• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Weryfikacja skrzyni biegów szarpanie

Pierwotnie ZF wyraźnie wymagał wyłącznie statycznej wymiany oleju w tych skrzyniach. Aktualnie (może lobby warsztatowe ostro podziałało?) dopuszczają również dynamiczną. zmieniło się to jakiś rok czy dwa temu.
Ciafok, możesz wrzucić źródło tej informacji? Szukałem na stronie ZF i udało mi się znaleźć tylko info o statycznej :/

Robiłem kilka miesięcy temu wymiane oleju (z filtrem) z skrzyni ZF8HP w ASO Gdańsk. Wymiana statyczna, jak zaleca producent skrzyni - ZF. Weszło ok. 5 litrów. Po wymianie nie mam żadnych problemów ze skrzynią (zreszta przed wymianą również nie miałem). Wymianę zrobiłem tylko i wyłącznie z powodu przebiegu (ok. 90 tkm).

Pacjent stelvio po wymianie oleju w skrzyni biegów zmiana biegów wszystko ok hamujac na swiatlach dojezdzajac jak zbija najnizszy bieg to jest mocne szarpniecie. Jak juz prawie zatrzymal sie.
KTOS CO WIE mial cos takiego
KTOS CO WIE, KTOS NIE WIE, bez szklanej kuli nie da się dokładnie wywróżyć recepty na problem Autora postu.
Niech Autor postu łaskawie poda nam podstawowe dane auta i okoliczności tego "szarpnięcia", tj:
- Rok, przebieg auta, kiedy ostatnio oleje zmienione (wcześniejsza wymiana), RODZAJ NAPĘDU, wersja silnikowa (2.9 ma m.in. inną skrzynię)
- Czy tylko na zimnym, czy na ciepłym też?
- Czy nieznana siła szarpie Autora postu w przód, czy może w tył na początku? (być może problem z lockupem hydrokinetyka w skrzyni)
- Czy była jazda próbna? Jak tak to ile km?
- Czy sprawdzane były ciśnienia i czasy napełniania?
- Czy procedura zgodna z zf i uzupełnienie oleju po przeżonglowaniu biegami i w odpowiednich temperaturach?

kasowałes adaptację skrzyni
Adaptacji się nie kasuje po wymianie oleju, jedynie po ingerencji w mechatronikę lub dalej w kosze sprzęgłowe.

Cos po klikałem jest lepiej ale tam jest kilka różnych ustawień kto wie które prawidłowe powinienem włączyć.
Najlepiej, byle jak, potem takie cukierki trafiają na OLX/Otomoto. Informacje co kliknąć są łatwo dostępne, wystarczy poczytać, a nie zaśmiecać forum.

Są jakieś konkretne przesłanki, że w 8HP nie należy robić wymiany dynamicznej? Mam niedaleko firmę specjalizującą się w ASB i oni twierdzą, że jak najbardziej w ZF8HP wymienia się olej dynamicznie. Wymieniałem tam w Jeep w ZF9HP dynamicznie i żadnych problemów nie miałem. Co może pójść nie tak podczas wymiany dynamicznej? Większość warsztatów jednak przy skrzyniach hydrokinetycznych zaleca taką wymianę. Przy dwusprzęgłowych ma wystarczać wymiana statyczna.
Gadanie, żeby im się maszyny zwróciły, mniej roboty mają wtedy. Przy takiej wymianie oleju w skrzyni następuje tzw. efekt "g... wpadło w wentylator", albo zassie albo rozrzuci wszędzie. Magnesy w misce łapią wiórki, a flush pcha to co się słabiej osadzi na magnesie w wąskie kanaliki w mechatronice. Może coś zespuje, może obędzie się bez szkód i przeczyści lepiej niż statyczna, kto wie.

Czy udało się na jakiś trop trafić, lub co lepsza, czy udało się rozwiązać problem? Pełno wątków a pojedyncze osoby dzielą się wiedzą. Moim skromnym zdaniem, to forum jest od tego. Bez dzielenia się wiedzą, nasze forum stanie się kolejną elektrodą.

KTOS CO WIE, KTOS NIE WIE, bez szklanej kuli nie da się dokładnie wywróżyć recepty na problem Autora postu.
Niech Autor postu łaskawie poda nam podstawowe dane auta i okoliczności tego "szarpnięcia", tj:
- Rok, przebieg auta, kiedy ostatnio oleje zmienione (wcześniejsza wymiana), RODZAJ NAPĘDU, wersja silnikowa (2.9 ma m.in. inną skrzynię)
- Czy tylko na zimnym, czy na ciepłym też?
- Czy nieznana siła szarpie Autora postu w przód, czy może w tył na początku? (być może problem z lockupem hydrokinetyka w skrzyni)
- Czy była jazda próbna? Jak tak to ile km?
- Czy sprawdzane były ciśnienia i czasy napełniania?
- Czy procedura zgodna z zf i uzupełnienie oleju po przeżonglowaniu biegami i w odpowiednich temperaturach?

Adaptacji się nie kasuje po wymianie oleju, jedynie po ingerencji w mechatronikę lub dalej w kosze sprzęgłowe.

Najlepiej, byle jak, potem takie cukierki trafiają na OLX/Otomoto. Informacje co kliknąć są łatwo dostępne, wystarczy poczytać, a nie zaśmiecać forum.

Gadanie, żeby im się maszyny zwróciły, mniej roboty mają wtedy. Przy takiej wymianie oleju w skrzyni następuje tzw. efekt "g... wpadło w wentylator", albo zassie albo rozrzuci wszędzie. Magnesy w misce łapią wiórki, a flush pcha to co się słabiej osadzi na magnesie w wąskie kanaliki w mechatronice. Może coś zespuje, może obędzie się bez szkód i przeczyści lepiej niż statyczna, kto wie.

Czy udało się na jakiś trop trafić, lub co lepsza, czy udało się rozwiązać problem? Pełno wątków a pojedyncze osoby dzielą się wiedzą. Moim skromnym zdaniem, to forum jest od tego. Bez dzielenia się wiedzą, nasze forum stanie się kolejną elektrodą.
Patrzysz na daty napisania wątku. Nawet nie chce mi sie czytać tych wypocin.

Mama kultury nie nauczyła, napisz do niej.
Kolego, beton to określenie na osobę do której nic nie dociera, nie przezwisko. Moją rodzinę proszę zostawić w spokoju, to niekulturalne.

Za takie zachowanie moim zdaniem powinieneś dostać bana na kilka dni celem ostudzenie emocji.

Amortyzatory
Powrót