• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

w drzwiach raczej problemu nie ma skoro i klapka nie działa. jezcze pytanie - czy jeśli zamkniesz drzwi kierowcy z kluczyka (w środku masz kluczyk zwykły/mechaniczny pod klapką) to czy otworzysz z pilota czy tylko znów mechanicznie?
W załączeniu 2 schematy do Giulii, jak wiemy nie do końca się zgadzają ani z EU bo nie ma nic na pinie 18 ani z usa, ale coś tam masz rozpisane o połaczeniach przy drzwiach więc pomierz sobie przejścia na danych kolorach (z resztą i bez schematu widzisz kolory/grubości to rozpoznałbyś które jest które)

Załączniki

Dobry pomysł do sprawdzenia, zerknę po pracy, zamknę drzwi kierowcy grotem i spróbuję otworzyć pilotem

Zamykając Grotem drzwi kierowcy nie da rady otworzyć pilotem, całkowicie zamek drzwi i klapka głucha. Przejrzałem jeszcze raz instalacje w przelotkach itp nic nie znalazłem. Znowu wróciłem do miejsca gdzie było wcześniej ruszane tzn złącze przy BCM, na nowo zrobiłem mostek przewodu biało-czerwonego do niebiesko- czerwonego, podłączyłem aku i ku mojemu zdziwieniu zamek drzwi kierowcy i klapka wlewu zaczęła działać. W sobotę mierzyłem przejście między pinem we wtyczce a przewodem za mostkiem było przejście, po wczorajszym dniu trochę zgłupiałem, co nie zmienia faktu, że cieszę sie iż usterka została usunięta. Epsonix dzięki za odzew i pomoc w tym temacie

czyli nie miałeś styku stąd zarówno otwieranie jak i zamykanie nie działało - jakoś słabo to połącenie zrobiłeś - jak robisz? niepokoi mnie słowo mostek - to raczej podłączenie do siebie 2 linii, a ty miałeś odpiąć się od 18 pinu i przepiąć stronę wiązki drzwi/wlewu pod pin 3, a strona BCM pin 18 niedpodłaczona. źle nazwałeś czy źle zrobiłeś?

Mostek miałem na myśli połączenie przewodu z pinu 18 do przedmowy z piny 3, a pin 18 od strony BCM odłączony, trochę źle to opisałem. Dziwi mnie tylko jedna rzecz, w sobotę jak powróciłem z instalacją do fabrycznego połączenia, czyli bialo-czerwony pin18, niebiesko-czerwony pin 3, w mesi zmieniłem na region usa i zrobiłem osiowanie to dalej nie był wgl reakcji ze strony zamka, teoretycznie powinien działać zamykać otwierać, dopiero jak zmienię region na PL przy fabrycznej wiązce to zamek drzwi kierowcy i wlew przestanie się otwierać, ale będzie zamykać, a tu miałem ciszę. Mam jeszcze przypuszczenie że wsuwka w kostce pinu 3 mogła coś nie łączyć

wiesz, byli i tacy już co mostkowali 3-18. tyklo wtedy leci bezpiecznik.

Mam problem w Alfa Romeo Stelvio z fotelem pasażera. Po naciśnięciu przycisków regulacji lędźwiowej lub boczków słychać pracujące silniczki, jednak ustawienie fotela się nie zmienia. Prawidłowo działa natomiast podstawowa regulacja fotela – przód/tył oraz góra/dół.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i może podpowiedzieć, gdzie szukać przyczyny?

Dzien dobry giulia 2.0 280 q4. Auto nagrzane przelaczylem na manual, depnalem troche na obwodnicy… wyskoczyl blad sprawdzic silnik, check potem zlecic kontrole skrzyni etc… auto wpadlo w tryb awaryjny i jedzie maks 30 na godzine, slychac ze cos telepie… zgasilem auto, po ponownym odpaleniu od razu na P obroty samoistnie wzrosly do ok 1.5, po przelaczeniu na D po ok 50metrach dalej wlacza sie tryb awaryjny… Mam sie szykowac na cos bardzo powaznego? Gdy tylko bede mial mozliwosc to podesle numery bledow. Dziekuje wszystkim.

bez błędów to pomogą tylko Ci co mają szklane kule do wróżenia. po błędach już prędzej a najlepiej byłoby polookać co tam Ci się telepie.

Dzien dobry giulia 2.0 280 q4. Auto nagrzane przelaczylem na manual, depnalem troche na obwodnicy… wyskoczyl blad sprawdzic silnik, check potem zlecic kontrole skrzyni etc… auto wpadlo w tryb awaryjny i jedzie maks 30 na godzine, slychac ze cos telepie… zgasilem auto, po ponownym odpaleniu od razu na P obroty samoistnie wzrosly do ok 1.5, po przelaczeniu na D po ok 50metrach dalej wlacza sie tryb awaryjny… Mam sie szykowac na cos bardzo powaznego? Gdy tylko bede mial mozliwosc to podesle numery bledow. Dziekuje wszystkim.
Kody błędów sa potrzebne, a tak organoleptycznie to obawiam się, że MultiAir, miałem podobnie.

Czego używacie do smarowania śrub trapezowych od przednich foteli?
Jakiś suchy smar w sprayu?
Wypadałoby żeby nie łapało syfu jak klasyczne smary, a miejsce na to dość narażone.

nic, problemow nie ma a i praktycznie nigdy nie używamy (sporadycznie żona jak jedzie kilka razy w roku).

Akurat podczas przerobki fotela jakieś opiłki mi się dostały i podczas przesuwu czuć było nierówny przesuw, musialem wymyć i ustało. Wypadaloby teraz czymś przesmarować, przynajmniej fabrycznie coś tam było ewidentnie.

Miał ktoś może problem z błędem P16A4-00 (motorised throttle spring) albo kojarzycie jakieś service newsy związane z tym błędem? MY2024 2.0, niewielki przebieg ~10kkm, nic w aucie nie było grzebane.
Na zagranicznym forum znalazłem jeden wątek i problem stanowiła przepustnica, natomiast auto z większym przebiegiem i już kilkuletnie.
Poza checkiem brak innych objawow. Jedynie zauważyłem że przepustnica zmienia stan po pojawieniu błędu na learning. Po wykasowaniu był spokój na jakieś 500km ale błąd w wrócił.

a auto nie na gwarancji? service newsa nie kojarzę, choć dla 2.0 była jakaś kampania z updatem w zeszłym roku dla modeli dość nowych (typu MY23+), ale jaki błąd wyskakiwał nie podpowiem.

a auto nie na gwarancji? service newsa nie kojarzę, choć dla 2.0 była jakaś kampania z updatem w zeszłym roku dla modeli dość nowych (typu MY23+), ale jaki błąd wyskakiwał nie podpowiem.
tak, jest gwarancja. Początkowo jedynie zapytałem aso czy to jakiś znany temat, ale jedynie zaproponowali przyjechać na podpięcie pod komputer. Za pierwszym razem usunąłem błąd żeby wyczyścić CEL i sprawdzić czy od razu wróci, ale przez jakiś czas był spokój, więc olałem temat. Teraz będę męczył aso.

chciałem się upewnić, w Stelvio żeby dostać się do dolnych przekaźników w boxie pod maską przy reflektorze, to trzeba odkręcić nakrętkę pod spodem boxa żeby dostać się do dolnego zatrzasku tylnej-dolnej pokrywki i ją dopiero zsunąć? Czy jest inna metoda dostania się do dolnego rzędu przekaźników? AI to totalne bzdury pisze a wygooglać mi się jakoś nie udało.
1787568831769.png

Ok, sam se odpowiem. Niezbędne.
Panasonic CM1A-R-12 z Mousera po ok 25zł są idealne i hermetyczne (w odróżnieniu od każdych ori z Mopar).

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót