Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Z poprzedniego posta wynika, że zachowałeś się niepoważnie i nie wymieniłeś oleju po zakupie samochodu. Jaką masz pewność co tam było wcześniej? A może olej ma konsystencję wody i dlatego go tyle ubywa. Zrób płukanie i zalej 10w40.

p.s. Przy takim podejściu do oleju potem mamy zatarte silniki i piepszenie, jaki to złom.
miałem już takich kilka przypadków.

Pozdrawiam.

---------- Post dodany o godzinie 07:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 07:56 ----------

To nie ma z tym nic wspólnego.

Dzięki za odpowiedz. Niestety za szybko i pochopnie oceniasz ludzi ;)
Niecałe dwa tygodnie od zakupu tego samochodu miałem poważny wypadek. Jechałem jako pasażer w BMW ( nigdy tej marki przez to nie kupię) i bardzo mnie połamało. Dwa miesiące spędziłem w szpitalu i pół roku przykuty do łóżka i wózka inwalidzkiego. Nie zdążyłem nic przy tym aucie zrobic. Dopiero od nie dawna jestem w stanie jeździc moją Bella i próbuję doprowadzic ją do porządku. Wcześniej jeździł tym autem ktoś inny żeby mi pomagac i nie specjalnie się przejmował co jest do zrobienia i do wymiany.

Wracając jeszcze do tematu. Wariator i rozrząd będę wymieniał gdzieś za miesiąc. Przez ten czas zrobię tym autem max 600km.
Czy wymieniac ten olej natychmiast, czy wstrzymac się już do wymiany wspomnianych wyżej części?
Z góry dzięki wszystkim za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Ja polecam olej Liqui Moly 10w40 MOS2 Leichtlauf. Zalalem nim drugi silnik który wstawiłem do mojej belli 1,6 T.S. i powiem ze swietnie się sprawdził. Na zimnym silnik ładnie odpalał i nie hałasował, dużo go nie przepalał przy kręceniu powyżej 4tys. Olej naprawde fajny, gęsty o kolorze grafitowym, w miare jak auto przejeżdzało 12tys. tym bardziej robil się ciemny i widać było, że nadaje się do wymiany. Cena moim zdaniem też nie jest wygórowana - w Gorzowie płaciłem 150zł za 5L (olej był rozlewany w Niemczech - kod kreskowy miał tamtejsze cyfry) w IC nie był dużo droższy. Oczywiście do tego zawsze zakładałem filtr olejowy Knecht`a.

Olej Motul 5W40 i filtr Knecht`a

Ja w swoich autach używałem albo castrola albo valvoline plus filtr Knecht.
Natomiast jako, że zmieniłem auto na AR i czeka mnie niebawem wymiana oleju zastanawiam się nad produktem Royal Purple ewentualnie AMSOIL.
Generalnie tych dwóch producentów gwarantuje, że syntetyk to syntetyk ;). Jak ktoś nie wierzy niech poczyta forum subaru czy też SR.

PS.
ot taki mały test

panowie szkoda że tak późno piszę ale z tego co wiem alfa od początku do końca lubi 5w30 PEŁNY SYNTETYK. i nie macie się czego bać!!! ja mam już 230000km- 1.9 jtd 16v 2003

Oszczędzanie na oleju to nie jest najlepszy pomysł. Olej wymienia się średnio co 10-15tys km lub raz w roku - można więc wydać raptem te 150, czy 200zł..

Apropos zimy to tu taki tescik gdzie Lotos wypadł najlepiej :)
http://www.youtube.com/watch?v=W_uYT73UJ8g

nie zebym podwazal ten filmik ale szkoda ze nie widac co koles z powrotem bierze z polki;)

Ja w swoich autach używałem albo castrola albo valvoline plus filtr Knecht.
Natomiast jako, że zmieniłem auto na AR i czeka mnie niebawem wymiana oleju zastanawiam się nad produktem Royal Purple ewentualnie AMSOIL.
Generalnie tych dwóch producentów gwarantuje, że syntetyk to syntetyk ;). Jak ktoś nie wierzy niech poczyta forum subaru czy też SR.

z tym royal purple to juz nie raz widzialem testy ze kompletnie nie zuzywa czesci silnika ale na forum nie ma chyba jeszcze osoby ktora na tym jezdzi, a jesli jest to niech sie podzieli wrazeniami!!!

z tym ze na ich stronie przy oleju 5W-40 pisze: olej do silnikow benzynowych...

ja leje mobila i na razie nie narzekam, zyje nadzieja ze to sprawdzona marka, choc moze byc takim samym shitem jak inne;)

Koledzy mam do Was pytanie, Kupiłem jakiś miesiąc temu AR 166 2,4JTD przebieg mam 281tys/km jest zalana olejem mobil1 10w40, moje pytanie brzmi zalać ją olejem mobil1 10w40 czy mobil1 10w40diesel????? czy zmienić na mobil1 0w40diesel??? aaa i jakby ktoś napisał ile wchodzi oleju do AR 166 2,4JTD ????

Mobil1 10w40diesel - wchodzi 5l
Różnica między olejami diesel a zwykłymi to zawartość związków siarki, żeby łatwiej było spełniać normy emisji spalin - no i niezły chłyt materkindodi. Większość olejów jest uniwersalna - przestrzegać wystarczy klasy lepkościowej (chociaż to duże uogólnienie :P)

... Większość olejów jest uniwersalna -...
Nie ma olejów uniwersalnych są oleje z priorytetem zastosowania w silnikach benzynowych i z priorytetem zastosowania w silnikach diesla - różnia się dodatkami uszlachetniającymi i to nie jest żaden chwyt marketingowy. W silnikach Diesla sadza powstająca w wyniku procesu spalania przedostaje się do oleju. Jesli zastosuje się olej przeznaczony do silnika benzynowego to lepkość oleju zaczyna wzrastać w proporcjonalnym stopniu do ilości sadzy, która przedostaje się do oleju. Oleje dedykowane do diesla maja specjalny pakiet dodatków który utrzymuje sadzę w stanie zdyspergowanym (rozproszonym) - dlatego olej ten szybko robi się czarny.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót