Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Simeringi dwa razy wymieniali z jednej strony, kolejny raz to samo od strony rozrządu no i uszczelnianie miski olejowej jakimś zielonym klejem.

Auto miało 38tyś przebiegu w momencie zmiany rodzaju oleju.

Czym w takim razie nie wiem.

Przyjechałem autem z Gniezna do Szczecina, wstawiłem do garażu - wycieków brak. Zarejestrowałem, pojeździłem trochę, pojechałem do ASO na wymianę rozrządu - wlali 20K - wycieków dalej nie było. Po kilku dniach jak już w serwisie znalazł się właściwy olej pojechałem na wymianę. Pierwsze moje przypuszczenie było, że źle dokręcony korek.
Najpierw uszczelniali miskę. Tydzień spokój i znowu plamy
Potem wymieniali coś od strony rozrządu - tydzień spokój i znowu do ASO
Simmering pierwszy raz - jw
Simmering po raz kolejny. Tamten okazał się do niczego i przynajmniej tu ASO poczuło się do odpowiedzialności i pokryło koszty w 100% - od tego czasu spokój.

Tomas jakie są dobre oleje lane na 100% w niemcach? tylko nie chodzi mi o jakieś wynalazki typu liquy moly ;)

Generalnie z tego co wiem to trzeba patrzeć przede wszystkim na to czy bańka jest 5L w Polsce rozlewane są tylko do 4L no i czy oryginalne zamknięcia są np. na Castrolu EDGE są dodatkowe plomby

Zatem reasumując jaki ten olej ?

Witam!

Stron jest tutaj bardzo wiele nt. jakiego oleju używacie. Ja do swojej niuni leję wyłącznie olej motul i jak na razie jest baaardzo zadowolony.

Dodam tylko, że używam dokładnie tego olej motul.

Może jestem trochę wypaczony ale na nim silnik pracuje jeszcze ciszej :) Możliwe to ?

Witam!

Stron jest tutaj bardzo wiele nt. jakiego oleju używacie. Ja do swojej niuni leję wyłącznie olej motul i jak na razie jest baaardzo zadowolony.

Dodam tylko, że używam dokładnie tego olej motul.

Może jestem trochę wypaczony ale na nim silnik pracuje jeszcze ciszej :) Możliwe to ?

Mam taki sam zalany Motul 5W40. Jestem trochę audiofilem i zauważyłem różnicę w dźwięku, że na tym oleju silnik pracuje stabilniej, ciszej. Generalnie zanim użyłem Motula, zalałem na 200km olej 5W50 Mobil1 który wyczyścił mi syf z nagaru itp, kiedy go spuszczałem tylko po 200km to jak bym spuszczał smołę. Na koniec zalałem właśnie Motul. Zrobiłem 300km i na miarce olej jest czyściutki.

---------- Post dodany o godzinie 00:52 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:51 ----------

PS. polecam również dla wariatorów.

a jak wygląda "walka" pomiędzy dieslowskimi olejami polsyntetycznymi Shell helix i Mobil 1 ?
i co sądzicie o Castrolu Magnetec z tej samej polki polsyntetykow do diesla?
Jakie macie za i przeciw tym olejom i który lepiej wybrac?

Uważam, że jedent z najlepszych olei półsyntetycznych na rynku to Millers Oils XFE 10w40 - po pierwsze ma klasę API CI - co jest baaaardzo rzadko spotykane wśród półsyntetyków, po drugie nie rozlewany i nie blendowany w PL, po trzecie Millers póki co zbiera same pozytywne opinie. Marka nie jest jeszcze bardzo popularna, ale nie jest to "wynalezek".

Przeglądam wątek, tez na innym forum poczytałem i jedni piszą, że półsyntetyk przy 260k inni, ze minerał?
Co najlepiej wlać, jak nie wiem co było wcześniej, zdaję się 15W40, tylko tyle "wyłapałem" auto jest z 1998, silnik 2,4JTD a przebieg w granicach 350k, do tej pory było ok, ale zauważyłem na bagnecie, ubytek, jak kupiłem silnik był zalany lekko ponad max, teraz jest ok 2/3. Ale ten ubytek pojawił sie niedawno, bo często na to patrze.

pojedz gdzies niech poogladaja dokladnie silnik, byc moze gdzies juz cieknie, przy takim przebiegu mozliwe ze trzeba by wymienic jakies uszczelnienia np. simmering gdzies puszcza itp.

Nie tyle wycieki co dobić turbinę bo ona pewnie puszcza

witam, jesli ktoś byłby zainteresowany to hurtownia z Wrocławia sprzedaje motula 6100 10W-40 5l opakowanie po 79 zł, mogę wysłać namiary dla chętnych

Olej mineralny 15W40 nigdy w tym silniku nie powinien się pojawić

A czy teraz, można jeszcze zalać półsyntetykiem? Troszkę przesadziłem z tym przebiegiem, jest ok 300k km. Właśnie jest, tak, że jak ostatnio wróciłem z pracy (pokonuje dziennie ok 50km, jeżdżę bardzo spokojnie) to następnego dnia pojawiła się plama ok 15cm, a jak wróciłem kilka dni temu i auto stało ponad dwa dni, to plamka była może 2cm.

To co napiszę, nie jest żadną wykładnią.

Dla mnie, przebieg rzędu 300 kkm nie jest barierą dla stosowania PEŁNEGO syntetyku, pod warunkiem, że to faktyczny przebieg, a i jednostka jest w dobrej kondycji.

1. Dla oponentów - proszę sprawdzic w tabelach dostępnych w necie, jak zachowują się oleje w wysokich temp. ( druga liczba w oznaczeniu oleju np 40) - przy ok. 140* minerał już skwierczy, podczas gdy syntetyk ( półsyntetyk też) ma się świetnie.
2. W przypadku zimnego startu, niższa liczba ( np.5w) powoduje dużo szybsze i efektywniejsze smarowanie na zimno ( mniej gęsty olej.)
3. Dobierając właściwą liczbę zasadową ( TBN) unikamy zjawiska płukania nagarów w silniku.
Oraz wiele innych korzystnych dla silnika czynników To tak pokrótce.

Z własnej praktyki, na przykładzie ostatniego auta:

Omega 2.5 TD, motor powszechnie znany chocby z BMW. Producent - firma Steyer nigdy nie przewidywała stosowania oleju innego niz 5W-30-40. Moja miała nakulane pow 500 kkm, w momencie zakupu zalana 15w40 mineralny. Po miesiącu jazdy na 10w40 zalałem full syntetyk. W 2 lata zrobione ponad 79kkm bez żadnych anomalii.Turbina do końca sucha, bez wycieków.

Cud????? Nie. Po prostu warto czasami zgłębic temat olejowych faktów i mitów.

Dobierając właściwą liczbę zasadową ( TBN) unikamy zjawiska płukania nagarów w silniku.
A czemu mamy go unikać? Im mniej nagarów, tym lepiej, zwłaszcza np. dla kanałów olejowych. Wychodzę z założenia, że jeżeli skądś cieknie po wlaniu lepszego oleju, to i tak wcześniej to było do wymiany :P
Ale poza tym jednym masz 100% rację ;)

Amortyzatory
Powrót