"Na alegro masz zdięcia przegubów krzyżakowych i homokinetycznych- porównaj je ze swoim i będziesz wiedział. Tak na marginesie to przegub krzyzakowy jest dwa razy droższy od homokinetycznego. Pozdrawiam."
No dobra, ale mam kilka pytań.
Czy przegub homokinetyczny jest węższy od krzyżakowego czy szerszy?
Jak wiemy, są dwie wersje przegubów tylko pytanie czy są jeszcze "podgrupy" w poszczególnych wersjach, np. krzyżakowy ma jednakową liczbę zębów na wieloklinie (w tym co znalazłem 34), czy jeden ma 34 a drugi np. 30? Podobnie jest z średnicą wałka, etc. Ten sam problem z homokinetycznym, który ma 28 zębów na wieloklinie tylko czy są inne wersje tego przegubu?
Kolejne pytanie, wymieniając przegub zewnętrzny prawej półosi (teraz muszę wymienić wewnętrzny) doliczyłem się, że ma 28 zębów na wieloklinie czyli tyle co homokinetyczny, ale czy ilość zębów z drugiej strony półosi (od strony przegubu wewn.) jest taka sama, czy inna?
Wg mojej obserwacji (miałem w ręku homokinetyczny) w moim aucie jest szerszy, więc pasowałby na krzyżakowy (chyba?), ale ilość zębów pasuje mi na homokinetyczny (pod warunkiem, że jest tyle samo po obu stronach półosi). Jeżeli jest jedna wersja tego i tego przegubu to pół biedy, gorzej jak każdy z nich ma kilka "podgrup".
Nie mogę rozebrać i sprawdzić dokładnie jakiego potrzebuję, bo mój znajomy nie zastawi garażu na x czasu

więc muszę strzelać. Problem w tym, że nie mogę dostać krzyżakowego na miejscu, a tylko przez Allegro....