Przegub Wewnętrzny

pawlitoooo

Nowy
Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc, a mianowicie nie mogę znaleść jaki rodzaj przegubu wewnętrznego jest w moim aucie i jakiej srednicy oraz jakie łożysko jest na podporze półosi? .samochód to Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105KM 99r. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Paweł

Czy jest ktoś na forum co jest w stanie odpowiedzieć na moje pytania, dołączam jeszcze jedno, czy możliwe żeby w mojej alfie nie było podpory osi? bo ja czegoś takiego wogóle niewidze u siebie. Proszę o pomoc.

Na jtd się nie znam, ale w moim TS nie ma żadnej podpory na półosi - bo i po co. normalnie są dwie półosie - lewa i prawa, wychodzące ze skrzyni biegów, z których każda ma dwa przeguby - wewnętrzne - tuż przy skrzyni i zewnętrzne przy kołach. Wszystkie przeguby są homokinetyczne smarowane smarem stałym.
Przypuszczam, ze w jtd będzie podobnie.

W jtd są dwa rodzaje przegubów- jak wiesz. Były one montowane dosyć chaotycznie, i po nr VIN nie dowiesz się. Jest jedna rada- wejść pod auto, odchylić gumę na przegubie i zobaczyć co tam jest. Na alegro masz zdięcia przegubów krzyżakowych i homokinetycznych- porównaj je ze swoim i będziesz wiedział. Tak na marginesie to przegub krzyzakowy jest dwa razy droższy od homokinetycznego. Pozdrawiam.

"Na alegro masz zdięcia przegubów krzyżakowych i homokinetycznych- porównaj je ze swoim i będziesz wiedział. Tak na marginesie to przegub krzyzakowy jest dwa razy droższy od homokinetycznego. Pozdrawiam."

No dobra, ale mam kilka pytań.
Czy przegub homokinetyczny jest węższy od krzyżakowego czy szerszy?
Jak wiemy, są dwie wersje przegubów tylko pytanie czy są jeszcze "podgrupy" w poszczególnych wersjach, np. krzyżakowy ma jednakową liczbę zębów na wieloklinie (w tym co znalazłem 34), czy jeden ma 34 a drugi np. 30? Podobnie jest z średnicą wałka, etc. Ten sam problem z homokinetycznym, który ma 28 zębów na wieloklinie tylko czy są inne wersje tego przegubu?

Kolejne pytanie, wymieniając przegub zewnętrzny prawej półosi (teraz muszę wymienić wewnętrzny) doliczyłem się, że ma 28 zębów na wieloklinie czyli tyle co homokinetyczny, ale czy ilość zębów z drugiej strony półosi (od strony przegubu wewn.) jest taka sama, czy inna?

Wg mojej obserwacji (miałem w ręku homokinetyczny) w moim aucie jest szerszy, więc pasowałby na krzyżakowy (chyba?), ale ilość zębów pasuje mi na homokinetyczny (pod warunkiem, że jest tyle samo po obu stronach półosi). Jeżeli jest jedna wersja tego i tego przegubu to pół biedy, gorzej jak każdy z nich ma kilka "podgrup".

Nie mogę rozebrać i sprawdzić dokładnie jakiego potrzebuję, bo mój znajomy nie zastawi garażu na x czasu ;) więc muszę strzelać. Problem w tym, że nie mogę dostać krzyżakowego na miejscu, a tylko przez Allegro....

Generalnie w JTD 105 koni z prawej od pasażera wewnętrzny jest zwykły( powinna być podpora ) a lewy od kierowcy na krzyżaku .Krzyżakowy jest dwa razy grubszy o zwykłego ( tak łopatologicznie ).Pozdr Piter

piećka;459294 napisał:
Generalnie w JTD 105 koni z prawej od pasażera wewnętrzny jest zwykły( powinna być podpora ) a lewy od kierowcy na krzyżaku .Krzyżakowy jest dwa razy grubszy o zwykłego ( tak łopatologicznie ).Pozdr Piter

Sam już nie wiem, mając homokinetyczny w ręku i porównując z tym co jest w samochodzie to ten w aucie jest szerszy, chyba że ta podpora dodaje cm, czymkolwiek ona jest i gdzie się znajduje... ;)

BIELIK Wejdz na allegro i poszukaj przegubów. Znajdziesz- krzyżakowy i homokinetyczny(jest droższy) porównaj zdjęcia
i dowiesz się co i jak. Jeżeli chodzi o wymianę, da się to zrobić samemu, są tematy o tym.

kurde ja też mam problem i chyba właśnie z przegubem :| jakiś czas temu mi hałasował gdy dodawałem gazu na prostych kołach dwa tyg było spokoju i dziś znowu :| jutro wstawiam samochód do mechanika i ma się dokładnie przyjrzeć co wydaje ten hałas. Jest on podobny jak by koło szprychowe się kręciło i ktoś patykiem by je zatrzymywał poprzez wkładanie go w szprychy

Kolego SG0240 ja posiadam silnik 1.8 TS w swojej alfie i wiem dobrze że jest tam podpora półosi, bo wymieniałem łożyso w niej. Sądzę że w każdym TSie w alfie 156 jest podpora pólosi, wynika to z konstrukcji całego przedniego zawieszenia samochcodu (wózka). Tam nie może być jednej długiej półosi, tylko półośka podzielona na dwie. Na tak zwaną sztywną i ruchomą, z czego sztywna z jednej strony siedzi w skrzyni biegów, a z drugiej wspierna sie na owej podporze półosi i z tego miejsca dopiero odchodzi przegób wewnętrzny.
Z tewgo co widze na allegro JTD 1.9 czy 2.4 też ma podporę, bo musi ją mieć ze wzglęgu na budowę zawieszenia, bo jest przeciez identyczne jak w TSie.
Pozdrowienia.

Kolego SG0240 ja posiadam silnik 1.8 TS w swojej alfie i wiem dobrze że jest tam podpora półosi, bo wymieniałem łożyso w niej. Sądzę że w każdym TSie w alfie 156 jest podpora pólosi, wynika to z konstrukcji całego przedniego zawieszenia samochcodu (wózka). Tam nie może być jednej długiej półosi, tylko półośka podzielona na dwie. Na tak zwaną sztywną i ruchomą, z czego sztywna z jednej strony siedzi w skrzyni biegów, a z drugiej wspierna sie na owej podporze półosi i z tego miejsca dopiero odchodzi przegób wewnętrzny.
Z tewgo co widze na allegro JTD 1.9 czy 2.4 też ma podporę, bo musi ją mieć ze wzglęgu na budowę zawieszenia, bo jest przeciez identyczne jak w TSie.
Pozdrowienia.

Nie wiem o jakiej podporze piszesz.
Niedawno wymieniałem przegub wewnętrzny i demontowałem całą półoś (z obydwoma przegubami) z prawej strony - od skrzyni biegów, aż do koła - i żadnej podpory nie mam - mój silnik to 1,6 TS.
Może masz jakieś fotki lub schematy bo to trzeba koniecznie wyjaśnić, żeby nie było nieporozumień.

Witam

Już śpiesze z przedstawieniem owej podpory. Aktualnie jestem w pracy i pozwoliłem sobie na lekkie wg. pracodawcy marnotrawienie czasu, wiec moge jedynie pokazac zdjęcia z allegro, aczkolwiek 100% zgodne z rzeczywisrtością. Pierwsze zdjęcie przedstawia ośkę sztywną z podporą z silnika 1.6, ale chyba tego starszego, z metalowym małym deklem, bo ta oska jest chuda i ma dodatkowo odważnik. Drugie zdjęcie przedstawia całą półoś prawą z taką jak ja mam sztywną ośką (gruba) z podpora i ośką ruchomą. Cały czas mówimy o stronie prawej. W tej podporze jest łożysko mocowane przy pomocy dużej blokującej podkładki trzema śrubami od strony wewnętrzej. Info jak wymienic łożysko w podporze tutaj:

http://www.alfaholicy.org/zrob-to-sam/57-156-wymiana-oyska-podpory-poosi.html

jest tam kilka ciekawych zdjęc, choć trzeba by to poprawić, bo mi tak łatwo nie poszło z tą wymianą jak to jest opisane, cóż nowe doświadczenie :) Jeżeli bedzie potrzeba to wrzucę jeszcze kilka zdjęć z własnego demontażu i jak "ktoś" (właśnie nie wiem kto) udostepni to dodam parę cennych uwag do tego "przebiegu operacji"

No to już wszystko jasne.
A ja cały czas myślałem, że mowa jest o jakiejś podporze między przegubami i za nic nie mogłem zaskoczyć o co chodzi.
Przepraszam, jeśli wprowadziłem kogoś w błąd.

Po przeczytaniu tego wątku mam aż zgagę...

1. Przeguby wewnętrzne powinny być identyczne z lewej i prawej. Rację ma też Cin1 że były montowane chaotycznie i nie da się tego ustalić na podstawie VIN, ale z fabryki wyjeżdżały zawsze identyczne z prawej i lewej. W mojej pierwszej kappie też jakiś fachmajster zrobił przeróbki i z prawej była inna półoś (i przegub) niż z lewej - teraz jest już normalnie, ale musiałem załatwić całą półoś.
2. Półosie są łożyskowane na podporach (inaczej rozpadłyby się w trakcie jazdy).
3. Półosie podzielone są na półosie (wiem że to nielogiczne). ??? Co to jest półoś? Cała oś to rura (wałek) od koła do koła. Półosią nazywamy element napędowy od skrzyni biegów do jednego koła, ALE... półoś zazwyczaj jest podzielona na dwie części zwane półosiami. Ze skrzyni biegów wystaje półoś (nazwijmy ją wewnętrzną) i jest ona ułożyskowana w podporze półosi. W stosunku do skrzyni biegów może lekko się odchylać od prostopadłego do skrzyni położenia w czasie pracy. Zaraz za podporą jest do niej przymocowana na sztywno obudowa przegubu wewnętrznego. Z przegubu wychodzi teraz półoś ( nazwijmy ją zewnętrzną). Ta zewnętrzna półoś może w trakcie pracy być przekrzywiona w stosunku do wewnętrznej nawet pod dość dużym kątem.
I dopiero zewnętrzna półoś wchodzi do przegubu zewnętrznego którego obudowa jest połączona na sztywno z kołem. Z tego wynika następny wniosek, że długości półosi wewnętrznych z prawej i lewej mogą być różne, natomiast typy przegubów i półosi zewnętrznych powinny być takie same po obu stronach dla zachowania symetrii i właściwości trakcyjnych.
4. Nie trzeba kupować całej półosi, wystrczy sam przegub. Adres dobrego sklepu podałem już w wątku link warto ten link sprawdzić bo są tam i dokładne zdjęcia i precyzyjne wymiary (choć tylko trzech modeli przegubów) .
5. Koncern na przestrzeni kilkudziesięciu lat stosował zaledwie kilka różnych modeli przegubów (myślę o osobówkach), więc znalezienie zamiennika nie jest trudne polecam do wyszukiwania wpisać frazę "przegub wewnętrzny alfa"

Przerabiałem ten temat już raz przy kappie a teraz okazało się, że w moim AR ( i chyba Waszych) jest dokładnie tak samo.

Czy możliwe,że przegub wewnętrzny jest za długi?
Kupiłem nowy i mechanik mi dzwonił, że przegub jest za długi o 4mm :|

Przeguby wewnętrzne foto

Cztery podstawowe modele przegubów wewnętrznych (zdjęcia za zgodą sklepu www.anthecar.pl) :
fiat-alfa-lancia-krzyzak-do-przegubu-wewn-t26.jpg
26 zębów, krzyżak przegubu wewnętrznego, obudowa z blachy w kształcie krzyżaka (cecha charakterystyczna)
fiat-alfa-lancia-przegub-wew-homokinetyczny-25z.jpg
Starszy model 25 zębów, do silników małej mocy, średnica przegubu wewnętrznego fi=98 mm (cecha charakterystyczna)
fiat-alfa-lancia-przegub-wew-krzyakowy-34z.jpg
"słynny" 34 zębowy krzyżak, do silników dużej mocy i z dużym momentem obrotowym, obudowa fi=108 mm, grubość przegubu wewnętrznego 4,7cm (cecha charakterystyczna)
alfa-romeo-przegub-wewnetrzny-28-zebow-zwykly.jpg
najczęściej występujący homokinetyk stosowany do końca XX wieku (?), 28 zębów, Fi=108mm, grubość przegubu wewnętrznego 3,2 cm ( cecha charakterystyczna)

Dokładniejsze wymiary podane są na stronach tego sklepu (sam u nich brałem, a na hasło jestem z klubu - nawet dostałem zniżkę...)

Bez demontażu, na podstawie podanych cech charakterystycznych łatwo można ustalić, jaki mamy przegub w naszym aucie.

Jest jeszcze kilka odmian przegubów, ale nie znalazłem zdjęć do nich ( albo nie uzyskałem zgody autorów).

Jak mierzyć przegub wewnętrzny bez demontażu, wraz z pierścieniem osłony i denka? Czy tylko środek tzn. grubość tego elementu, który jest pokazany na powyższych zdjęciach (obudowa)? Wyszło mi, że środek mierzy ok 3 cm, a z pierścieniami ok 4,6 cm i teraz nie wiem co zamówić...

W AR 159 JTD 105KM przegub wewnętrzny powinien być homokinetyczny. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić z jakiego powodu ktoś miałby ten element przerabiać. W Lancii Kappa sytuacja jest inna bo w oryginale przegub wewnętrzny występuje razem z półosią i kosztuje z 1200 PLN.
Jeśli masz przegub dobrany po nr VIN nie powinno być błędu z doborem części chyba , ze korzystasz ze sklepu który handluje wszystkim i korzysta wyłącznie z katalogów producentów części które zawierają masę błędów.

Przegub lewy i prawy zdecydowanie powinien być identyczny.

Możesz podesłać mi nr VIN – sprawdzę jaki masz przegub wg Eper.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót