Zakup Alfy

• Autor wątku Autor wątku stormer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
Co trochę się zbierało,od poduszek silnika,dwumas,sprzegło,napinacz,wahacze,termostat,2 raz turbo-sama wymiana+części prawie tysiak w serwisie,koszty turbo-1 raz 1200zl a teraz 800zł +wymiana itd itp.Dodam że wszystkie części nówki,oryginalne,no moze prócz wahaczy ale tez dobrej firmy.Co roku trzeba coś wymienic bo nie lubie jak coś w aucie szwankuje-ale do maja bede sprzedawał i przyjdzie pora na 159.

Co trochę się zbierało,od poduszek silnika,dwumas,sprzegło,napinacz,wahacze,termostat,2 raz turbo-sama wymiana+części prawie tysiak w serwisie,koszty turbo-1 raz 1200zl a teraz 800zł +wymiana itd itp.Dodam że wszystkie części nówki,oryginalne,no moze prócz wahaczy ale tez dobrej firmy.Co roku trzeba coś wymienic bo nie lubie jak coś w aucie szwankuje-ale do maja bede sprzedawał i przyjdzie pora na 159.

No to kolego naprawde musiales trafic na jakas 'zajeżdżona' sztuke, normalnie jak o auto ktos dba, wszystkie wymiany na czas, oszczedza troche turbo i nie cisnie na zimnym silniku bez szalenst to takie auto powinno dlugo odwdzieczac sie swoja bezawaryjnoscia nie mowiac o normalnych rzeczach eksploatacyjnych :) Ja swoja poprzednia alfe mialem przeszlo dwa lata i procz termostatu, sprezarki od klimy i jednego wachacza nie mialem jakis wiekszych napraw. Auto sprzedalem znajomemu i On nadal smiga juz roczek i nie narzeka :)

Kolego nie popełnij mojego błędu-kupiłem belle bez towarzystwa mechanika i bez podłączenia do kompa-efekt mam ją 2 lata i włożyłem juz około 8tyś.

Ja takiego błędu nie popełnie napewno. Kupować samochód samemu pod presją to wielki błąd. Jeżeli już zdecyduje się na kupno i będę jeżdził i sprawdzał to zabiore ze sobą znajomego mechanika no i może kogoś skołuje kto się zna na Alfach :) Inaczej to się nawet nie wybieram.. nie chce być naciągnięty.

Ogólnie dzięki za odpowiedzi ;)

Ja takiego błędu nie popełnie napewno. Kupować samochód samemu pod presją to wielki błąd. Jeżeli już zdecyduje się na kupno i będę jeżdził i sprawdzał to zabiore ze sobą znajomego mechanika no i może kogoś skołuje kto się zna na Alfach :) Inaczej to się nawet nie wybieram.. nie chce być naciągnięty.

Ogólnie dzięki za odpowiedzi ;)

Weź przyrząd do mierzenia grubości lakieru, weź komputer i kabel aby sprawdzić na miejscu wszystko co ma zapisane w ECU, jakie błędy itp. Najlepiej ktoś kto się Alfami interesuje i ma dostęp do programów takich jak AlfaDiag lub Fiat ECU Scan. Trzeba by było się także umówić na jakąś stację diagnostyczną by sprawdzili zawieszenie, i wszystkie podzespoły, czy skrzynia pracuje dobrze, czy nie szarpie, czy ma równe obroty i nie faluje.
Powiem szczerze że aby kupić upatrzony model trzeba liczyć cały dzień na sprawdzanie, przede wszystkim na zimno kalkuluj ile włożysz po zakupie w to auto i czy Ci się opłaci. Zarówno sprawdzaj książkę serwisową, kiedy były wymieniane filtry ,olej, rozrząd, bez dokumentacji, nawet nie ma co marzyć że nie będziesz musiał wymieniać wszystkiego po kolei. Im tańszy samochód kupisz tym więcej włożysz w niego kasy aby go doprowadzić do porządku. Okazji nie szukaj bo szybko się zemści, za taniość się słono płaci. Mechanicy często kręcą nosami jak mają Alfę naprawić, jak już to biorą słoną kasę. Trzeba uważać by się nie naciąć na handlarzyka co wciśnie Ci przypudrowanego trupa. Słuchaj silnika, czy nic nie stuka nie puka przy skrętach itp. Nadwozie i podwozie obejrzeć dokładnie z 4 razu dookoła. Żeby sobie nie pluć w brodę później weź kilku znawców i kolegów. Każdy ma inne podejście do tej marki i każdy widzi coś czego na pozór Ty byś nie dostrzegł wcześniej. Dużo by opowiadać ważne by nigdy, przenigdy nie ufać sprzedającemu , podchodzić z dużą dozą podejrzliwości i zadawać mnóstwo niewygodnych pytań na starcie. np> "Dobra Panie gdzie była bita" i wyjmujesz miernik lakieru i mierzysz, zazwyczaj wtedy się kolesie szybko spowiadają że mała ryska tu i tam lekko polakierowana. :) Wtedy wiesz z kim masz do czynienia i jak podejść faceta. Życzę udanego poszukiwania i szczęśliwego zakupu Alfy.

Ta ostatnia z silnikiem 2.4 jak dla mnie najładniejsza :) Fajny silniczek przede wszystkim :) ładnie utrzymana, aż za :) Wszystko ładnie się świeci i w ogóle tylko pokrywy od silnika nie ma, ciekawe gdzie znikła ... fajna felga, przebieg bylaby lala gdyby byl oryginalny, no ale wszystko mozliwe przeciez ;d ale to pewnie do oplat jeszcze jest takze dużo do tej ceny by Ci doszło...

Na ostatnią to sie aż 15 minut zapatrzyłem :) Normalnie cud, ta cena ten przebieg, dlaczego jak ja szukałem takiej okazji nie było? Może dlatego że nie wierze w cuda :D przód malowany nie ma naklejek na listwie przedniej, farby zostało to jeszcze panel pomalował tak jak ja bym chciał, kto zajumał pokrywę pod silnik? wypastowany tak że plakiem mi w pokoju zaczęło śmierdzieć :) . Nie doczytałem czy już opłacona akcyza, bo za ten silnik mała nie jest.

Ten pierwszy chociaż napisał że opłacona, a nie umowa bezpośrednio z Niemcem, bo i takie przypadki spotkałem...

Na ostatnią to sie aż 15 minut zapatrzyłem :) Normalnie cud, ta cena ten przebieg, dlaczego jak ja szukałem takiej okazji nie było? Może dlatego że nie wierze w cuda :D przód malowany nie ma naklejek na listwie przedniej, farby zostało to jeszcze panel pomalował tak jak ja bym chciał, kto zajumał pokrywę pod silnik? wypastowany tak że plakiem mi w pokoju zaczęło śmierdzieć :) . Nie doczytałem czy już opłacona akcyza, bo za ten silnik mała nie jest.

Ten pierwszy chociaż napisał że opłacona, a nie umowa bezpośrednio z Niemcem, bo i takie przypadki spotkałem...

Noo wypucowana to ona jest :) I robi wrażenie :) Hmm, umowa bezposrednio z Niemcem ... :) Ja dwa tygodnie temu kupiłem swoją Alfe no i umowe mialem jako tako bezposrednio z Niemcem, auto było do opłat, ale za silnik 1.9 wszystkich opłat za 2002 rok zapłaciłem 1300 zł, plus paliwko co straciłem na dojazdy ;p ale za 2.4 to z 3 tysie bedzie trzeba wywalic cos mi sie wydaje ;] ;/

Ajj zwróciliście uwagę na tą ostanią :D a poprzednie? :)
Przyznam, że ta 2.4 jest wypucowana ładnie.. nawet opony wyczyscil :P Ciekawe czy opłacałoby się taka kupić..
@Crokus okazje? Kurde za te okazje czasem trzeba słono płacić. Choć sam bym chciał, żeby mi się trafił jakiś zadbany egzemplarz. :)

jeszcze te są ładne.
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-skora-audio-C21918231.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-1-8-16v-tspark-skora-C20964436.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-sliczna-alfa-156-pelna-opcja-C21671102.html
Pierwsze dwie wizualnie ładne. Ostatnia coś niska.. pewnie zawiecha do wymiany.
Skóra :)

Ostatnia edycja:
Hehe, a bo wiesz, pierwsze wrażenie robi ładne, fela, zawiecha, zadbana i w ogole, ciekawe co by było gdyby się ktoś jej troszke 'glebiej' przyjrzał :P
Hmm, czy oplacaloby sie :) Jesli przebieg jest oryginalny, wszystko w miare trzyma sie kupy to za dobry stan auta czasem warto doplacic niz pozniej w koszta wchodzic :)
A z tych dwóch pozostałych to ta pierwsza ładniejsza i chyba nawet opłacona, gotowa do rejestracji, a ta druga chyba nie ale tamta niby zas tansza... Silnik 1.8 144, mocny ale benzyniaka w Alfie jeszcze nie mialem takze sie nie wypowiadam :) No i kolorek tez ciekawy jest :) cena do negocjacji :):) Ale to jest moje subiektywne zdanie :) Ze zdjec mozna tylko tak powierzchownie zobaczyc ... :) Ale... jak ja np szukalem Alfy to mialem dwa przypadki gdzie pojechalem obejrzec auto a tam zupelnie co innego niz na zdjeciach, tzn nie szlo dostrzec pewnych rzeczy jak zniszczona skora itp :) Takze zawsze lepiej poprosic pare dokladniejszych zdjec na meila niz jechac xxx kilometrow na daremne :)

Takie wypucowane do bólu trochę odciągają uwagę od całokształtu, moim zdaniem :)

No baaa ;) Wszystko gra na 102, ale tylko na zdjęciu :) Czasem na aukcjach ludzie wstawiają zdjęcia stare gdzie jeszcze ładnie się prezentuje itp. dlatego dobrze mówisz, że trzeba poprosić o aktualne zdjecia na mail'a by się przyjrzeć. Negocjować trzeba ostro, 1000zł trzeba zejść nie ma co. A Ty darian124 negocjowałeś i ile udało Ci się wynegocjować jeżeli tak? :)

Choć sam bym chciał, żeby mi się trafił jakiś zadbany egzemplarz.
nie lec na wypucowane auto zauważ iz prawie wszystkie od handlarzy bądź komisów, poszukaj na forum tu badz na Alfa Club
stronie od takich komisów handlarzy itp szukam rok 166 polske przejechałem tam i z powrotem na marno:( a akcyca od 2,4 czy 2,5 v6 ponad 3000pln cie wyniesie

No baaa ;) Wszystko gra na 102, ale tylko na zdjęciu :) Czasem na aukcjach ludzie wstawiają zdjęcia stare gdzie jeszcze ładnie się prezentuje itp. dlatego dobrze mówisz, że trzeba poprosić o aktualne zdjecia na mail'a by się przyjrzeć. Negocjować trzeba ostro, 1000zł trzeba zejść nie ma co. A Ty darian124 negocjowałeś i ile udało Ci się wynegocjować jeżeli tak? :)

Tam pisałeś o tej 2.4, że coś nisko siedzi, ale to pewnie ma obnizone zawieszenie bo nie sadze zeby ktos auto z takim stanem zawieszenia sprzedawal jesli mialoby tak samo z siebie nisko siedziec :)
Nie no dokładnie, ja sie dwa razy przejechałem bo wszystko niby cacy i w ogóle a na miejscu ukazaly sie niewidoczne na zdjeciu wgniecenia, zadrapania na skorze i w ogole ... Takze zdjecia to wolaj koniecznie, no chyba ze nie masz za daleko zeby sprawdzic dane auto :)
Nie no ten tysiak to zawsze do zrzucenia jest :) Masz pw ode mnie :)

http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-skora-audio-C21918231.html
Trzeba by zadzwonić i sie dowiedzieć o rozrząd, nie napisał nic, jeździ autem od roku i go nie zmieniał i pisze, że zadbany :/ Ja jak bym wymienił rozrząd to bym to napisał w ogłoszeniu :)
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-1-8-16v-tspark-skora-C20964436.html

Filantrop sie znalazł pół samochodu wymienił i po pół roku sprzedaje :)
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-sliczna-alfa-156-pelna-opcja-C21671102.html
Ta najbardziej mi sie podoba przetestował bym ją komputerkiem :)
Fajna zabawa do każdego można sie przyczepić, to naprawdę wróżenie z kart

http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-sli...C21671102.html
Ta najbardziej mi sie podoba przetestował bym ją komputerkiem

Mi też :) Ciemny lakier i jasne wnętrze bajka. Miałem zastrzeżenia co do tego zawieszenia, ale być może faktycznie jest obniżone. Ja osobiście wolałbym seryjne zawieszenie z powodu naszych dróg. Jeszcze by się poobcierały progi, zderzaki przy krawężnikach.
Muszę poczytać więcej o alfadiag'u itp. bo laikiem jestem w tym temacie.

Kolego jak kupujesz Alfę to zwróc uwagę na sprzedającego. Jak jest ubrany. Jeżeli od prywaciarza kupujuesz to zajrzyj do jego garażu. Jak wszystko ładnie ułożone, garaż w miare czysty to i handlarz jest dokładny lubi porządek itd. Patrz jak mieszka wszystko dookoła. Gwarantuje Ci że ludzie którzy dbają o Alfę dbają też o inne sprawy, o siebie itd. Przekonałem się na własnym przykładzie jak kupowałem motocykle. Pozdro

@SCHNNAZZI to byś się u mnie zdziwił, bo garaż dla belli postawiłem z desek po paletach obiłem starym eternitem ogólnie nie wygląda za ciekawie a na budowę wydałem z 50 zł na wkręty, ale przynajmniej alfa ma sucho. A o belle dbam jak umiem i ważne żeby były hamulce zawieszenie i zdrowy silnik :)

Niektórzy w dziurawych butach beda chodzic a ostatni grosz w auto wsadzą ;D Wg, mnie auto musi byc zadbane i tyle, zawsze jest cos do poprawienia czy cos, bo auto ktore ma ponad 10 lat nie bedzie takie jak by z salonu wyjechalo, aczkolwiek zdarzaja sie cukiereczki :) A ta czarna Alfa co kolega wyżej podał fajniutka jest :)

Amortyzatory
Powrót