• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] 0.9 TwinAir - opinie

• Autor wątku Autor wątku Dymo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A jakto jest z pierwszym przegladem? Bo w instrukcji jest napisane ze po 18 tys mil albo po roku. Robil kto wymiane oleju wczesniej, tzn przed uplywem 18tys mil / 30tys km?

Wymianę oleju zawsze można zrobić wcześniej, chyba nie jest to aż tak duży koszt, a zawsze będzie większy spokój. :)

A jakto jest z pierwszym przegladem? Bo w instrukcji jest napisane ze po 18 tys mil albo po roku. Robil kto wymiane oleju wczesniej, tzn przed uplywem 18tys mil / 30tys km?

Nie radzę czekać tyle z wymianą oleju bo skończysz remontem silnika.... Poczytaj w temacie o olejach

Silnik troche sie juz ulozyl (2400km na liczniku) wiec postanowilem sprobowac tryb Dynamic. Pomiedzy Normal a Dynamic jest po prostu przepasc! Jakbym sie przesiadl do innego samochodu! Wedlug instrunkcji roznica to tylko 8KM (97 w Normal i 105 w Dynamic) i 25Nm (120Nm w Normal i 145Nm w Dynamic) ale roznica w przyspieszeniu i elastycznosci silnika jest ogromna. Az mnie ciarki po plecach przeszly. W Dynamic i na tych 18 calowych felgach to calkiem niezly gokart jest. Jak bede mial wiecej czasu to sprobuje pomierzyc przyspieszenie od 0-100 w dynamic i normal.

Różnica w reakcji samochodu na wciśnięcie pedału gazu jest na pewno, ale żeby 25 Nm przekładało się na przepaść w różnicy w przyśpieszeniu? Hmm...

Różnica w reakcji samochodu na wciśnięcie pedału gazu jest na pewno, ale żeby 25 Nm przekładało się na przepaść w różnicy w przyśpieszeniu? Hmm...

Też tego nie rozumiem, ale tak jest. Zdecydowanie inne odczucia. Usztywniony układ kierowniczy też na to wpływa, tak samo jak inne ustawienie GSI, który już nie każe zmieniać biegu przy 2 tysiącach obrotów.

Jakby nie patrzeć to dochodzi ponad 20% momentu, więc to całkiem sporo. w trybie Dynamic nie widzę wielkiej różnicy w porównaniu z moją byłą 159 1,9jtdm 150KM...

Więc Fiat postawił wysoką poprzeczkę konkurencji konstruując ten silnik :) Z tego co czytałem to 0.9 był projektowany od początku z myślą, że będzie w nim zastosowany Multiair. Czego nie można powiedzieć o 1.4. W moim samochodzie również jest zauważalna różnica między trybami jazdy, lecz w trybie normal mogę osiągnąć te same przyśpieszenia co w dynamic jednak muszę prędzej i głębiej wciskać pedał gazu. Zaznaczam, że w moim przypadku silnik ma na wszystkich trybach te same wartości maksymalne osiągów.

@ Frajbe:

To mnie zdziwiło! W 0.9 TwinAir różnica jest bardzo łatwo wyczuwalna! Co prawda nie mam porównania z innymi jednostkami, ale jestem pewny, że w trybie N nie mogę osiągnąć tego samego, co w trybie D.

Odnowię trochę temat, bo wiem, że na świecie jest tych kilkanaście osób, które kupiły MiTo z silnikiem TwinAir. Choć prawdziwego Alfisty nie interesują takie rzeczy, postanowiłem wrócić na moment do tematu spalania i przeprowadziłem mały eksperyment.

Wróćmy do danych producenta. W skrócie: miasto- 5l/100km, cykl mieszany- 4,2l/100km, trasa- 3,8l/100km.... Hahahahahaa..!
Przy normalnej jeździe w trybie "N" po mieście moja średnia nie spada poniżej 8l/100km, a więc rozbieżność w mieście to 3 litry na 100km! Pytanie badawcze, które sobie postawiłem to: Czy da się zbliżyć do spalania, które podaje producent?

Oto odpowiedź:

attachment.php

Jak to zrobić?

Po pierwsze... Ignorować polecenia GSI żeby zmienić bieg na wyższy. Okazuje się, że podążanie za pomarańczową strzałką nie jest wcale takie eko. Rozpędzamy samochód do prędkości 60-70 km/h, ale w taki sposób, że auto jedzie na 4 biegu, a gazu prawie nie wciskamy. Bardzo delikatnie i nie ciągle. Wtedy chwilowe spalanie wynosi między 3,8 a 5l/100 km. Oczywiście przy pojawieniu się wzniesień od razu spalanie chwilowe wzrasta, no ale to oczywiste. Z kolei przy zjeżdżaniu ze wzniesień puszczamy gaz i jedziemy "na rozpędzie". Do tego wszelkie "eko-tricki", czyli analiza zmian świateł (np. na skrzyżowaniu za 400m jest zielone, ale z tą prędkością dojadę na czerwone, więc hamując silnikiem wytracam prędkość), płynny ruch i dość delikatne (ale bez przesady) przyspieszanie...

Podsumowanie.

Opisany powyżej styl jazdy jest męczący, ale mam kilka ciekawych spostrzeżeń z perspektywy prawego pasa. Najbardzej zaskoczyło mnie, że mimo wolnego lewego pasa sporo kierowców jechało za mną (myślałem, że wszyscy będą wyprzedzać). Czy jednak mógłbym i chciałbym przestawić się na taki styl jazdy żeby zaoszczędzić te 2l? No way. Eksperyment jednak dowiódł, że oszczędna jazda i zbliżenie się do wartości spalania podanych przez producenta jest możliwe, niestety jest to jazda z prędkością autobusu i jeśli patrzeć przez pryzmat oszczędności, to wygrywa komunikacja miejska.

Jak widać silnik TwinAir jest baaardzo podatny na styl jazdy. W trybie "D" pije mi 10l/100km, w "N" 8l/100km, ale, jak widać, można to solidnie obniżyć.

PS. Chyba muszę powtórzyć eksperyment, bo NIE użyłem systemu Start&Stop.
attachment.php

Załączniki

• MiTo09l.jpg
    MiTo09l.jpg
    40.9 KB · Wyświetleń: 810
  • fp.jpg
    fp.jpg
    16 KB · Wyświetleń: 1,349
Ostatnia edycja:
Hehe to pije więcej niż moja TB. Ja w mieście przy normalnej jeździe spalam między 7,5-8,3. Raz pojeździłem eko z ciekawości do ilu maksymalnie mogę zejść udało się zejść do 6,8 litra. Przy dynamicznej jeździe w trybie dynamic 9-10 litrów. To nie lepiej było brać jakiś porządny silnik i mieć przynajmniej frajdę z jazdy niż tą kosiareczkę, która pali tyle samo :].

Przecież to turbo, normalne że rozbieżności będą duże, w bardziej wysilonych autach spalanie często waha się w przedziale X-3X jak ostro jeździsz.
Kolejny dowód na to że ekodrajwing i dałnsajzing to kit wciskany ludziom, swoim 2.0 143KM sprzed 20 lat osiągam takie wyniki spalania jak 1.4 TB 155KM, czyli nic się nie zmieniło, mocy i turba pod maską nie da się oszukać. Spokojna jazda w trasie u mnie 6,7l, miasto 8,5-10l, a pałowanie od świateł do świateł dało mi kiedyś 12.8l i tutaj TB przy takim stylu pewnie podejdzie już pod 15l.

O kuźwa w trasie poniżej 7 litrów? Ja jeszcze nigdy nie zszedłem poniżej 8...

To było przy 90-100km/h bo szybciej się nie dało. Co ciekawe książka mówi dokładnie o tych 6,7l przy 90. Przy normalnej jeździe po ekspresówce 120-130 zawsze mieściłem się w przedziale 7,5-8l.

Kuźwa weźcie mnie nie dobijajcie. :D

Odgrzewam temat dotyczący wersji z silnikiem 0.9l TwinAir. A raczej nie 0.9l, tylko dokładnie 875ccm :)

Dziś miałem okazję po raz pierwszy porządnie przetestować autko w trasie. Z nieco mieszanymi uczuciami wybrałem się w podróż Lublin - Magdeburg. Dwoje pasażerów i w pełni załadowany bagażnik (bo to przecież nie problem). Na początek "pocztówka" z telewizora pokładowego:

attachment.php

Teraz garść spostrzeżeń, czyli MiTy i fakty.

Mit: Kosiarka (2 cylindry) jest głośna.
Fakt: MiTo cierpi raczej na problemy natury aerodynamicznej. Powyżej 120 km/h słychać szumiące lusterka i "wichurę" oraz szum opon. Silnika nie słychać.

Mit: TwinAir nie jest dynamiczny.
Fakt: Jest. Tak samo jak każde inne auto o tej masie, które ma 105 koni.

Mit: Jadąc w trasie możesz słuchać radia.
Fakt: Możesz jedynie próbować słuchać czegokolwiek. Ale to nie wina silnika, tylko wichru i szumu opon.

Mit: Prędkość maksymalna MiTo TwinAir to 186 km/h
Fakt: Nie wiem, czy powyższe to prawda. Faktem jest, że nieco powyżej 170km/h auto zaczynało bawić się w Dedala i Ikara (niestety chyba bardziej w Ikara) i nie czułem się z tym dobrze. Wydawało mi się, że samochód nieco podfruwa i nie było to komfortowe uczucie, więc starałem się jechać max 160 km/h. Nie zmienia to faktu, że najlepsza prędkość (kompromis pomiędzy szumem/prędkością/zużyciem paliwa) na którą zapinałem tempomat to 150 km/h. Już przy 160km/h "spożycie chwilowe" rosło do 10l, a przy 170km/h było to około 12-13l/100km.

Reasumując: MiTo z silnikiem TwinAir nie jest złym autem na trasy. Nie ogranicza go silnik, a aerodynamika i wyciszenie kabiny. Szumiące lusterka i szum opon, które były uciążliwe, nie są zależne od silnika. Z tempomatem ustawionym na 150km/h raczej wyprzedzaliśmy w Niemczech, niż byliśmy wyprzedzani (choć oczywiście były auta, które mijały nas w mgnieniu oka). Zmierzam do tego, że jednak TwinAir to dobry silnik i nie przeszkadza takiej konstrukcji, jaką jest MiTo. Bardzo interesują mnie teraz opinie tych, którzy jeżdżą MiTo szybciej niż 180 km/h (chodzi mi o mocniejsze wersje), bo obawiam się, że choć silniki są mocne, to sama konstrukcja sprawia, że auta latają.

Z pozycji kierowcy: MiTo prowadzi się bardzo dobrze. Prowadzi się też wygodnie. Do 170 km/h auto jedzie bardzo pewnie i świetnie trzyma się drogi. Przy większych prędkościach Mała Alfa robi się nieco niesforna. Nie jest źle.

No, poza tym oczywiście i przede wszystkim czekam na opinie na temat mojego spalania na trasie :) Zaznaczam- w trybie D jechałem sporadycznie, ruch był niewielki (sobota), a obciążenie- 3 osoby i pełen bagażnik. Przez większą część podróży działała klimatyzacja- nie wiem, czy to jest odzwierciedlone we wskazaniach komputera.

Załączniki

• IMG_6366.JPG
    IMG_6366.JPG
    139.3 KB · Wyświetleń: 674
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót