• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Stelvio] Nowe opony podniosły komfort bardzo znacząco. Warto słuchać eksperta.

Giorgio

Użytkownik
Auto
Stelvio First Edition
Dwa miesiace temy zmieniłem 20" opony w Stelvio z OEM Michelin Lttitude 3 na rewelacyjne Pirelli Scorpion. (tylko Scorpion bez dodatków). Komfort jazdy podniosl się dramatycznie. Juz żadne studzienki czy złącza nie szarpią samochodem. Podniosłem tymczasowo ciśnienie do 2.7 i dalej super. Stabilnie, mieko i.... cicho! Prowadzenie tez jest jak było. Opór toczenia mniejszy....Nie widzę minusów.

Te opony doradził mi nasz kolega Kołpak z Częstochowy. I to nie pierwszy raz dal dobra rade słuchając moich "wymagań." Wcześniej do Subaru Outbacka i XV doradził Vredestain Quatrac Pro... założyłem do obydwóch i trafione w dziesiątkę. Zima w Alpach i upal latem jak teraz nie straszne. W zeszłym tygodniu namówił mnie na Yokohama Geolandar CV 4S G061 do nowego Volkswagena T6.1 Californi 4MO aby camper dawał sobie rade na trawie, błocie, piasku w trakcie campingowych wypraw w terenie i jednocześnie nie wył na asfalcie.

Naprawdę warto dać ekspertom zawezyc listę bo opon jest aż za dużo na rynku by samemu to ogarnąć. Naprawdę polecam Scorpiony do Stelvio... samochód stal się dużo przyjemniejszy w trasie. Jakby dostał "upgrade" w zawieszeniu.

Ostatnia edycja:
Miałem Yokohamy Geolandanr w Lincolnie Navigator naprawdę dobra opona. Mam i miałem w innych autach sportowe Semi-Slick i też robiły wyniki. Generalnie trzeba wiedzieć czego szukać

Jeżdżę na fabryxznych Michelinach, za jakiś czas zmiana.
Co z twierdzeniem które gdzieś mi wpadło w oczy, że ponoć świetnie sprawują się w Stelvio opony dedykowane do elektryków? Że ciche, małe opory toczenia, przystosowane do ostrych przyśpieszeń i dużych ciężarów (choć Alfy jakoś szczególnie ciężkie akurat nie są).
Ktoś ma może jakieś doświadczenia/wrażenia?

Sporo czasu spędziłem "na badaniach" zanim założyłem Scorpiony. Z recenzji opon oznakowanych do elektryków wnioskuje ze są mniej komfortowe i nie lubią mokrych nawierzchni. Reszta jak napislales netzmark, się zgadza.

Zasadniczy problem jest taki, że porownujesz opony stare do nowych. Każda nowa będzie lepsza od starej, a jeżeli ze starymi jeszcze razem ze zużyciem coś się działo, jakieś nierówne zużycie, ząbkowanie, to już w ogóle bedzie przepaść. Myślę ze porównując nowe do nowych ten efekt móglby być znikomy.

To dziwne dlaczego akurat opony do elektryków miałyby bać się mokrego i nie być komfortowe. Nie mówię że tak w praktyce nie jest ale logiki mi brakuje.

Jeżdżę na fabryxznych Michelinach, za jakiś czas zmiana.
Co z twierdzeniem które gdzieś mi wpadło w oczy, że ponoć świetnie sprawują się w Stelvio opony dedykowane do elektryków? Że ciche, małe opory toczenia, przystosowane do ostrych przyśpieszeń i dużych ciężarów (choć Alfy jakoś szczególnie ciężkie akurat nie są).
Ktoś ma może jakieś doświadczenia/wrażenia?
mam od 2 sezonów piloty sport ev - nie kupie innych opon w przyszłości.

No i co jakieś zauważalne problemy na mokrym czy z komfortem??
Zakładam że nie skoro zamierzasz się ich trzymać.

Tyre Reviews strona tor chyba najbardziej ceniona publikacja o oponach, kropka. (In English out of UK) Na pewno wielu z Was ja zna. Oto jak tam skomentowano oponę Pilot Sport EV:

"Based on the available results, the Michelin Pilot Sport EV struggled in wet conditions, with relatively poor performances in wet braking, aquaplaning, and curved aquaplaning tests. The tyre's dry handling performance was moderate, placing 6th among the tested tyres." W calosci testu 9 miejsce, ostatnie. Komfort tez 9 miejsce glowing za "noise"

Testowana także nie EV wersja zajęła czołowa pozycje. #1.

Ostatnia edycja:
sprawa wygląda tak - stelvio lata na 20 - stkach wiec komfort zawsze był i jest "taki se". Dużo lepiej jest przy adaptacyjnych amorach no lecz ich nie mam. ale do sedna. Nie zauważyłem baków w komforcie w porównaniu z wcześniejszymi Pirelli scopron Verde czy GY Eagle Asimetric 3 - pierwsza z tych opon miała tendencje do przyśpieszonego starzenia się - tj widać było jakby murszenie opony z boku i mikropęknięcia mimo że dbane "nacierane" a auto niemal 24 h 3-mane w garażu.
Good year niczym się nie wyróżniały in plus ani ciche ani komfortowe jakoś prowadzenia tez nie poprawiły- wada - cena a po 25 tkm zostało 2-3 mm bieżnika.
Drugi sezon mam te michały Pilot Sport w wersji EV -zauważone po 35 tkm - minimalne zużycie, nie stwierdzam utraty trakcji, do tego znacząco spadł hałas w środku (opony maja wewnątrz piankę) i około 1,0 do 1,5 litra spadło spalanie.
dlatego jak będzie konieczność zakupu opon do samochodu szukam tylko takich

- - - Updated - - -

Tyre Reviews strona tor chyba najbardziej ceniona publikacja o oponach, kropka. (In English out of UK) Na pewno wielu z Was ja zna. Oto jak tam skomentowano oponę Pilot Sport EV:

"Based on the available results, the Michelin Pilot Sport EV struggled in wet conditions, with relatively poor performances in wet braking, aquaplaning, and curved aquaplaning tests. The tyre's dry handling performance was moderate, placing 6th among the tested tyres." W calosci testu 9 miejsce, ostatnie.

Testowana także nie EV wersja zajęła czołowa pozycje. #1.

powoli powoli- restzależy od wielu czynników- rozmiaru indeksu i auta na jakim się je testuje- jak pisałem nie zauważyłem jakichkolwiek ograniczeń na mokrym a tych opon trochę w życiu przepuściłem - do tej pory najgorsze był Continentale letnie- dramat na mokrym.

Zasadniczy problem jest taki, że porownujesz opony stare do nowych. Każda nowa będzie lepsza od starej, a jeżeli ze starymi jeszcze razem ze zużyciem coś się działo, jakieś nierówne zużycie, ząbkowanie, to już w ogóle bedzie przepaść. Myślę ze porównując nowe do nowych ten efekt móglby być znikomy.

Możliwe, że masz rację. Stara guma to i twarda. Moje odczucia są natomiast podobne do kolegów.
Continental bodajże 5 letni a nowe Pirelli Scorpio all season SF 2 to przepaść! Nie sądziłem, że tak może się podnieść komfort jazdy na nowych oponach.

Trochę natomiast uważam czytając komentarze tych opon, że to zasługa marki Pirelli w 85% a 15% w nowej świeżej gumie.

Dyskusje o oponach to tak jak o oleju... każdy wie co najlepsze dla niego i tak pewnie jest. Dalej uważam ze nasz kolega Kołpak doradzi profesjonalnie. Ja kończę temat i jeśli moje uwagi się komuś przydadzą to się ciesze. Po to założyłem ten watek.

Czeka mnie zakup opon letnich do stelvio w rozmiarze 20’’ i chętnie poznałbym Wasze opinie

Rozpatruję
- Pirelli p zero pz4 (Alfa Romeo)
- Pirelli p zero pz4 (wersja BMW, na papierze lepsze parametry i jestem ciekaw czy różnica byłaby odczuwalna, może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie)
- Michelin pilot sport 4 suv
- Pirelli scorpion bazując na pozytywnych opiniach powyżej

Chętnie posłucham Waszych opinii, kupiłem go na oponach wielosezonowych, w zimę było super ale na lato muszę je wymienić

p zero z homologacją Alfy. Takie są fabrycznie. Świetna opona. Jak nie miałeś, sprawdź. Kolejne możesz kupić inne, aby porównać. Moim zdaniem, auto - w moim przypadku Giulia, prowadzi się super pewnie na tej oponie.

U mnie wleciały P ZERO (pz4) z homologacją Mercedesa i systemem NCS ( dodatkowo wyciszone pianką ). Opony naprawdę ciche, świetne pod kątem komfortu jaki trakcji.

Załączniki

• IMG_0291.jpg
    IMG_0291.jpg
    865.4 KB · Wyświetleń: 29
A ja smigam na SCORPION all seassion SF3 od 5 tys/km
Wcześniej CrossClimate wytrzymały 53 tys/km

Opona rewelacja bardziej sztywna precyzyjna w porównaniu do CrossClimate

Zgłębiłem trochę temat tych opon i jeżeli kogoś to zainteresuje to poniżej wnioski.
Zaciekawiło mnie, że Pirelli PZero z homologacją AR w rozmiarze 255/45 R20 mają nośność 101, a wg instrukcji powinny mieć 105. Dziwne, żeby homologowane opony miały parametry niespełniające wymagań ale po przejrzeniu nowszej instrukcji okazało się, że to opony dedykowane dla Stelvio Q 2.9 na przód - tam rzeczywiście jest 101. Oficjalna strona Pirelli potwierdza te wnioski, dla silnika 2.0 280KM nie ma wskazanego modelu PZero

Podsumowując - nie ma opon Pirelli PZero 255/45/20 z homologacją AR dla Stelvio 2.0 280KM

Na około 70 ogłoszeń nowych Stelvio 2.0 280KM wystawionych na otomoto przez dealerów każdy ma fabrycznie założone Michelin Pilot Sport 105W (do tego XL) i taka opona rzeczywiście ma homologację AR.
Czyli można wyciągnąć wnioski, że albo Pilot Sport 255/45/20 105W XL z homologacją AR albo cokolwiek innego spełniającego te parametry, a jak PZero to paradoksalnie każde inne, niż te z homologacją AR, bo wszystkie do BMW, Mercedesa albo reszty spełniają wymogi z instrukcji poza homologowanymi przez AR, bo te z kolei nadają się tylko do Stelvio 2.9 na przód

Amortyzatory
Powrót