Montaż zestawu Bose

• Autor wątku Autor wątku beg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziwne, według e-learn wersja BOSE nie ma tweeterów na górze tylko tweetery wbudowane w głośniki... Możecie cyknąć fotę tych górnych tweeterów ;p ??

Swoją drogą jeżeli macie oryginalne, to może to jest u Was słabe ogniwo skoro narzekacie tak na BOSE.

Ostatnia edycja:
ja nie pisałem że mam org tweet z tyłu - ot mam i tyle a czy bose czy nie to nawet nie wiem ( ale wg mojej wiedzy nie było tweet tył w bose )
co do tweet w głośnikach z przodu - true

Też mam z tyłu tweetery w bose, ale... te tweety nie grają. Jednakże widać przez sitko, że są... może fabryka montowała jakieś tanie chinole i zostały bo zostały, a w przodu mamy bose sitko zamiast oryginalnych.
Sprawdzałem za to czy mam kabelek do podpięcia tweetów z przodu i nie mam, albo nie wisi tak jak u was. Nie chce mi się rozbierać całego boku, aby to sprawdzać.
bocian może hejtujesz to bose w AR, ale uwierz mi, że to i tak lepiej działa, niż zwykły sub / tuba dołożona u ludzi w samochodach. Oczywiście nikt nikomu nie broni wyłożyć 5k na dobre nagłośnienie, ale mi to akurat nie potrzebne. Bose w GT jest jakie jest i mi wystarcza.

ja nie pisałem że mam org tweet z tyłu - ot mam i tyle a czy bose czy nie to nawet nie wiem

no własnie, nikt nie powiedział, że ktokolwiek ma oryginalne, tylko, że są. Ja też zamontuję 4 tweetery i przyszły właściciel będzie się chwalił, że ma komplet BOSE razem z cykaczami :P

Też mam z tyłu tweetery w bose, ale... te tweety nie grają. Jednakże widać przez sitko, że są... może fabryka montowała jakieś tanie chinole i zostały bo zostały, a w przodu mamy bose sitko zamiast oryginalnych.
Sprawdzałem za to czy mam kabelek do podpięcia tweetów z przodu i nie mam, albo nie wisi tak jak u was. Nie chce mi się rozbierać całego boku, aby to sprawdzać.
bocian może hejtujesz to bose w AR, ale uwierz mi, że to i tak lepiej działa, niż zwykły sub / tuba dołożona u ludzi w samochodach. Oczywiście nikt nikomu nie broni wyłożyć 5k na dobre nagłośnienie, ale mi to akurat nie potrzebne. Bose w GT jest jakie jest i mi wystarcza.

kabelek w przodzie u mnie był - gotowy do działania ( tylko trzeba było mu dać coś do tego działania )

nie "hejtuję" jako takiego ale jak czytam że ktoś chce za to płacić 800-1000zł to mi szkoda tego kogoś ...

"niż zwykły sub/ tuba ..." - zwykły sub powiadasz ...
teraz patrz na tego ( zwykłego niezwykłego suba :lol:

w GT )
87875652.jpg

93983159.jpg

więc o jakim "subie" my mówimy ... ??????????

- - - Updated - - -

dla mnie to są jaja a nie zestaw car audio wymagający dopłaty

- - - Updated - - -

czyli sumując :
kilka gównianych "głośników"
jeden gówniany "sub" :lol:
jeden wzmak
koszt - 800-1000zł ( allegro )

dział humor first class

no ale każdy robi co chce i tyle
jak by mi dzisiaj ktos chciał sprzedać kpl bose z gt za 800zł to bym sie pośmiał i tyle

No to ja też dzisiaj sprawdzę czy z tyłu siedzą jakieś tweetery i czy w ogóle grają...

edit:
też mam.

Ostatnia edycja:
Ale fakt faktem, że moim zdaniem gra to dobrze. Może nie idealnie, ale dobrze, z tym, że wymaga kilku poprawek- chociażby montażu tweeterów

U mnie po rozebraniu z lewej mam zaślepke w kształcie tweetera i wtyczke do podpiecia, która przenosi sygnał. Z prawej był tweeter(!), ale znów nie było na kablach sygnału, także dziś pewnie zmontuje zestaw na zwrotnicach - przy czym głośniki Helixa Dark Blue 62.1 słabiej sobie radzą z przodu, niemniej tweetery w drzwiach przy klamkach dają świetne pierwsze wrażenie odsłuchowe ;)

Drzwi dostaną wygłuszenie i teraz zgryz czy zostawić fabryczną jednostkę (ze zmieniarką), wzmaczniacz z high input i podłączyć przód. Czy też zmieniać jednostkę i zrobić sam przód wyrzucając bose? Pierwsza opcja jest finansowo "lżejsza" bo to raptem koszt wzmacniacza... Być może tak zrobię na początek.

panowie jak zdjąć te czarne plastikowe maskownice w których siedzą popielniczki i tweetery?. chodzi oczywiście o tylne boczki. da się pod nie dostać bez zdejmowania całego poszycia?

panowie jak zdjąć te czarne plastikowe maskownice w których siedzą popielniczki i tweetery?. chodzi oczywiście o tylne boczki. da się pod nie dostać bez zdejmowania całego poszycia?

1. Wysuwasz popielniczkę
2. Naciskasz delikatnie jej srebrną, metalową prowadnicę
3. Wyjmujesz popielniczkę z takich plastikowych "zawiasów"
4. W środku za popielniczką siedzi śruba. Odkręcasz ją
5. Delikatnie podważasz czymś płaskim z boku i masz wyjęty cały element :)

Jak potrzebujesz fotek to mogę podesłać po 16:)

- - - Updated - - -

To teraz ja mam pytanie- które brać? te: http://allegro.pl/hertz-et-20-i2463681889.html czy te: http://allegro.pl/hertz-dt16-dt-16-tweeter-sklep-auto-hi-fi-w-wa-i2467373476.html ? Różnica w cenie jest niewielka, zwłaszcza podliczając przesyłkę. Różnice w mocy też widze, ale ja jestem laikiem. Jak sadzicie, które lepsze?

Nie, bo w tych drugich w ogóle nie podali:P Ale teraz dopiero spojrzałem na te 20 mm :P Czyli co, do GT pasują te drugie, sprawdzone, bo ktoś już takie same montował, nie? Czyli zamawiać w ciemno te z drugiego linku?

5. Delikatnie podważasz czymś płaskim z boku i masz wyjęty cały element :)

Jak potrzebujesz fotek to mogę podesłać po 16:)
to ja poprosze foteczki ;) przy okazji uzupełnisz temat. PS. wyciągałem już popielniczkę i odkrecałem tą śrubke ale nie chciały wyjść a na silę nie chciałem wyciągać żeby czegoś nie polamać.

Jutro do 16 powinienem zrobić fotki i podrzucić na forum. Jakbym zapomniał to przypomnij się na PW, ale powinienem pamiętać:)

Daj spokój, to jest banalnie proste. Wyjmujesz zapalniczkę i odkręcasz śrubkę.
Całość może nie wychodzić, bo przecież ten plastik nie ma prawa utrzymać się na jednej śrubce w miejscu. Dlatego wkładasz pod plastik płaski śrubokręt i delikatnie podważasz plastik raz z prawej, raz z lewej strony, raz od dołu, raz od góry i powoli wyjdzie.

to ja poprosze foteczki

ależ proszę Cię bardzo :D

1. Mamy element. Wysuwamy popielniczkę, naciskamy na "sreberko" i wyjmujemy popielniczkę.
1.jpg

2. Jest śrubka, którą odkręcamy.
2.jpg

3. Podważamy cały element czymś płaskim. Pierwszym razem najlepiej zrobić to nożem, żeby nie uszkodzić tapicerki.
3.jpg

4. I sprawa najważniejsza: Element poza śrubką, trzyma się na 3 zaciskach, dlatego nie możesz wyjąć elementu. Zaznaczone one są kolorem czerwonym. Najlepiej włóż coś wpłaskiego w miejsca, gdzie się one znajdują i delikatnie podważaj. Jak puści jeden, to z resztą powinno być łatwiej. Możesz też najpierw podważyć dół, ale nie ciągnij za mocno, żeby nie powyginać tapicerki.
4.jpg

Powodzenia :)

no to teraz już wiem dlaczego się tak uporczywie trzyma :D dziękuje i wysyłam punkcik dla Ciebie;)
jak tylko znajdę chwilkę czasu na pewno tam zajrzę :D i być może coś pozmieniam

Ostatni pytanie :) Czy zestaw BOSE miał seryjnie montowane zwrotnice? Bo dostałem z tweeterami Hetza w zestawie zwrotnice i nie wiem czy je montować (trochę roboty z tym jest). Bez zwrotnic spalę tweetery, ale jeżeli BOSe miał już seryjnie montowane zwrotnice to nie ma sensu i potrzeby wstawiać kolejnych.
Pierwszy który odpowie dostanie likea :P

Amortyzatory
Powrót