Dariusz156
Nowy
- Auto
- Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF
Beż jaj.poziomu jeszcze nie sprawdzałem. Czekam aż trochę się zasyfi żeby na miarce było widać.
Jak nie widzisz to pomacaj.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Beż jaj.poziomu jeszcze nie sprawdzałem. Czekam aż trochę się zasyfi żeby na miarce było widać.
Beż jaj.
Jak nie widzisz to pomacaj.
No zgadłeś - mam problem z wypadaniem zapłonów. Jednak udało mi się w międzyczasie trochę przejechać - obliczyłem że mam zużycie oleju o co najmniej 35% mniejsze. Prawdopodobnie jeszcze więcej spadło.. Jeżeli chodzi o moc (czy spadła) to niestety nie jestem w stanie nic powiedzieć (z powodu niesprawności). Dźwięk silnika nie zauważyłem nic na plus. Za to na plus jest świadomość że panewki są lepiej teoretycznie chronione i nie ma prawa zerwać filmu olejowego na maksymalnych obrotach. Szczególnie jeżeli człowiekowi się zapomni dolać. Zużycie paliwa - bez istotnych zmian.Hmm...Kolega "testowy" chyba nie jeździ autem w ogóle...:-/
Bellę naprawiłem i pojeździłem. Wyniki:
10W40 Mobil S vs 10W60 castrol - ok. 40% spadek zużycia oleju. Porównując finansowo Castrol kupiony u autoryzowanego dystrybutora vs Mobil S kupiony w najtańszej budzie z olejami - Finansowo taniej wychodzi mi używanie Castrola 10W60. Oby tylko nie podrożał już więcej. Pytanie jak się będzie zachowywał w zimę. Odezwę się w czasie mrozówOlej jest w pełni syntetyczny. Myślę jeszcze o płukance liqui molly przy następnej wymianie oleju.
Zachęcam teraz do innych porównań. Może ktoś zrobi Mobil 10W40 vs Mobil 5W50![]()
Oczywiście WYKLUCZA się jego stosowanie w silnikach wyposażonych w uszczelnienia gumowe, przystosowane tylko do olei mineralnych - jego użycie powodowałoby rozwulkanizowanie i "rozpad" np simmeringów, o niewłaściwym smarowaniu już nawet nie wspominając.
BMW 518i rok 1992 - stale zalewany minerałem - po zalaniu syntetykiem - "Sika" .... o takie przypadki mi chodzi .
Wrzuć sobie zwykły oring (np. do pracy w wodzie) do oleju - zobaczysz co się dzieje- spuchnie np. kilkukrotnie
BMW 518i rok 1992 - stale zalewany minerałem - po zalaniu syntetykiem - "Sika" .... o takie przypadki mi chodzi .
Wrzuć sobie zwykły oring (np. do pracy w wodzie) do oleju - zobaczysz co się dzieje - spuchnie np. kilkukrotnie
jak to mozliwe ze olej 10w60 full syntetyk lepiej sie sprawuje w ts od pol syntetyka ?