Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
1. Czy rzeczywiście zmiana oleju w tej samej klasie może spowodować zmniejszenie apetytu na niego ? Chodzi mi tu np o przejście z Mobil 10W40 na Valvoline MaxLife 10W40.

2. Dolał ktoś kiedyś produkt firmy Liqui Moly Visco Stabil ? Jeśli tak wpłynęło to na apetyt olejowy ?

1. Tak, może się zmienić.
2. LM nie lałem, ale do Civica B16 lałem Stop Leak Millersa i spalanie oleju znacznie zmalało.

Choć nie jestem jakimś ekspertem,to ja Ci napiszę bo mam ten sam motor,ewentualnie któryś z fachowców z dziedziny olejowej uzupełni!? Jeśli jesteś pewien na więcej niż 100% przebiegu i silnik bez wycieków i doskonałej kondycji to wydaje mi się że mógłbyś przejść na np. Valvoline 5w40 Max Life ew.Motul bo też jest świetny ! Jeśli masz wątpliwości to bardzo dobrym wyjściem jest 10w40 Max Life na którym jeżdżę i sprawuje się doskonale. Polecam przed wymianą zrobić dobrą płukankę silnika żeby usunąć ten bród i szlam po innych olejach!
p.s osobiście nie polecam olejów ani Mobila,ani Castrola (półsyntetycznych) jeździłem na nich w innym aucie (Lancia Kappa 2.0 16vt) i chlała je na potęgę,a jak zdjąłem dekiel to w silniku ogrom syfu i szlamu!

Zgadzam się jak wcześniej pisałem Mobil i Castrol idzie na ilość nie na jakość. I sam widziałem u siebie w aucie i innych jak silnik zostaje powoli zaszlamiany. Chyba że to tylko tak w Polsce jest że syf nam zapodają może w Niemczech jest inaczej. Oby to nie dotkneło olejów LM,Valvo, Motula czy Millersa w przyszłości.

Przed następna wymianą chcę jeszcze przetestować jakiś dodatek do oleju. Którym ewentualnie się zainteresować. Wycieków brak, nic nie dymi a oleju ubywa
1. Liqui Moly Visco Stabil - najbardziej do mnie przemawia
2. Liqui Moly Cera Tec
3. Liqui Moly Ol Verlust Stop

Jak nie masz jako takich oznak zużycia silnika a tylko oleju w silniku ubywa to nic nie dolewaj z dodatków Liqui Moly. Oleje wysokiej jakości mają w sobie wszystkie dodatki uszlachetniające potrzebne silnikowi. Radziłbym tobie zalej dobrej jakości olej i wymieniaj co 10tys. km, to w zupełności dla silnika wystarczy.

Więc tak oleju nie bierze mi w ogóle mam taki kratkowany bagnet i liczę kratki na nim i po tym mogę powiedzieć ze od ostatniej wymiany nie wzięło nawet kratki, być może zależy to też trochę od położenia samochodu etc ale na pewno nie ma znaczących ubytków, więc zastanawiam się nad zejściem z 10w40 na 5w40, w sklepie moto stanowczo mi tego odradzili mówiąc że momentalnie zacznie mi pić olej, hmm nie wiem czy brać ich wypowiedź do siebie, bo raczej znawcami oleju nie są, poza tym stwierdzili że u mnie w alfie oryginalnie zalewany był mobil1 -.- a jak powiedziałem im że selenia to stwierdzili że selenia to jest mobil O_o więc raczej im nie ufam ;D

Możesz bez przeszkód zejść z lepkością oleju do 5W-40, co do marek to Motul, Valvoline, Millers, Liqui Moly.

Ja w każdym aucie zmieniam olej na 5W40, nie patrzę na to jaki był wcześniej zalany. Co najwyzej wymieniam szybciej jakby wypłukało za dużo brudu po złym oleju.

W najbliższych dniach mam zamiar wymienić komplet filtrów i olej. Samochód kupiłem niedawno i niestety nie wiem na jakim oleju do tej pory jeździł, a przejechał już 190 tyś. km. I tu pojawia się moje pytanie jakim olejem zalać aby był odpowiedni do tego silnika z takim przebiegiem?

Jak nie bierze to VALVOLINE DURABLEND DIESEL 5W/40 jak łyka powoli to DURABLEND DIESEL 10W/40...proponuję...

A co myślicie o takich olejach jak:
SELENIA WR 5W40
SELENIA TURBO DIESEL 10W-40?

Są one rekomendowane przez Alfe Romeo, Fiata i Lancie.

Tani Włoski olej w puszcze od konserw :P a czy dobry hmmm....ludzie jakoś na tym śmigają tak jak inni na Castrolu i Mobilu...
Każdy swój produkt chwali a rynek i gospodarka się kręci :P...

Pisałem o LM bo akurat do tego mam dostęp. To już chyba obojętne czym to zrobię. Mam nadzieję, że wymiana oleju zmniejszy trochę apetyt na niego i poprawi się sytuacja z wariatorem.
Tu gościu akurat z mojego miasta ma całkiem niezłą cenę oleju http://allegro.pl/valvoline-maxlife-10w40-5l-najlepsza-cena-kurier-i1688055389.html

Alfa 156 2.5 V6, przebieg 215 000 km, przy ~214 000 km założony gaz. Teraz zalany Mobil 5W50. Uciekło ~2 litry oleju/10 000km, ale duuuuża część poszła przez dziurawy wąż odmy. Co wlać? Motul 10W60? Valvoline 10W60? Czy jakiegoś 10W40?

PETRONAS właścicielem SELENII

Olej produkcji firmy córki FIATa
Właścicielem marki Selenia jest Malezyjski koncern naftowy PETRONAS.
Petronas jest na liście 500 największych przedsiębiorstw świata. Jest właścicielem takich marek jak np. Selenia, Tutela, Paraflu i blisko 30 innych. Oczywiście blisko współpracuje z Fiatem, zastanawiam się jednak czy jest z nim powiązany kapitałowo... Wydaje mi się to możliwe, ale wątpię by Fiat posiadał w Petronasie pakiet kontrolny.
Petronas sprzedaje oleje również ze swoim logo, pod marką Syntium - co ciekawe oleje te nie mają specyficznych dopuszczeń Fiata. Podejrzewam, że chodzi o to by nie robiły niepotrzebnej konkurencji dla drogiej Selenii, ale czy jest tam drugie dno?

Ps. Pozdrawiam Cię Pawle, niedługo będę się do Ciebie wybierać z zawieszeniem - szykuje się grubsza robota ;)

Właścicielem marki Selenia jest Malezyjski koncern naftowy PETRONAS.
Petronas jest na liście 500 największych przedsiębiorstw świata. Jest właścicielem takich marek jak np. Selenia, Tutela, Paraflu i blisko 30 innych. Oczywiście blisko współpracuje z Fiatem, zastanawiam się jednak czy jest z nim powiązany kapitałowo... Wydaje mi się to możliwe, ale wątpię by Fiat posiadał w Petronasie pakiet kontrolny.
Petronas sprzedaje oleje również ze swoim logo, pod marką Syntium - co ciekawe oleje te nie mają specyficznych dopuszczeń Fiata. Podejrzewam, że chodzi o to by nie robiły niepotrzebnej konkurencji dla drogiej Selenii, ale czy jest tam drugie dno?

Ps. Pozdrawiam Cię Pawle, niedługo będę się do Ciebie wybierać z zawieszeniem - szykuje się grubsza robota ;)

Tekst, który napisałem wcześniej dotyczył sytuacji kiedy to jeszcze pracowałem w ASO.

PS. Zapraszam, jesteś jak zawsze mile widziany. ;)

Amortyzatory
Powrót