• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
10 litrów na ostrą jazdę to nie jest dużo jeżeli weźmiesz pod uwagę, że to Wrocław. Mój kolega ma 3.0 V6 w automacie też 166 i pali mu gazu ok 22l/100 km:D

No niby nie... ja biorę pod uwagę Rzeszów :D ostatnio też zakorkowany ale może w 8l się zmieszczę :) to kolega chyba przeznacza całą swoją wypłatę na paliwo :P

---------- Post added at 13:43 ---------- Previous post was at 13:41 ----------

No i co ważne niejedna benzyna dostała już w dupe na światłach:)
Wśrodku powyżej 2500 rpm nie słychac wcale klekotania diesla wręcz przeciwnie 5 cylindrów robi fajny dźwięk:D

Koledzy ładnie podpuszczacie :)

patrząc trzeźwo na oba silniki ekonomiczniejszy wydaje się JTD lub mJTD na dzisiejsze warunki paliwowe.
Jak już wcześniej pisałem nie trawiłem klekotów wogóle, ale do JTD zaczynam się powoli przekonywać.
Pewnie bym nigdy nie spojrzał na 166 w dieslu gdybym się nią wcześniej nie przejechał.
Co do dźwięku silnika, to rzeczywiście miło brzmi. powyżej 2500 prawie jak nie diesel :D

Ostatnia edycja:
Mój kolega zawsze jak do mnie wsiada to wyłącza radio i mówi żebym dał trochę po garach bo ładniu mu bulgocze silniczek :)

a prowadziłes juz 166 ?? czy na razie tylko tak po prostu pytasz bo Ci sie podoba

jak nie to najpierw sie przejedz.... ja sie zakochałem po przejechaniu 150 m a po 200 wiedziałem że bedzie moja.

Ja miałem to samo co pampik:)
Jazda 166 to czysta przyjemność

Jam mam Alfę do sprzedania, ale 2.0V6 turbo. Jak coś to pisz.

Kolego Wedus,
z całym szacunkiem:
Jeżeli stwierdzasz że 10L ropy dla silnika 2,4 JTD 5 cylindrów to dużo, to błagam pokaż mi samochód który przy tej masie i mocy silnika spali mniej !!! Rzeczywiste pomiary a nie dane katalogowe rzecz jasna :)

Jeżeli myślisz o gazie dla 2,5 V6 to poniżej 15-16L nie zejdziesz.

Miałem okazję posiadać 166 2,4 JTD 150 KM więc niby wszystko super dynamika, praca silnika itd. Ostatecznie i tak padło na V6 tyle tylko że 3,0 i niestety :D poniżej 17-18L PB98 zejść nie mogę w mieście.

też lubię jak mruczy rzędowa piątka, a z tym spalaniem to trochę dużo wam wychodzi, ja jak lece do pracy 200km/h to mi pali 7,6l/100km. 8l to max . a do pracy mam 56km i kiedyś zrobiłem tak że nie przekraczałem 100km/h i mi wyszło spalanie 4,7l gdzieś mam zdjęcie w telefonie wyświetlacza z danymi spalania. zrobiłem to bo powiedzieli że 2,4 JTD to duża pojemność i nie da się zejść poniżej 5,5l :) polecam 2,4 JTD

dlatego tez na początku przytoczyłem taką mała ciekawostkę że mi w dwu i pół litorwym silniku z 5 cylindrami wyszło spalania na poziomie 5.8 a tacie narzeczonej 6.1 w 1,4. Także 2.4 jest bardzo szczedny jak na swoje możliwości i gabaryty auta a na dodatek po prostu daje radę z tą masą blachy

Jeżeli już poruszamy rekordy spalania w trasie to również mogę potwierdzić, że da się zejść poniżej 5l. Ale i tak nikt w to nie wierzy dopóki nie zobaczy na własne oczy :D........
Wszystko zależy od stanu silnika, opon, kierowcy oraz warunków na drodze.

Ostatnia edycja:
Ja ma średnie spalanie na poziomie 7,2 mierzonej z całego zbiornika lejąc pod korek dwa razy aby dobrze zmierzyć. Oczywiście jeżdżąc normalnie nieraz trochę bardziej dynamicznie (miasto50%/trasa50%). - 2,4jtd 138km.

Mój kolega zawsze jak do mnie wsiada to wyłącza radio i mówi żebym dał trochę po garach bo ładniu mu bulgocze silniczek :)

a prowadziłes juz 166 ?? czy na razie tylko tak po prostu pytasz bo Ci sie podoba

jak nie to najpierw sie przejedz.... ja sie zakochałem po przejechaniu 150 m a po 200 wiedziałem że bedzie moja.

Właśnie nie jechałem, bardzo mi się podoba... mam zamiar przejechać się jak znajdę coś w swojej okolicy a później chciałbym obejrzeć tą co podałem dużo wczesniej w linku... Tylko trochę daleko może ktoś pomoże z forum :)

---------- Post added at 20:37 ---------- Previous post was at 20:35 ----------

Ja ma średnie spalanie na poziomie 7,2 mierzonej z całego zbiornika lejąc pod korek dwa razy aby dobrze zmierzyć. Oczywiście jeżdżąc normalnie nieraz trochę bardziej dynamicznie (miasto50%/trasa50%). - 2,4jtd 138km.

Oj chciałbym się zmieścić w 8l/100km :) a jak u was z blacharka ???

Liczne rysy i odpryski miejscami do gołej blachy. I co najciekawsze grama rdzy na nich nie widać. Podwozie też w stanie idealnym.

Hmmm same plusy :) coraz bardziej się na nią nakręcam... nie słucham opinii tych co nawet nie jeździli a mówią co Alfa??? tylko nie to :) Moim zdaniem samochód jest wyjątkowy, jeżeli trafi się na zadbany model to nie będzie problemów :P tylko czy taki można gdzieś znaleść...

Na forum.
Poza tym że Ci się podoba miej na uwadze że jeżeli sam nie grzebiesz przy aucie to mechanicy mogą Cię z torbami puścić. Mało kto przy 166 umie robić. Więc każą pół auta po kolei wymieniać :)

Ja szukałem alfy ponad 6 miesięcy PONAD!!!. Obejrzałem chyba z 20 samochodów z internetowej szrotwni zwanej....... (nie obrażając internetowych serwisów giełdowych). Przejechałem pół Polski albo i całą......
Samochody oferowane jako igły okazywały się kapciami. Po jeden powinienem pojechać z kijem na nie z miernikiem do lakieru i kablem do kompa.
I standardowo najciemniej pod latarnią. Kupiłem samochód w swoim mieście "prawie taki jakiego szukałem".

Na moim celowniku nr 1 była 159 ale okazała się za mała dla mojej rodziny. A kombi wogóle nie wchodziło w grę.!!!!
166 ma duży bagażnik spokojnie wejdzie do niego łóżeczko turystyczne, wózk conneco, dwie torby turystyczne sztywne, zabawki, kilka drobnych toreb)
Do środka w długą trasę około 500km wygodnie jadą 4 osoby z fotelikiem z tyłu.
Skórzana tapicerka doskonale się czyści pozwalając zachować czysty samochód.

A gdy postawisz VECTRE obok ALFY to tak jak byś postawił taczkę obok limuzyny :D

Ostatnia edycja:
Ja też od kolegi z pracy kupiłem przez przypadek :) ale warto wrócić do wątku który poruszył marek230482 tzn czy umiesz cos sam przy autku zrobić czy nie. Ja np tak jak i marek230482 ( z tego co wywnioskowałem z postów) robimy wszystko sami międzyinnymi - wymiana tylnego zawieszenia ( całego) rozrząd z pompą wody, wszystko co masz na pasku klinowym, turbine wyciągnąłem i wyczyściłem, zdązyłem juz sam zregenerwoać alternetor i rozrusznik i wile innych których już na prawdę nie pamiętam. Płacimy tylko za części a mechanicy jak widza 166 to się jej boją - jak pojechałem na zbieżność i zobaczyli zawias z tyłu pomierzyli to im kąty nie pasowały i kombinowali jak je tu podciągnąć ( szukali dziur do rozwiercenia i zmiany kątu często tak robią jak auto ma dzwona i kąty nie trzymają ) jak to usłyszałem to im ładnie podziękowałem i pojechałem gdzie indziej

Amortyzatory
Powrót