• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Różnica w pracy skrzyni biegów przedlift polift

Michał B.

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Stelvio
Witam, powiedzcie mi co jest nie tak, albo co zrobić aby podczas przyspieszania dynamicznego, skrzynia nie zmieniała biegu na wyższy tylko ciągnęła wyżej obroty?
Wcześniej miałem Giulia przedlift 2.0 kupiona w salonie- teraz stelvio ostania 2.0 niby ten sam silnik ale podczas przyspieszania Giulia przeciągała obroty nieraz do samego końca a stelvio nawet jak mocno docisnę przerzuca na wyższy bieg - bez sensu. Czy zrobić mu czip silnika, skrzyni, czy jeszcze jakieś inne rozwiązanie aby to w miarę chodziło ? Może tryb race ?
Pozdrawiam

Witam, powiedzcie mi co jest nie tak, albo co zrobić aby podczas przyspieszania dynamicznego, skrzynia nie zmieniała biegu na wyższy tylko ciągnęła wyżej obroty?
Wcześniej miałem Giulia przedlift 2.0 kupiona w salonie- teraz stelvio ostania 2.0 niby ten sam silnik ale podczas przyspieszania Giulia przeciągała obroty nieraz do samego końca a stelvio nawet jak mocno docisnę przerzuca na wyższy bieg - bez sensu. Czy zrobić mu czip silnika, skrzyni, czy jeszcze jakieś inne rozwiązanie aby to w miarę chodziło ? Może tryb race ?
Pozdrawiam
W mojej Stelvio, w czasie przyspieszania, jak płynnie dodaję gazu to zmienia przy 2-3krpm ale jak jadę dynamiczniej i wcisnę w podłogę gaz, to bez problemu wkręca ponad 5krpm. Zazwyczaj jadę na "N", na "D" to już w ogóle wyżej trzyma obroty.

W mojej Stelvio, w czasie przyspieszania, jak płynnie dodaję gazu to zmienia przy 2-3krpm ale jak jadę dynamiczniej i wcisnę w podłogę gaz, to bez problemu wkręca ponad 5krpm. Zazwyczaj jadę na "N", na "D" to już w ogóle wyżej trzyma obroty.
A z którego masz roku ?

Niektórzy piszą w stopce profilu co mają...
U mnie "miedzylift", my21, też ciągnie na biegu raczej dlugo.

Pytałeś Macio71 o rocznik, ma napisane w stopce, że 2025 :-).

A z którego masz roku ?
2025
W Compass miałem ZF 9HP i przez pierwsze ok. 5kkm cuda robiła ale się nauczyła. Tłumaczyli mi, że ma iles map i dostosowuje sie do stylu jazdy. W Alfie nie było problemów. Nie wiem jak tu jest. Fakt, że czasem zrzuci do 1200rpm ale pomogę łopatką i wskakuje 1500.

Ostatnia edycja:
no właśnie mi cały czas zrzuca na 1.200 ale tez teraz pomagam łopatkami mam nadzieje ze się nauczy- przez długi czas jeździłem na A wiec to może ta przyczyna ze się nauczyła zamulać

Pozdrawiam
ekosreko jak mistrz intelektu powiedział? trochę z ciekawości, trochę z namowy do mojej 4.2018 wgrany został soft skrzyni z polifta - masakra, opóźniona reakcja na łopatki w Race (wiecznie zaliczałem odcinkę na torze), obroty zaś potrafil trzymac 1300... potem wgraliśmy soft o jedno oczko wyższy niż miałem z końcówki 2018r (Gx11xxxxx), reakcja na łopatki wróciła, ale te obroty to dalej tak średnio. Po roku został wgrany soft podobny do ori (Gx90xxx), tylko akurat był z wersji USA (bo takie głównie krążą u tych co mają sprzęt do updatów) i jest jak było ori, najlepiej. Niestety, softy ECM, reakcja na gaz też mocno ukierunkowana na niższe zużycie paliwa - przejechałem się raz stelvio MY23 EU i w N totalny muł.

Ostatnia edycja:
no właśnie mi cały czas zrzuca na 1.200 ale tez teraz pomagam łopatkami mam nadzieje ze się nauczy- przez długi czas jeździłem na A wiec to może ta przyczyna ze się nauczyła zamulać
U mnie jak hamuję silnikiem, to zrzuci na 1200. Kiedy jadę normalnie, ze stabilną prędkością 80-90, na "N" nawet delikatnie dotykając gazu, to trzyma 1400-1500. Przy dłuższych przejazdach jadę na "D".

ekosreko jak mistrz intelektu powiedział? trochę z ciekawości, trochę z namowy do mojej 4.2018 wgrany został soft skrzyni z polifta - masakra, opóźniona reakcja na łopatki w Race (wiecznie zaliczałem odcinkę na torze), obroty zaś potrafil trzymac 1300... potem wgraliśmy soft o jedno oczko wyższy niż miałem z końcówki 2018r (Gx11xxxxx), reakcja na łopatki wróciła, ale te obroty to dalej tak średnio. Po roku został wgrany soft podobny do ori (Gx90xxx), tylko akurat był z wersji USA (bo takie głównie krążą u tych co mają sprzęt do updatów) i jest jak było ori, najlepiej. Niestety, softy ECM, reakcja na gaz też mocno ukierunkowana na niższe zużycie paliwa - przejechałem się raz stelvio MY23 EU i w N totalny muł.
Zgadzam się z tobą -wcześniej miałem Giulia 2.0 T 200KM Q2 z polskiego salonu wersja biuisness - podkręciłem na 308 KM jeździła jak wściekła -biegi trzymał wysoko nie było żadnej ingerencji w skrzynie. Teraz mam tą stelvio 2.0 280 veloce TI ale jest tak zmulona ze aby poszaleć trzeba skrzynie wrzucić na manuał bo wogule się nie słucha -musze podjechać to jakieś tunera zrobić z tym porządek tylko nie wiem czy podkręcić silnik czy skrzynie :/?

pewnie oba elementy trzeba ruszyć, nie wiem na ile skrzynia jest konfigurowalna u tunera - z tego co wspomniał mi gość który moją giulię robił ECU, to jeśli robiłby skrzynię to raczej chodziło o przyspieszenie zmian biegów, co uznałem za niepotrzebne bo jeżdżę w Dynamicu i tu szybko dość zmienia, a sporadycznie na torze i tak w Race jeżdżę a tu zmienia jeszcze lepiej. Czy moga zmienić poziomy obrotów przy których są zmiany, jakieś targety kiedy nie przyspieszasz, strategię zmiany przy przyspieszaniu słabszym i mocniejszym to nie wiem - pytać tunera trzeba. Silnik pewnie idzie odmulić - w mojej tuner nie tylko dodał moc/moment (to była pierwsza itereacja), dalej mu marudziłem o lagu przy ruszaniu to kiedyś podjechał do mnie i trochę pokręcił przy sterowaniu turbiną (wykasował jakieś opóźnienie w mapie turbo w autach EU) i przy wastegate (powiedział że pół tego dał co USA ma ustawione) - to laga przy ruszaniu nie zmieniło, ale podczas jazdy auto stało się bardziej responsywne.

Pięknie, też zastanawiałem się nad dodaniem race ale w napędzie na 4 koła nie wiem czy ma to sens - fakt że na trybie A napewno nie będzie tak zmulony jak teraz - przynajmniej tak miałem w Giulia

Pięknie, też zastanawiałem się nad dodaniem race ale w napędzie na 4 koła nie wiem czy ma to sens - fakt że na trybie A napewno nie będzie tak zmulony jak teraz - przynajmniej tak miałem w Giulia
Chyba nikt nie jeździ w trybie A. Nie po to się kupuje taki samochód, żeby zamulać, no i to raczej mało zdrowe dla silnika. W trybie A, co prawda nie ma "żeglowania" ale tam się chyba skrzynia odłącza przy puszczeniu gazu i silni jedzie na wolnych obrotach. Raz tylko spróbowałem z ciekawości i już wiem, że więcej nie będę. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli coś źle kombinuję.

Żeglowanie to właśnie to odłączenie skrzyni jak to nazwałeś. Najprościej porównać to do wrzucenia luzu w manualu

porównanie stelvio MY2018 i MY 2024 - w tej drugiej w trybie D trzyma obroty na danym biegu ni nie dąży do wbijania coraz wyższego biegu - w przedlifcie także w trybie D również wbijała niemal na silę coraz wyższe biegi

masz niemiarodajne auto bo z rynku USA, te auta inaczej działają niż EU - wiem, bo wieloma różnymi wjeżdżałem do garażu, i wiem bo tuner mi częściowo wrzucił ustawienia w ECM z USA (połowicznie powiedzmy). Skrzynie też mają inne softwary na USA.

Tak ja oba auta mam krajowe - i taką różnicę zauważyłem - wręcz przeciwnie, Giulia przedlift trzymała biegi stelvio polift 2 wrzuca coraz wyższy. W Giulia zawsze jeździłem na trybie A bo pozostałe to były już wścieklizny ale miałem zachipowana i tryb race ponad 300 KM dynamic to tylko na drogach S. Race z pod świateł jak chciałem poszaleć ale trzeba było uważać bo bokiem często leciał - teraz prawko zabierają za takie zabawy więc może i lepiej że sprzedałem )

Żeglowanie to właśnie to odłączenie skrzyni jak to nazwałeś. Najprościej porównać to do wrzucenia luzu w manualu
Jak kiedyś miałem zastępczy Jeep, to wydawało mi się, że podczas żeglowania (pokazywała się kontrolka z żaglem) wyłączał się też silnik. W sumie to jeden czort. Tak czy inaczej katuje silnik, podobnie jak te Atkinsony odłączające cylindry.

Amortyzatory
Powrót