Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Zalej Valvoline MaxLife FE SAE 5W-30...

Hej Koledzy też przymierzam się do wymiany oleju w Swojej AR 147 2.0Ts 180 tys km. aktualny olej to Mobil super 3000 xe 5w30 co byście mi polecali? czytając wasze wypowiedzi chyba wybiorę Valvoline Maxlife 10w-40

Ten Mobil to bardzo dobry olej, po co lać inny?
Jeśli bardzo pragniesz zmiany to rozważ też:
http://oliwiarka.pl/wszystkie-produkty/13-liqui-moly-olej-silnikowy-top-tec-4100-5w40-5l.html
lub
http://oliwiarka.pl/wszystkie-produkty/23-liqui-moly-olej-silnikowy-leichtlauf-special-5w-30-5l.html

Choć Valvoline, który poleca Murray też jest świetny :) Kiedyś hulałem głównie na Valvo.

gdzieś powyżej czytałem że nie powinno się zalewać alfy olejem poniżej 10w- czy ten 5w-30 nie zaszkodzi ? Pozdrawiam :)

gdzieś powyżej czytałem że nie powinno się zalewać alfy olejem poniżej 10w- czy ten 5w-30 nie zaszkodzi ? Pozdrawiam :)

Zobacz w swojej książce serwisowej jaki olej konkretnie poleca Alfa Romeo i z jakimi aprobatami API itd. Jeśli 5W/30 to zalej taki jak 10W/40 to lej ten.

5W/30 jest czystym,rzadkim(syntetycznym) olejem mającym zapewnić ochronę silnika przed nagarami-osadami, posiada odpowiedni film olejowy, ma dobrą płynność podczas mrozów i podczas gorącego lata, ma za zadanie docierać w silniku tam gdzie powinien.

10W/40 zależy od producenta jak zmodyfikuje swój olej na co go nastawia jeśli chodzi o silniki, jakie dodatki wpakuje. Jest to olej gęściejszy od 5W/30. Jest kompromisem (olej tzw.półsyntetyczny) między syntetycznymi a mineralnymi olejami. Silniki mogą go wymagać z racji konstrukcji, poboru oleju lub przebiegu. Ma za zadanie być płynnym olejem w niskich temp., chronić go przed lakami, szlamami i zachowywać swoją gęstość podczas pracy. Posiada też dodatki uszlachetniające i niekiedy myjące. Dobry jest pod silniki z LPG.
Niektórzy producenci podwyższają dodatki myjące i uszlachetniające oraz aprobaty API czy ACEA tego oleju co stanowi konkurencję dla Mobila i Castrola które to są coraz częściej uznawane za słabe chodzi tu o ilość-jakość.

Jest jeszcze jedno ,,ALE,, osady i szlamy mogą też tworzyć się w silniku z racji jego konstrukcji i nie koniecznie olej musi tu być winowajcą.

Ostatnia edycja:
Lepiej zrób najpierw kompletny rozrząd z wariatorem , bo i tak przy wymianie wariatora konieczny jest nowy olej

Moje uszanowanie.

Przyszła pora i na mnie. Muszę zmienić olej w silniku. Nie wiem jaki jest obecnie zalany. Auto ma przebieg 229tyś. Tak jak w serwisówce, 10W-40 będzie w porządku?

No to dotarł do mnie Millers XFE 10w40 - Pablo polecił to kupiłem :) Do tego zestaw filtrów (powietrze, olej, paliwo, kabina). Miało być to, co dobre dla Alfy i mam nadzieję, że będzie super :)

Zobacz w swojej książce serwisowej jaki olej konkretnie poleca Alfa Romeo i z jakimi aprobatami API itd. Jeśli 5W/30 to zalej taki jak 10W/40 to lej ten.

Dokładnie tak.

Przyszła pora i na mnie. Muszę zmienić olej w silniku. Nie wiem jaki jest obecnie zalany. Auto ma przebieg 229tyś. Tak jak w serwisówce, 10W-40 będzie w porządku?

Jeśli w serwisówce masz 10W40 to tak. Ja jak zwykle zaproponuję LM:
http://liquimoly.pl/features/katalo...page=flypage.tpl&product_id=51&category_id=23
ale cenę sprawdź w Oliwiarce

Ostatnia edycja:
Czy do mojej Belli 156 1.9 JTD 8v przebieg 210tyś gdzie zalewany był 10w40 Liqui Moly, mogę zejść niżej do 5w40 Motula ? dodam ze nie bierze nic oleju. Aha i czy ewentualnie motul 6100 10w40 będzie lepszy od od LM?

Za niedlugo bede wymienial olej w mojej alfie 166 v6 3.0 i tutaj pytanie co do oleju. Ile sie miesci w tym silniku? i jaki jest najlepszy niezwarzajac na koszty? myslalem nad CASTROL EDGE SPORT RS 10W60

Ostatnia edycja:
Castrola bym sobie całkowicie odpuścił, proponuje Millers CFS 10W-60(olej bez kompromisów, najwyższa jakość). Co do ilości oleju to 5,9l lub 6,1l.

Ostatnia edycja:
-A czy 10w60 to najlepszy wybor dla 3 litrowej v6 ? Dodam ze najczesciej jezdze na krotkie dystanse czasem auto nawet nie osiaga 90 stopni.. A taki olej raczej slabo wtedy chroni ;/ Silnik napewno bedzie plukany po starym oleju wiec moze 5w40 ?

http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf

Ostatnia edycja:
Pablo o mnie zapomniał ;)

Tam zaraz zapomniał.
Dopiero przyszedłem z GARAGE.
Tak naprawdę, to uważam, ze LM, Motul, Millers i Valvoline możesz lać śmiało , ponieważ reprezentują naprawdę godny/porównywalny poziom.
Wiem, ze niektórzy uznają to za reklamę, ale coraz więcej ludzi przekonuje się do Millersa, i sobie bardzo chwalą.
Nie będę pisał dlaczego, bo to głupio zabrzmi z mojej strony.

Co do olejów przekładniowych. Zalałem w sobotę do swojej skrzyni Millers Oils CRX 75w90 NT (nanotechnologia), i jako,że ogólnie jestem sceptycznie nastawiony do wszelkiego rodzaju wynalazków, to muszę przyznać, ze skrzynia pracuje faktycznie zupełnie inaczej. Rzekł bym nawet, ze jak nowa. po prostu zmiana biegów przebiega kompletnie bez oporowo. Naprawdę super sprawa.

Choć nie jestem jakimś ekspertem,to ja Ci napiszę bo mam ten sam motor,ewentualnie któryś z fachowców z dziedziny olejowej uzupełni!? Jeśli jesteś pewien na więcej niż 100% przebiegu i silnik bez wycieków i doskonałej kondycji to wydaje mi się że mógłbyś przejść na np. Valvoline 5w40 Max Life ew.Motul bo też jest świetny ! Jeśli masz wątpliwości to bardzo dobrym wyjściem jest 10w40 Max Life na którym jeżdżę i sprawuje się doskonale. Polecam przed wymianą zrobić dobrą płukankę silnika żeby usunąć ten bród i szlam po innych olejach!
p.s osobiście nie polecam olejów ani Mobila,ani Castrola (półsyntetycznych) jeździłem na nich w innym aucie (Lancia Kappa 2.0 16vt) i chlała je na potęgę,a jak zdjąłem dekiel to w silniku ogrom syfu i szlamu!

1. Czy rzeczywiście zmiana oleju w tej samej klasie może spowodować zmniejszenie apetytu na niego ? Chodzi mi tu np o przejście z Mobil 10W40 na Valvoline MaxLife 10W40.

2. Dolał ktoś kiedyś produkt firmy Liqui Moly Visco Stabil ? Jeśli tak wpłynęło to na apetyt olejowy ?

Amortyzatory
Powrót