• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Weryfikacja skrzyni biegów szarpanie

marekkoczta

Aktywny
Auto
alfa romeo
Pacjent stelvio po wymianie oleju w skrzyni biegów zmiana biegów wszystko ok hamujac na swiatlach dojezdzajac jak zbija najnizszy bieg to jest mocne szarpniecie. Jak juz prawie zatrzymal sie.
KTOS CO WIE mial cos takiego

Pacjent stelvio po wymianie oleju w skrzyni biegów zmiana biegów wszystko ok hamujac na swiatlach dojezdzajac jak zbija najnizszy bieg to jest mocne szarpniecie. Jak juz prawie zatrzymal sie.
KTOS CO WIE mial cos takiego
hmm zaczął bym od spalenia szmaty jeżeli jest to rwd jak to mówi mój mechanik „nie zaszkodzi a może pomóc” i właśnie może to pomoże i w jakiś sposób olej dopłynie do wszystkich miejsc skrzyni i sprzęgła się przez to ułożą pozdro grazie

Awd to jest skrzynia po wymianie oleju przez pare km bylo ok pozniej to zaobserwowalem adaptacja skrzyni nigdy w to nie wierzylem.

Ja miałem w Subaru 5EAT i tam miałem dokładnie taki sam objaw. Adaptacja pomogła.
Wiadomo, inna skrzynia, inny producent, ale obydwie to klasyczne planetarne elektrohydrauliczne skrzynie, logika pewnie podobna.

Właśnie miałem pytać czy coś się wyjaśniło w temacie.
Marcinek chodzi o to?

Załączniki

• Screenshot_2026-04-28-10-38-50-115_com.AlfaOBD.AlfaOBD.jpg
    Screenshot_2026-04-28-10-38-50-115_com.AlfaOBD.AlfaOBD.jpg
    158 KB · Wyświetleń: 28
Czyli pod transmisja są 2 wejścia adapter szary i tu jest wymiana oleju. Obrazek 1 i 2 i pod automatic zf8hp jest reset wartości...obr nr 3.

Załączniki

• Screenshot_2026-04-28-11-58-15-176_com.AlfaOBD.AlfaOBD.jpg
    Screenshot_2026-04-28-11-58-15-176_com.AlfaOBD.AlfaOBD.jpg
    208.9 KB · Wyświetleń: 19
  • Screenshot_2026-04-28-11-58-32-636_com.AlfaOBD.AlfaOBD.jpg
    Screenshot_2026-04-28-11-58-32-636_com.AlfaOBD.AlfaOBD.jpg
    148.6 KB · Wyświetleń: 19
  • Screenshot_2026-04-28-11-59-06-637_com.AlfaOBD.AlfaOBD.jpg
    Screenshot_2026-04-28-11-59-06-637_com.AlfaOBD.AlfaOBD.jpg
    169.2 KB · Wyświetleń: 19
Ja jeszcze w skrzyni nie zmieniałem, ale widać te resety potrzebne są jak np przy serwisie olejowym. Tyle że w tym przypadku skrzyni trafił się problem bez resetu tego. Teraz kwestia które resety, opcje wymagane.

Są jakieś konkretne przesłanki, że w 8HP nie należy robić wymiany dynamicznej? Mam niedaleko firmę specjalizującą się w ASB i oni twierdzą, że jak najbardziej w ZF8HP wymienia się olej dynamicznie. Wymieniałem tam w Jeep w ZF9HP dynamicznie i żadnych problemów nie miałem. Co może pójść nie tak podczas wymiany dynamicznej? Większość warsztatów jednak przy skrzyniach hydrokinetycznych zaleca taką wymianę. Przy dwusprzęgłowych ma wystarczać wymiana statyczna.

Są jakieś konkretne przesłanki, że w 8HP nie należy robić wymiany dynamicznej? Mam niedaleko firmę specjalizującą się w ASB i oni twierdzą, że jak najbardziej w ZF8HP wymienia się olej dynamicznie. Wymieniałem tam w Jeep w ZF9HP dynamicznie i żadnych problemów nie miałem. Co może pójść nie tak podczas wymiany dynamicznej? Większość warsztatów jednak przy skrzyniach hydrokinetycznych zaleca taką wymianę. Przy dwusprzęgłowych ma wystarczać wymiana statyczna.
Jakiś czas temu została wydana rekomendacja by w tych skrzyniach wymieniać tylko statycznie bo wymiana dynamiczna wiążę się z ryzykiem uszkodzenia elektrozaworów. Nie pamiętam tylko czy było to zalecenie BMW czy ZF.

Pierwotnie ZF wyraźnie wymagał wyłącznie statycznej wymiany oleju w tych skrzyniach. Aktualnie (może lobby warsztatowe ostro podziałało?) dopuszczają również dynamiczną. zmieniło się to jakiś rok czy dwa temu.

Pierwotnie ZF wyraźnie wymagał wyłącznie statycznej wymiany oleju w tych skrzyniach. Aktualnie (może lobby warsztatowe ostro podziałało?) dopuszczają również dynamiczną. zmieniło się to jakiś rok czy dwa temu.
Fakt, że warsztat (mają kanał na YT Automatyczni.pl) robi sporo samochodów, nawet Mikiciuka z Porsche widziałem u nich. Kolejna sprawa, że to może być kwestia kasy, bo za dynamiczną płaciłem 2-3 lata temu 2,3kpln. Znacznie więcej niż przy nawet dwóch statycznych. Chociaż nie ukrywam, że wymiana dynamiczna (jeśli chodzi o skuteczną wymianę całego oleju) bardziej do mnie przemawia.
Rozumiem, że ASO wymienia tylko statycznie. W Jeep nie chcieli za bardzo nawet statycznie wymienić.

Amortyzatory
Powrót