[Giulietta] Tuning a gwarancja.

A

Arkadius

Guest
Jako iż mało osób zagląda do działu Tuning chcę umieścić ten wątek tutaj.

Prosiłbym wszystkich alfisti, którzy modyfikowali swoje Julki (czy to chiptuning czy coś poważniejszego) o podzielenie się doświadczeniami związanymi z gwarancją. Czy możliwa jest jej utrata po zmianie wydechu etc. Sam przymierzam się do wymiany paru rzeczy, ale nie orientuję się w jakim stopniu wpływa to na utratę gwarancji.

Pozdrawiam!

Generalnie każda modyfikacja auta w okresie gwarancyjnym może prowadzić do jej utraty - chyba że zostanie wykonana w autoryzowanym serwisie wg procedury przewidzianej przez producenta. modyfikowałem zarówno oprogramowanie sterujące pracą silnika jak tez i osprzęt (wydech) w poprzedniej AR156 ale robiłem to po skończeniu okresu gwarancyjnego - taką radę dostałem od sprzedawcy w salonie.

To zleży co chcesz pozmianiać. Myślę że za wymianę wydechu od katalizatora w tył nikt Ci gwarancji nie zabierze. Co do chipa to gwarancję na zespół napędowy tracisz od A-Z.

W mojej gwarancji jest zapis który mówił że jeśli modyfikacja spowoduje uszkodzenie to nie podlega to gwarancji. Więc pozostaje ciężar udowadniania czy zmiana wydechu mogła spowodować awarię czegoś tam zresztą w razie draki chyba możliwy powrót do oryginału. W praktyce jednak ASO wcele nie chciało widzieć żadnych przeróbek bo przecież na naprawie gwarancyjej zarabia. Wprawdzie były to rzeczy nie związane z przeróbkami - mam trochę grzebnięte w elektryce, założone LPG poza ASO i parę drobiazgów odnośnie wnętrza. Ale nie ma czegoś takiego że zmienisz wydech i kompletnie tracisz gwarę na auto.

Ja wymieniałem tłumik końcowy w ASO i dostałem od nich zapewnienie (nie pisemne, więc ktoś może uznać, że żadne), że nie powoduje to naruszenia warunków gwarancji. Strona Supersprinta wspomina, że sam końcowy jest "kompatybilny" z sondami lambda w samochodzie. Spodziewam się, że przy wymianie środkowego mogłyby już być jakieś problemy...

Ja wymieniałem tłumik końcowy w ASO i dostałem od nich zapewnienie (nie pisemne, więc ktoś może uznać, że żadne), że nie powoduje to naruszenia warunków gwarancji.
Bo wymieniałeś w ASO. Pytałem się o chipa. Jak bym założył poza ASO to straciłbym gwarancję, a jak w ASO, to nie.

a w ASO oferowany jest chiptuning? jeśli tak, to w których serwisach spotkaliście się z takimi ofertami?

Dobre pytanie, hehe, bo ja też byłem zaskoczony. Okazało się, że ASO w którym o to pytałem (ADF), współpracuje z kimś kto robi chiptuning, i gdybym się na to zdecydował, to podobno nie było by ryzyka utraty gwarancji.

Ogólnie wygląda to tak, że jeśli w serwisie wykryją ingerencję np. w sterownik, to gwarancja jest cofnięta. Alternatywą są boxy, które zawsze można odłączyć przed wizytą, ale są one wątpliwym rozwiązaniem. Ja np. mam wymieniony tłumik i to żadnego problemu nie sprawia, ale już zrobienie kompletnego wydechu np. downpipe z katem, to też jest to ingerencja, i to poważna, w mechanikę samochodu i ma to wpływ na utratę gwarancji. Wszystko też zależy od znajomości ;]

Nie wiem kogo pytałeś i ile człowiek w firmie pracuje - Na starej wersji internetowej strony dukiewicza była nawet zakładka tuning

Nie wiem kogo pytałeś i ile człowiek w firmie pracuje - Na starej wersji internetowej strony dukiewicza była nawet zakładka tuning

Ano była, chwalili się nawet jakas wypasiona hamownia :)

Pytałem, nic takiego nie oferują.. i nie przypominają sobie by komukolwiek to oferowali. Wiem, że serwisy ściemniają, ale żeby aż tak? ;-)

Z kim rozmawiales z doradcow serwisowych , bo w sumie wybor tam jest ograniczony ;) Ale niedaleko jak na standardy warszawskie masz kreator mocy, zresztą obok ASO Twardowskiego :P

Ano była, chwalili się nawet jakas wypasiona hamownia :)

Z kim rozmawiales z doradcow serwisowych , bo w sumie wybor tam jest ograniczony ;) Ale niedaleko jak na standardy warszawskie masz kreator mocy, zresztą obok ASO Twardowskiego :P

Stronka stronką, na pytanie czy remapują, hamują, etc. odpowiedź brzmiała jasno: "NIE, nie zajmujemy się tego typu przeróbkami". Nie wnikałem, może w przyszłym miesiącu spróbuję wrócić do tematu, ponoć problemem przy remapie jest TCT które posiadam. Zobaczymy :)

To zleży co chcesz pozmianiać. Myślę że za wymianę wydechu od katalizatora w tył nikt Ci gwarancji nie zabierze. Co do chipa to gwarancję na zespół napędowy tracisz od A-Z.

bzdura...
kto ci okryje ze masz inne mapy?
myslisz maja sprzet i odczytuja?

sama mapa to zbior niezrozumiałych krzakow ;]

serwis ewentualnie wgra nowe "ustawienia" i tak stracisz swoje stuningowane mapy

Dodano po 2 minutes:

a w ASO oferowany jest chiptuning? jeśli tak, to w których serwisach spotkaliście się z takimi ofertami?

mozesz spokojnie poza aso

Ogólnie wygląda to tak, że jeśli w serwisie wykryją ingerencję np. w sterownik, to gwarancja jest cofnięta. Alternatywą są boxy, które zawsze można odłączyć przed wizytą, ale są one wątpliwym rozwiązaniem. Ja np. mam wymieniony tłumik i to żadnego problemu nie sprawia, ale już zrobienie kompletnego wydechu np. downpipe z katem, to też jest to ingerencja, i to poważna, w mechanikę samochodu i ma to wpływ na utratę gwarancji. Wszystko też zależy od znajomości ;]

czy komus kiedys odkryli ?
tylko prosze o potwierdzony przypadek :)

Ostatnia edycja:
Ogólnie wygląda to tak, że jeśli w serwisie wykryją ingerencję np. w sterownik, to gwarancja jest cofnięta.
- wszystko zalezy jaki masz sterownik, np. w 8GMF cały "tunning" jest robiony w przestrzeni adresowej do której nie zaglada serwis.
- naturalnie jesli Wi-Tech dogra poprawki to mapy poszły sobie na wakacje i trzeba zrobic korektę map od poczatku.

Amortyzatory
Powrót