• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Montaż zestawu Bose

Za taki czarny humor likea nie będzie :P ale dzięki

A więc, tweetery zamontowane od wczoraj. Grają moim zdaniem świetnie. BOSE odżył niesamowicie i teraz ma o wiele lepszą jakość. Zamontowane bez zwrotnic, jednakże w nieco inny sposób niż kolega Maciey opisywał i wstawiał fotorelację.
U mnie wyglądało to tak:

1. Wyjęcie całego elementu
2. Wycięcie zaślepek. Otwór został wywiercony nieco mniejszy niż średnica tweetera, następnie wyszlifowany papierem ściernym. Dzięki temu dobrałem idealną średnice i nie musiałem niczego podklejać. Tweeter siedzi wyjątkowo ciasno i stabilnie.
3. Usunięcie maskownic BOSE. Montaż tweetera.

Zdecydowałem się jednak na usunięcie maskownic BOSE i montaż maskownic i elementów montażowych Hetz'a.

Końcowy efekt:
Zdjęcie0185.jpgZdjęcie0186.jpgZdjęcie0187.jpg

Ostatnia edycja:
no i gitarka. troszke biją po oczach te tweetery ale najwazniejsze że grają i własciciel się cieszy. mam już sinusy ze zwrotnicami ale niestety na razie bez zmian- brak wolnego czasu. :mad:

a c za różnica czy pomarańcz przebija przez maskownice BOSE czy Hertza? Ta oryginalna fakt, jest "gęstsza", ale ja chciałem dodać jakiegoś nowego wyglądu w środku.

a więc dziasiaj znalazlem troszkę czasu i wymontowałem tylne oryginalne tweetery które co się okazuje- w ogole nie były podłączone. co za czlowiek wymyślil takie rozwiązanie- nie wiem. wsadzić głośniki i ich nie podłączyć :D śmiech na sali.

61f25129324362e3.jpg

następnie zdemontowalem przednie zaślepki, wyciąłem (na goraco lutownicą) denka spod siatki z napisem bose i założyłem tweetry. wystarczyło wsadzić, przekręcić i się trzymają na wlasnych mocowaniach. wszystko pozakladane tak jak sie należy. gra lepiej. nie są to tweetery z górnej półki i nawet koło takich nie leżały ale robią swoją robotę szczególnie tak od poziomu głośności -10 w górę. niżej są już dużo dużo mniej słyszalne. wygląda to estetycznie i nie męczy ucha. polecam.

4.JPG

kostki były tuż pod zaślepkami, wystarczylo je tylko delikatnie wyciągnąć na wierzch.

2l.JPG3p.JPG
5.JPG

Ostatnia edycja:
Nie wiem jak odkręcane... ja też je wycinałem. Albo nie zauważyłem, że to się odkręca, w co wątpię, albo po prostu występowały 2 rodzaje. Zauważ, że Ty masz auto z 2008 roku. Może po którymś roku zaszły zmiany, moje jest 4 lata starsze.

u mnie był to jednolity odlew

dokładnie tak, a nie inaczej ;) ja ten odlew potraktowałem wiertarką z odpowiednim sprzętem do wyżynania oświetlenia z boazerii i kontaktów. Znalazłem najmniejszy gwint, potem poszlifowałem papierem i weszło co do milimetrów :) może Kolega Maciey miał już lepsza technologię z powodu na młodszy wiek auta

Ja nie miałem tej trudności, zresztą w fotorelacji pokazałem jak te zaślepki należy odkręcić.
Zamówiłem już kolejne Hertze, tym razem na tył i wreszcie będę mógł powiedzieć, że zestaw Bose gra jak należy. No i jak to brzmi : 8+1 głośników :)

Zamówiłeś takie same DT 16 czy jakieś inne? A w tylnych boczkach masz też pociągnięte kostki czy musisz je znaleźć? Pytam, bo ja demontowałem całe plastikowe elementy (te z popielniczką) i z tyłu kostek brak, a z przodu były. Jak będziesz demontował tylne boczki to wstaw proszę fotorelację. Sam chcę pociągnąć tweetery do tyłu przy okazji.

Patrzę teraz na tą Twoją fotorelację i faktycznie zaślepka w plastikowym elemencie jest zupełnie inna niż u mnie. U Ciebie można ją odkręcić, u mnie był stały wylew, który można było jedynie przewiercić. Szkoda, że nie zrobiłem zdjęć, jak to zwykle czynię, gdy coś robię :)
Zresztą nawet sama maskownica nieco się różni między naszymi rocznikami. U Ciebie jest taka ładna chromowana "ramka" u mnie tylko goła, czarna maskownica.

Ostatnia edycja:
Dziwne, że nie miałeś kostek z tyłu. Wydaje mi się, że powinny być. U mnie było wszystko i kostki i głośniczki tylko nie podłączone:)

Sięgnijcie ręką nieco głębiej:) Powinny być..Ja znalazłem bez problemu ale całe boczki zdejmowałem..

Dziwne, że nie miałeś kostek z tyłu. Wydaje mi się, że powinny być

Zapewne są, ale może nie pociągnięte do góry. Ktoś też opisywał podobny przypadek, że zdjął zaślepki klamek i kostek nie było, a po ściągnięciu całej tapicerki okazało się, że kostki były luźno umieszczone gdzieś na dole poszycia boczków:)

Ja ostatnio robiłem rozeznanie czy są kostki z tyłu. Były, miałem je na wierzchu, więc z podłączeniem nie będzie problemu. Nie rozbierałem całego boku, wyjąłem tylko ten element plastikowy z tweeterem.
Kupiłem także DT16. Zrobię fotorelację.

a rozbierał ktoś ten tylni boczek? Bo tego akurat nie wiem jak zrobić. Zakładając najgorszą wersję- że będę musiał szukać kostek gdzieś w tapicerce

a rozbierał ktoś ten tylni boczek? Bo tego akurat nie wiem jak zrobić. Zakładając najgorszą wersję- że będę musiał szukać kostek gdzieś w tapicerce

kolego jeśli masz program- elearn ( do ściągnięcia z forum) dla GT to po kolei masz opisane co i jak rozkrecać i zdejmować. z tego co patrzyłem to proste. kilka wkrętów od boku oparcia siedzenia (trzeba otworzyć oparcie) 1 wkręt mocujący plastik progu drzwi i chyba 2 śruby mocowania pasów bezpieczeństwa do karoserii (metalowy chromowany pręt przy podłodze) . reszta to plastikowe wciski pod tapicerką.

Amortyzatory
Powrót