• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Bezpieczeństwo w 156

T

TheCuba

Guest
witam

Czy Alfa Romeo przy okazji liftingu 156 wprowadziło jakieś zmiany konstrukcyjne mające na celu zapewnienie większej sztywności nadwozia przy zderzeniu czołowym?

kolega tak z ciekawości czy planuje coś??;)

he he pierwsze pytanie i od razu takie :p faktycznie daje do myślenia :D
Nie wydaje mi się kolego ewentualnie wprowadziła kurtynki boczne ale raczej pasa nie wzmacniała .

miałem 156 2.0TS z 98 ale w lutym 2009 piękna przygoda z alfą się skończyła dość drastycznie...jak na w sumie niedużą prędkość przy zderzeniu (ok 50-45 km/h gdy wyjechała mi octavia) zniszczenia w alfie były duże. Dopiero potem poszperałem na temat bezpieczeństwa w 156 i zobaczyłem crash test i się okazało że alfa w zderzeniu czołowym wypada bardzo kiepsko... Dlatego miałem nadzieję że sobie to wzięli do serca i poprawili coś bo chciałbym wrócić do Alfy! ale chyba jednak poczekam aż 159 trochę stanieje

to długa droga Ciebie kolego czeka. Zobacz na test 147 to może trochę humor Tobie wróci ;)

jak na w sumie niedużą prędkość przy zderzeniu (ok 50-45 km/h gdy wyjechała mi octavia) zniszczenia w alfie były duże.

No i prawidłowo, im więcej się pognie tym więcej energii pochłonie i łagodniej wyhamuje Twoja osobę, w tamtych latach nie odbiegała bezpieczeństwem od innych marek. Zobacz test smarta, co z tego że kabina się nie pognie jak kierowcę pasy tną na pół?

U mnie po lifcie jest w sumie 12 poduszek i kurtyn. Oby nie były potrzebne. Do tego system kontroli trakcji i bardzo dobre hamulce też nie bez znaczenia.

No i prawidłowo, im więcej się pognie tym więcej energii pochłonie i łagodniej wyhamuje Twoja osobę, w tamtych latach nie odbiegała bezpieczeństwem od innych marek. Zobacz test smarta, co z tego że kabina się nie pognie jak kierowcę pasy tną na pół?

NIe tak do końca to jest z tym gięciem im więcej zniszczeń tym lepiej do pasażera... Jak ścianka grodziowa dojdzie z kokpitem do pasażera czy kierowcy to go zgniotą. Ulec zniszczeniu może cała komora silnika a kabina to swego rodzaju klatka bezpieczeństwa która powinna uledz jak najmniejszej deformacji.

Ulec zniszczeniu może cała komora silnika a kabina to swego rodzaju klatka bezpieczeństwa która powinna uledz jak najmniejszej deformacji.

dokładnie!!!a tu niestety dach harmonijka...
dlaczego ncap lub ktoś inny nie rozbijał 166 lub GT? ciekawe jak one wypadły? GT pewnie tak jak 156 bo to na tej samej płycie podłogowej.

A skąd macie te dane ze przed liftem jest jakoś szczególnie źle? ten crash test co jest na youtubie to z tego co kiedyś słyszalem był przy większej prędkości robiony z tąd taki rezultat, no chyba ze źle słyszalem.

Zima idzie zamknijcie temat!!!

Zima nie ma tu nic do tego, najgorsze może zawsze przyjść. Często słychać o tym że kierowca osobówki a co gorsza tira przysną i zjechała na lewy pas...jak trafiasz na tira to tylko przypadek sprawia czy wyjdziesz z tego

Nie jest tak źle, wszystko zależy od bardzo wielu czynników. Inaczej nowe auto a inaczej 10 letnie ze zgniotą podłoga.
Mój przykład praktycznie czołowego zderzenia z autobusem PKS z tym, że auto się odbiło i odwróciło.
S7307693.JPGS7307674.JPG

Nie jest tak źle, wszystko zależy od bardzo wielu czynników. Inaczej nowe auto a inaczej 10 letnie ze zgniotą podłoga.
Mój przykład praktycznie czołowego zderzenia z autobusem PKS z tym, że auto się odbiło i odwróciło.

Z jaka predkoscia? bo na moje oko nie wiecej jak 50 ;> ?

U mnie po lifcie jest w sumie 12 poduszek i kurtyn. Oby nie były potrzebne. Do tego system kontroli trakcji i bardzo dobre hamulce też nie bez znaczenia.
A ja tak z czystej ciekawości zapytam- gdzie ty masz te 12 poduszek i kurtyn???

Amortyzatory
Powrót