzeczy. Oczywiście to nie była diagnoza, tylko przypuszczenie.

Mogłeś to samo zrobić w przypadku twoich domniemanych usterek. Lepiej się unieść i pisać o tym, że ktoś rzekomo nie ma pojęcia o mechanice...
Znasz mnie, że sobie pozwalasz na takie teorie? Jak widać nie. Więc oszczędź sobie prywatne wycieczki i postaraj się pomóc koledze.

- - - Updated - - -

Panowie, nie tak ostro.
Wychodzę z założenia, że każda sugestia jest dobra, jeśli ma za sobą jakieś poparcie.
Wiem że diagnoza na podstawie filmików jest ciężka lub niemożliwa, ale niejednokrotnie pomocna.

Grosii, piszesz o luzie. Czy główka korbowodu, to miejsce łączenia z tłokiem?
Piszesz również że można to sprawdzić po zdemontowaniu świecy. Domyślam się że przez włożenie np. śrubokręta i sprawdzenie czy nie ma luzów w którymś z położenia tloka.

Proszę o opisanie jak tego dokonać.

- - - Updated - - -

... Po chwili zastanowienia pomyslałem, że jeśli teoria z luzem jest słuszna, to czy takie objawy nie powinny występować w całym zakresie obrotów.
Obserwuje je tylko powyżej 2000 obr. Przy np. 1800 obr. silnik też jest obciążony, a rzężenie nie występuje.
Wydaje się to być od czegoś zależne, tylko od czego.....

Ty koniecznie chcesz to sam naprawiać z pomocą tylko forum? Jedź do mechanika, który to obejrzy i zdiagnozuje na miejscu.
Zasięgnij opinii na forum regionalny odnośnie osób/mechaników z Twojej okolicy i jedź tam.
W Legnicy są chłopaki od nas, którzy dobrze takie tematy ogarniają.

Amortyzatory
Powrót