• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa Romeo GT vs BMW e46 coupe

Szczerze mówiąc dziwny wynik. Może inny kierowca? Poza tym na tej liście jest BMW w wersji sedan, a topic dotyczy Coupe, która pewnie byłaby szybsza.

Tak czy siak, nie ma to znaczenia. :) EoT.

Miałem okazje przejechać się 330Ci i 330Cd.
330Ci to jest KOT, bardzo agresywne, świetne przyśpieszenie. Kartka mówi 0 6.5sec do 100, mierzone nierzadko osiągają wyniki poniżej 6sec. Ogólnie w BMW to co jest na kartce podane, to są wartości raczej gwarantowane i bardzo wiele egzemplarzy to osiąga, lub nawet poprawia.

330Cd jak to diesel - wrażenie przyśpieszenia ma niesamowite. Ciąg dość długi jak na diesla. Wysoko się kręci. Jedyny znany mi diesel, który może fajnie brzmieć.

EoT:)

dobra - descrimen
po mojemu ty alfy nie kupisz chocby był to dobry egzemplarz

pokazujesz przykładowe fotki - ale wskazujesz wyższość bmw ( nie dyskutuje tutaj nawet z przykładową "rysowaną " fotką 147 na przeciw fotki bmw z zawieszeniem wspomnianym pod zdjęciem - jak już chcesz porównywać to rób to w zblizonych warunkach bo ja ci zaraz mógłbym pokazać ztffffuningowane bmw i piękną 147 z ładnym kółkiem i eibachem -30 i też wyjdzie lepiej ale nie będzie wiarygodne i obiektywne )
piszesz o jazdach bmw i sugerujesz że są lepsze od AR ( nie piszesz nic o jazdach AR )

wychodzi na to że jednak zostaniesz przy bmw

tak myślę

ale :
ważne żebyś ty był zadowolony

Ostatnia edycja:
Przeglądam cały czas aukcje BMW, jak i AR.
Kilka Beemek obejrzałem, póki co dalej szukam. Co wpadnie pierwsze ładne to kupie.
AR mają przynajmniej na aukcjach dużo mniejsze przebiegi niż BMW, to duża zaleta. W BMW ten problem, że w 2004 roku kończy się model e46, a na e92 nie mam dolarów. Więc najmłodsze jakie mogę kupić to 2005 (rejestracja). W przypadku AR GT nie dość, że często mam 50% przebiegu BMW, to jeszcze mogę wejść w roczniki 06 i młodsze.

Co do 147 i e46 qp. To pokazałem celowo tą AR jako przykład tego co jest na allegro (na allegro są nawet gorsze zawiasy). Dlatego napisałem, że nie wiem jak wygląda to w GTA.
Żeby nie być gołosłownym:
http://moto.allegro.pl/alfa-147-jtd-distinsive-i1459282928.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-9-jtdm-16v-150-km-C12935428.html
http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-147-1-9-jtdm-progression-model-2007-i1448848216.html

Wszystkie linki są z historii przeglądarki u mnie.

Dlaczego pokazałem z zawiasem z M'ki, bo moim zdaniem BMW bez "mpakietu" dużo traci i ja osobiście bym innego nie kupił. Stąd też wcześniejsze pytanie, czy GTA różniła się czymś zewnętrznie. Doświadczenia z BMW mówią mi, że później takie smaczki są potwornie drogie w dokupieniu, więc lepiej kupić nieco droższe auto już z tym.

A czy zostanę przy BMW? Bardzo podoba mi się to:
http://otomoto.pl/alfa-romeo-gt-bezowa-skora-navi-xenon-ideal-C17289771.html

Tylko drogo dla mnie :)

Kolejne 2 pytania:)

1) Czy można jakoś wyciągnąć przebieg z innego miejsca niż komp? W BMW można z xenonów odczytać, jest coś takiego w AR?
To dobry (choć nie 100% pewny) sposób weryfikacji przebiegu.

2) Czy tylne szyby są opuszczane/uchylane?

Pamiętaj, że takie rzeczy jak szpera Q2, czy zwiększenie mocy nie powinny być wyznacznikiem:

szpera 1300zł
virus ~1500zł

Szukaj takiej sztuki, żeby pozytywnie przeszła podłączenie pod komputer serwisowy, parametry silnika były ok, trzymała moc i miała w miarę zdrowe zawieszenie, żebyś nie musiał zaczynać przygody z Alfą od wkładania siana.

Ja już dawno wyleczyłem się z szukania okazji za ceny poniżej giełdowej, bo takie nie istnieją, a szukanie tych kilku % stanowi duże ryzyko późniejszych wydatków.

PS. GT m ao wiele ciekawszą budę. Kup sobie ALfę - jak nie przypadnie do gustu to następne kupisz BMW. Inaczej zawsze będziesz się zastanawiał, czy nie popełniłeś tego błędu :D

Jak widzisz nie jestem osobą, która się napala na szybki zakup.
5lat temu 318is szukałem pół roku, aż w końcu trafiłem na to co chciałem.
Efektem tego poza materiałami eksploatacyjnymi nic nie naprawiałem.
Na pewno nie kupie okazji, bo ja też w nie nie wierze.

Zewnętrznie – V6 siedzi niżej, są inne sprężyny, jeszcze niżej niż JTS. Zaciski inne. Co tam więcej widać nie wiem :)

Te okienka się nie otwierają, ani nie są uchylne.

Przebieg – ponoć można, tak czytałam, ale osobiście nie wiem jak :) A jak po ksenonach w BMW się to sprawdza?

Uważaj z tym 50% przebiegu :/ Może mają większy, a może były sprowadzone uszkodzone… A może i jedno i drugie. A może nie, nie znam się :)

Może jednak obejrzysz jakąś GT osobiście? I zrobisz jazdę próbną? Tak pytam, bo mam wrażenie, że uczysz się pływać, stojąc na chodniku :)

Życzę udanej przejażdżki niewytłuczonym egzemplarzem, na dobrej oponie :)

PS) Twardy Ci dobrze radzi :)

Na początku przyszłego tygodnia będę miał okazję pojeździć.
Wiem tylko, że benzynowy silnik 1.8, albo 2.0. Da mi to finalny pogląd na auto.

teraz zobacz jak może wyglądać 147
( tym razem to ja wybieram fotki :P )
img0685p.jpg

pict0645.jpg

p.s.
ale i tak skoro wcześniej porównałeś byle fotki alfy z fotkami "ulepszanej" bmw to wskazuje że sam ( możliwe że podświadomie ) wskazujesz wyższość bmw nad AR i dla tego pisałem że i tak kupisz bmw
a gdybyś jednak kupił alfę i coś się popsuje to będziesz zły na cały świat ( bo przecież w bmw by ci się nie popsuło )
być może się mylę no ale...

aha - i wspominałeś wcześniej o kwocie ok 30k zł za GT , łatwo nie będzie ( już chyba o tym pisałem )
a ta z linku od roberta z SA no prawie jak moja , jedyny zarzut - brak parktronika (i nikt mi nie wmówi że parkowanie tyłem GT jest proste bez tej niby pierdółki ) - a cena sam widzisz że sporo ponad te 30 a rocznik niby stary bo 2004

Ostatnia edycja:
co do tej 147... ty wygląda jak GTA ale... no nie wiem, czy felgi takie duże czy zaciski jakieś przymałe...
ale ogólnie zejebistość :D

a co do tematu... widziałem ostatnio taką E46 niby ładnie odmalowany, skóra, bajery i w ogóle zderzaki ala M-włóknoszklane i powiem że mimo przedniego napędu i tak wolałbym 147 to np ze zdjęć powyżej...
e46 ma taki jakiś perfidny styl, taki trochę zniechęcający do siebie i niby to coupe i niby sportowe ale jakoś tak... zbyt pospolite jest

natomiast 147 3D czy GT jeśli ładnie zrobione to się każdemu podoba i nie wzbudza od razu w widzu stereotypu auta dla dresa lub szpanera tylko po prostu ma wygląd typowo sportowy a zarazem w pewnym sensie delikatnego(nie wiedziałem jak to opisać) i normalnego auta.

a tak swoja droga, według mnie kupowanie 2/3 drzwiowego coupe z silnikiem diesel'a jest niemoralne... ja sobie osobiście nie wyobrażam jak bym miał kupić auto które ma zachwycać swoim wyglądem a klekotem zniechęcać... ale to już moja opinia... jak się kiedyś przejedziesz jakąś V6'ką też tak powiesz :D

co do tej 147... ty wygląda jak GTA ale... no nie wiem, czy felgi takie duże czy zaciski jakieś przymałe...
ale ogólnie zejebistość

a tak swoja droga, według mnie kupowanie 2/3 drzwiowego coupe z silnikiem diesel'a jest niemoralne...

147 to GTA kolegi Matejko

coupe w jtdm - jestem niemoralny ,mam piękną kupetkę ze 170 konnym ropniakiem który wcale nie brzmi jak passat z 1996roku w tdi :D

147 to GTA kolegi Matejko

coupe w jtdm - jestem niemoralny ,mam piękną kupetkę ze 170 konnym ropniakiem który wcale nie brzmi jak passat z 1996roku w tdi :D

a jak by ci się widział i słyszał V6 w twojej GT ??:D ooo właśnie, od razu lepiej:D no ale rozumiem... oszczędność jednak jest jednym z głównych kryteriów i tego się nie mam zamiary czepiać tylko chcę powiedzieć, że do coupe JEDNAK BARDZIEJ pasuje jednostka benzynowa :P

ja tego autka używam codziennie , dojazd do pracy itp , no i nie ma 2.5 V6 w GT tylko od razu 3.2
gdybym może zarabiał nieco lepiej to i owszem - wolałbym 3.2 no ale moje 1.9 jtdm też daje świetnie radę i nie jeden Pb zostaje

no ale wszystkiego mieć nie można ...
więc mam prawie :D

ja tego autka używam codziennie , dojazd do pracy itp , no i nie ma 2.5 V6 w GT tylko od razu 3.2
gdybym może zarabiał nieco lepiej to i owszem - wolałbym 3.2 no ale moje 1.9 jtdm też daje świetnie radę i nie jeden Pb zostaje

no ale wszystkiego mieć nie można ...
więc mam prawie :D

Boćku wiem że mimo wszystko diesel jak ma trochę mocy to potrafi niejedno auto ośmieszyć ale tak jak mówisz "to i owszem - wolałbym 3.2"

ale mi chodzi o to że do charakteru i wygląd coupe bardziej pasuje benzyniak niżeli diesel(klekot:D) i to musisz przyznać :D

nie muszę :P

2L jts nawet pod uwagę nie brałem przy szukaniu GT a na 3.2 jeszcze mnie nie stać do codziennego użytku

ale ok- EOT

e46 ma taki jakiś perfidny styl, taki trochę zniechęcający do siebie i niby to coupe i niby sportowe ale jakoś tak... zbyt pospolite jest

I za rok, trzy wszystkie wulce beda tym jezdzic. Taki to juz los BMW. Spojrzcie na E39, czy E36...

---------- Post dodany o godzinie 14:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:30 ----------

Ale tez nie brzmi wiele lepiej :) Dlatego do GT powinni zaaplikowac 2.4, co tez uczynili w Brerze.

u bociana ktoś próbował sie bawić chip tuningiem jak jeszcze nie był jej właścicielem ;/
ma niby 166 kunia..

znaczy ten ktoś jak się bawił to był właścicielem ( niezbyt rozgarniętym motoryzacyjnie - łykał wszystko co mu nagadali i co usłyszał )
mnie tam toto loto ten cip , autko brałem a nie cip bo i tak do zmiany pójdzie

Amortyzatory
Powrót